Altijd Zondag - De keuken van Wil Demandt

In het Amsterdamse restaurant Bordewijk was het, waar chef Wil Demandt ruim dertig jaar de sterren van de hemel kookte. En waar de tent avond aan avond bomvol zat.

Auteur Opgetekend door Jonah Freud
Prijs €39,99
Mieke van Laarhoven
Samenvatting

Dat hij in 2018 zijn zaak van de hand deed werd hem door zijn gasten niet in dank afgenomen. Maar kijk! Wil is terug. Met een vuistdik kookboek, opgetekend door Jonah Freud. 

Wil Demandt, afkomstig uit Limburg, is een kok van de oude stempel: lekker eten, een goed glas en graag op zijn tijd een praatje pot. Maar we zouden zijn gastronomische kwaliteiten tekortdoen als het hierbij zou blijven. Wil is de grondlegger van het koken van kop tot staart lang voor dit in kwam en ‘nouveau ruig’ zou gaan heten. Er kwamen bij restaurant Bordewijk geen malle fratsen op het bord maar puur en verfijnd eten met herkenbare componenten Zijn slogan was ‘houd het eenvoudig’ naar de uitspraak van Auguste Escoffier ‘toujours faites simple’. Wil maakte alles zelf, van het draaien van worsten tot het vullen van een speenvarken. Zijn vrouw Klaartje, die alle ballen om de keuken heen hooghield, schreef de menu’s uit, bakte het brood en draaide de verse pasta. Door de jaren heen verzamelde Wil een antiquariaat aan gastronomische boeken en een omvangrijk archief van 33 jaar Bordewijk. Hij vond dat het tijd werd daar iets mee te gaan doen. En nu is daar zijn boek. Niet alleen een kookboek met recepten, maar een tijdloos en klassiek naslagwerk waarin de liefde voor lekker en mooi eten van de pagina’s afspat. Uitgever en eigenaresse van de Kookboekhandel in Amsterdam Jonah Freud tekende zijn verhalen en de recepten op. Een goede vriend van Wil zei ooit tegen hem: ‘Weet je wat het is met jouw eten? Dat is alsof ik op zondag vrienden te eten krijg en dan héél erg mijn best doe. En dan nóg beter!’ Dat is de insteek van het boek geworden. Kook alsof het altijd zondag is! 

Van de redactie:

Restaurant Bordewijk van Wil en Klaartje Demandt heeft jarenlang een hoge notering gehad in restaurantgids Lekker


Kenmerken

Kenmerken van: Altijd Zondag - De keuken van Wil Demandt

Titel
Altijd Zondag - De keuken van Wil Demandt

ISBN
9789048856015

Prijs
39,99

Auteur
Opgetekend door Jonah Freud

Uitgeverij
Overamstel Uitgevers