Voormalige schoenmakerij, nu een dorpsvilla die helemaal werd verbouwd tot het rustgevende decor voor supergerechten uit de keuken van patron-ciuisinier Jacob Jan Boerma. Echtgenote Kim leidt de geruisloze bediening en schenkt de wijnen.

Adres
Kerkweg 1, Vaassen Kaart
Contact
0578 571 382 Bellen Zie website
Enkele kenmerken
Rolstoelvriendelijk

Recensie
We zijn verheugd dat SVH Meesterkok Jacob-Jan Boerma zijn rust heeft hervonden. Hij snoeide in nevenactiviteiten en reizen en kookt weer geweldig. Er is balans in de gerechten die zonder overbodigheden zijn, met verfijnde zuren, beeldschoon en gul in presentatie. Verrukkelijk is makreeltartaar op zachte eendenlever, met ijskoude appelparels en vinaigrette van witte ponzu en dille. Gastvrouw en kundig maître-sommelier Kim Veldman schenkt daar lichtfruitige Van Volxem riesling Schieffer, 2015 bij, met frisse zuren die wonderschoon harmoniëren met die in het gerecht. Ook lauwwarme bronforel van de Veluwe met beurre noisette, crispy rijst, rijstcrème, krachtige ponzu-jus en jonge tuinkruiden is een prachtige combinatie van zachte zoeten en zuren. De licht kruidige Italiaanse pinot grigio Monte dei Roari 2017 sluit goed aan. Noordzeekabeljauw komt met jonge prei, aspergekopjes en -linten, lavas en zilte kruiden met peterseliewortel en rode wijn-visjus. Klasse! Het dessert telt drie gangen waarvan vooral de virtuele aardbeien met verschillende aardbeibereidingen, violet-gel, kindersnoepjes-jus en gestoofde aardbei met een curd van yuzu scoort. Net als de Pfalz rieslaner auslese Bernard Koch, 2015. Een andere keer valt op hoe Boerma twee sauzen bij een visgerecht ongelooflijk knap in elkaar laat overvloeien terwijl ze schijnbaar contrasteren. En hoe een frambozendessert overrompelt in smaken en texturen. Een derde bezoek brengt ons, na enkele goddelijke amuses, krab met frisse tonen van ‘soft’ komkommer, plantjes uit eigen tuin, meloen, Oost-Indische kers en tom kha kai-crème. Prachtig! Gevolgd door klassiek-moderne noordzeeschol met beurre noisette, aardappeltexturen, dragon en vinaigrette van zwarte peper en nootmuskaat. Bekroond met abrikoos met kardemomcrème, lavendel, abrikoossorbet, lavendelstroop en crumble van honing en kardemom. Chapeau! De Leest stijgt naar de 3de plaats van de Lekker Top-100.
Het smakenpalet van patron-cuisinier SVH Meesterkok Jacob-Jan Boerma steunt nog steeds op mooie zuren en vinaigrettes en op bijzondere bereidingstechnieken. Opvallend is de nieuwe inrichting van de zaak: warme grijs- en groentinten, nieuwe fauteuils en (linnenloze) tafels, in patronen gesneden vloerbedekking, muurbanken en kunstige gegroepeerde plafondlampen. Dat alles, net als de gerechten hier, elegant, smaakvol en kleurig. Na amuses als kreeft gelakt met tandoorikruiden, spicy pompoen, groentesalade met kaffirblad en pimentolie, proeven we bereidingen en texturen van tomaat met groene curry, kruidenchlorofyl en peterseliejus. Mooi! Voor de reisgenoot is er kaviaar met chlorofyl, tuinkruiden en salade van ziltige plantjes, jus en dillevinaigrette met zoetzure aardappel, zwarte peper en rode ui. Pure verfijning: wat kunnen zuren een gerecht boven zichzelf uittillen. We drinken er een aangename sauvignon blanc bij. Bij een ander bezoek genieten we van zacht gegaarde zalm met licht gerookte spitskool, tartaar van shii-take, vadouvan en koolrabi met beurre noisette. In het glas een mooie grüner veltliner Hollenburg, Christoph Hoch uit 2015. Naast gebakken kalfszwezerik met crème van citroengras, groene curry, ui en gember met Thaise jus, knoflook en citroen. Hoewel de smaak fantastisch is, had het vlees wat krokanter gemogen. Eendenlever afgedekt met yuzu en appel is verrukkelijk. Net als licht geroosterd en gelakt rundvlees met crème van gerookte knoflook, prei en witte ui. Van het desserttweeluik bekoort vooral de frambozencreatie. Gastvrouw en maître-sommelier Kim Veldman en haar team zijn attent en efficiënt. Een smet is dat het jasje van een medewerker onder de vlekken zit. De Leest belandt door verschuivingen aan de top op de 4de plaats.

Kenmerken

Kenmerken van: De Leest

Cuisine
Frans, Internationaal, Vis

Reservering

Dieet

Maaltijden
Lunch, Diner

Kenmerken
Rolstoelvriendelijk

Openingstijden
zondag Gesloten
maandag Gesloten
dinsdag (diner) 18:30 - 21:30
woensdag (diner) 18:30 - 21:30
donderdag (lunch) 12:00 - 14:00 (diner) 18:30 - 21:30
vrijdag (lunch) 12:00 - 14:00 (diner) 18:30 - 21:30
zaterdag (diner) 18:30 - 21:30

Locatie
Kerkweg 1, Vaassen

0578 571 382

info@restaurantdeleest.nl

Brigade

Gerelateerd nieuws