Spectrum (voorheen Librije's Zusje)

Amsterdam, Noord-Holland
07 2019 06

Syndey Schutte was de tovenaarsleerling van Jonnie Boer in De Librije, deed ervaring op in het Verre Oosten en kwam terug naar de Amsterdamse Herengracht waar het Waldorf Astoria hotel het fornuis voor hem vrijmaakte. Hij presenteert er nu schitterende gerechten.

Adres
Herengracht 542-556, Amsterdam Kaart
Contact
0207184635 Bellen Zie website
Enkele kenmerken
Overnachting mogelijk, valet parking

Recensie
Na vijf jaren scheiden zich de wegen van het Waldorf Astoria Hotel Amsterdam en Jonnie en Thérèse Boer van de Librije. Per 1 januari 2019 gebruikt Librije’s Zusje de naam Spectrum en Sidney Schutte blijft als executive chef aan het hotel verbonden, mét zijn team. Jonnie en Thérèse treden terug als adviseurs. De vindingrijkheid van Sidney Schutte lijkt eindeloos. Opnieuw overlaadt de SVH Meesterkok ons met onvermoede smaken en accenten die elkaar versterken of die juist aangenaam contrasteren. Gepofte palinghuid met peper en planktonpoeder, bloemkoolcrème met limoenblad en kaviaar, en oesterblad met gedroogde makreel, mierikswortel en marsepein zijn hapjes die door hun textuur, samenhang, subtiliteit, presentatie én intensiteit niet meer te overtreffen zijn. Maar dan: mul. Het filetje ligt op tartaar van kokkels en scheermes, kokos-hollandaise, prei en geroosterde knoflook. Terwijl de bediening onder uitstekende leiding van Sascha Speckemeier er een delicate Thaise bouillon met wilde aardbeien over schenkt, vangt sommelier Floris Altink dit immense smakenpalet op in een uitgekiend glas Històric Terroir al Límit 2016. Een heerlijke witte grenache met de juiste tonen. Net zo onnavolgbaar is pulled runderrib, bij met gember geïnfuseerde blokjes watermeloen. Naast gebrande puntparika, XO-crème en piment. Het geheel is bedekt met flinterdunne plakjes rauwe carabinero-gamba. Bij een ander bezoek is een absoluut droomgerecht een creatie van rode biet, pure chocolade, wasabi, pesto, groene appel en boekweit. En een voorgerecht van maatjesharing met aardappel, afgetopt met schuim van karnemelk en bestrooid met kaneel, baconkruim en dille. Zilt, zuur, zoet, aards, zacht en bite: in één woord geweldig. Gemarineerde watermeloen, tomaat, citroengras, pistache, munt en kwistig gestrooide mierikswortelparels bieden eveneens een verrukkelijk en intens smaakpalet. Niettemin hebben we kanttekeningen: sommige gerechten zijn te zoet, het is onlogisch dat op een lauwwarm gerecht een koude gang volgt, en de vegetarische combinatie van bramen en shiitake werkt niet. Verder wordt gemikt op de gefortuneerde hotelgast. Spectrum zakt een plaats naar 7.
We worden opgewacht bij het entree van hotel Waldorf Astoria en via de lounge voorgegaan tot we met de lift arriveren in het souterrain, waar het stijlvol ingerichte huiskamerrestaurant Librije’s Zusje huist. De sfeer is wat gehaast, maar het is een drukke avond met veel buitenlandse gasten die nogal wat noten op hun zang hebben. We krijgen een warm handdoekje aangereikt, er wordt naar watervoorkeur gevraagd en gedurende de avond wordt de hele eetzaal bijgeschonken uit dezelfde flessen. Als aperitief glazen sappige en elegante Künstler riesling met aroma’s van perzik en abrikoos plus een parade aan smaakrijke amuses waaronder sorbet van tamarillo met koffieschuim en een minieme hoeveelheid oester, Hollands segrijnslakje, grappig gepresenteerd op een ‘racebaan’ met doperwtencrème en kaffirlimoen en flammkuche waarop kleine met za’atar gekruide garnalen en enoki op een bed van gefrituurde garnalenkopjes. Een fantastisch begin. Restaurantmanager Sascha Speckmeier adviseert ons in het menu vooral het gerecht Carabinero te nemen, dat al drie jaar op de kaart staat en een signature dish van executive chef en SVH Meesterkok Sidney Schutte is. We proeven een verrassende combinatie van gestoofde runderrib op geroosterde puntpaprika, XO-crème, met gember geïnfuseerde watermeloen, afgedekt met flinterdun gesneden Spaanse rode diepzeegarnaal. Een smaakbom om u tegen te zeggen. Ondertussen wordt de Chinese trilzwam die op tafel onder een glazen stolp staat, regelmatig overgoten met een dragonjus en zal later onderdeel zijn van een nagerecht op roze peperijs en witte chocoladecrunch. Verrukkelijk. Maar eerst proeven we nog van perfect bereide Noordzeetong met mais en krokante knoflook plus begeleidende sauzen op basis van maïs en Mexicaanse dragon en drinken daar een krachtige en aromatische Spaanse Baron de Ley tres viñas rioja uit 2011 bij. Alles wat we vanavond proeven is van topkwaliteit en daar hangt een evenredig prijskaartje aan. Librije’s Zusje stijgt met niet minder dan 15 plaatsen naar 6.

Kenmerken

Kenmerken van: Spectrum (voorheen Librije's Zusje)

Cuisine
Internationaal

Reservering

Dieet
Vegetarisch

Maaltijden
Diner

Kenmerken
Overnachting mogelijk, valet parking

Openingstijden
zondag Gesloten
maandag Gesloten
dinsdag (diner) 18:30 - 22:00
woensdag (diner) 18:30 - 22:00
donderdag (diner) 18:30 - 22:00
vrijdag (diner) 18:30 - 22:00
zaterdag (diner) 18:30 - 22:00

Locatie
Herengracht 542-556, Amsterdam

0207184635

welcome@restaurantspectrum.com

Brigade

Gerelateerd nieuws