François Geurds is de begenadigde patron-cuisinier van dit Rotterdamse restaurant dat nog steeds een heerlijk piccalilly-ijsje serveert. In een nieuwe ambiance onder de spoorbogen van de oude Hofpleinlijn. Geurds straalt een grote mate van rust en kookplezier uit.

Adres
Katshoek 37b, Rotterdam Kaart
Contact
010-4250520 Bellen Zie website
Enkele kenmerken
Chef’s table, cocktailbar, open keuken, private dining, rolstoelvriendelijk, valet parking, vergaderzaal

Recensie
Wat een smaken, wat een combinaties en wat een texturen. De uitschieter van de avond is een gerechtje van savooiekool, portobello en truffel. Een verbluffende aardse schoonheid. Ook ‘black beauty’ is memorabel: knolselderij gebarbecued op kokosnoothout, geïnfuseerd met veertig verschillende kruiden en specerijen. Paling met foie gras en scheermes, daarna, is opnieuw zo’n smaakbom en wordt weergaloos gecombineerd met een glas Savennières Clos du Papillon uit 2007. Rijpe chenin blanc uit de Loire samen met gerookte paling, wát een complementaire tonen: hulde voor de intelligentie van sommelier Alain Rosier. Het menu is begonnen met het onvervangbare piccalilly-ijsje van patron-cuisinier en SVH Meesterkok François Geurds die in zijn nieuwe onderkomen onder de spoorbogen van de oude Hofpleinlijn weer verder is gegroeid en een grote mate van rust en kookplezier uitstraalt. We proeven variaties van foie gras (met oester en kombu, en met brioche), een tussendoortje van gegrild brood met smeerzacht gevogeltelever, en een pièce van wagyu A5, het exclusieve, prijzige en extreem dooraderde Japanse supervlees. Op verschillende manieren bereid, sappig, hartig, zacht, stevig, ‘draadjes’ en gepresenteerd op een mini-tafelbarbecue met een groot visbot eroverheen. Daarbij in het glas: kruidige, robuuste, donkerrode rioja van Marqués de Murrieta. Tot slot nougat met sorbet van granny smith, kruim van Taggiasche olijf en een galetje van bonbon Napoleon. We horen ook kritiek: ‘er gebeurt teveel aan tafel, te snel, met teveel personeel’. Maar het interieur met een zeegroen plafond met moleculaire print; de draaistoelen met ‘oren’ die privacy bieden blijft iedereen spectaculair vinden. FG Restaurant zakt door verschuivingen binnen de Top-10 naar de 8ste plaats.
De begenadigde SVH Meesterkok François Geurds heeft definitief zijn draai gevonden. Zijn vorige restaurant aan de Maas, ooit Ivy geheten, is FG Bistro geworden, en naast zijn FG Labs onder de spoorbogen van de voormalige Hofpleinlijn heeft hij zijn nieuwe FG Restaurant geparkeerd. Prachtig gedessineerd, met grote open keuken, zeegroen plafond, zwenkfauteuils en bekwame bediending. Geurds voelt zich daar als een vis in het water en maakt sensationeel lekkere gerechten. Smaken, onverwachte sensaties, gedurfde vondsten, tongstrelende combinaties, we schreven het al eerder: Geurds’ creaties zijn culinaire poëzie. Wat aten we dan? Verrukkelijke amuses, sowieso, maar we herinneren ons vooral crème van langoustine, waterkers, brunoise van koolrabi en gelei van kwartel met een infusie van munt en dragon. En een ogenschijnlijk simpele velouté van witte asperges, met witte en groene asperges, doperwt en zeewier. Maar ook op kokosnoothout gebarbecuede knolselderij met beurre blanc, vinaigrette van kaviaar, koriander en Masia el Altet-olijfolie. En gegrilde schartong met ansjovis, artisjok-barigoule en crème van artisjok. Ge-wel-dig! Het allermooiste: scheermes en Oosterscheldepaling met jus van scheermes, gedroogde taggiasche olijven en crème van courgette, kervel en gehakte zwarte truffel. Zelden zo iets lekkers geproefd. Bij een ander bezoek is er zachte knolselderij uit de oven met noten, zwarte sesam in yuzudressing en beurre blanc. En het hoofdgerecht, wagyu, zowel gebakken, à la shabu shabu, sukade en als steak tartare, laat ons sprakeloos achter. Minpuntje is de onrust, mede door het grote aantal bedieningsleden. In hoog tempo allerlei keuzes moeten maken: een mes selecteren uit een plateau met tientallen exemplaren, zout- en pepersoorten kiezen, menukeuze doen. Poeh! Desondanks is eten in FG een feest, georkestreerd door een begaafde dirigent met een overrompelende keuken. FG stijgt naar 5de plaats.

Kenmerken

Kenmerken van: FG Restaurant

Cuisine
Internationaal

Reservering
Online reserveren, Reserveren via email

Dieet
Vegetarisch, Veganistische opties, Glutenvrije opties

Maaltijden
Lunch, Diner

Kenmerken
Chef’s table, cocktailbar, open keuken, private dining, rolstoelvriendelijk, valet parking, vergaderzaal

Openingstijden
zondag Gesloten
maandag Gesloten
dinsdag (lunch) 12:00 - 14:00 (diner) 18:00 - 21:00
woensdag (lunch) 12:00 - 14:00 (diner) 18:00 - 21:00
donderdag (lunch) 12:00 - 14:00 (diner) 18:00 - 21:00
vrijdag (lunch) 12:00 - 14:00 (diner) 18:30 - 21:30
zaterdag (lunch) 12:00 - 14:00 (diner) 18:30 - 21:30

Locatie
Katshoek 37b, Rotterdam

010-4250520

info@fgrestaurant.nl

Brigade

Gerelateerd nieuws