INDOROCK

Wát een vrolijk en swingend kookboek! Het plezier, om te vertellen over de rijke Indonesische keuken gezien door de ogen van schrijvend kok en foodstyliste Vanja van der Leeden, spat van de pagina’s af.

Auteur Vanja van der Leeden/ fotografie Remko Kraaijeveld
Prijs €34,99
Mieke van Laarhoven
Samenvatting

Foodstyliste Vanja van der Leeden reisde met vriendin Maaike Boersma (die Indonesiëkunde studeerde en feilloos Bahasa Indonesia spreekt) en later met echtgenoot, culinair fotograaf Remko Kraaijeveld en hun twee jonge kinderen af naar de archipel, om de bron van Indonesische smaken te onderzoeken. Want hoewel een Indische achtergrond, Vanja (in haar eigen woorden een atypische pinda) kreeg van huis uit deze aromatische en zeer veelzijdige keuken niet mee. 

Het kookboek is een persoonlijk document geworden waarin Vanja vertelt over haar groeiende liefde voor Indonesië. Over het land, haar volk en natuurlijk de buitengewoon smaakrijke keuken. Met een aanstekelijkheid die prikkelt en nieuwsgierig maakt. Buiten dat heeft Vanja verrassende combinaties gemaakt van klassiek Indonesische gerechten met moderne bereidingstechnieken en eigentijdse ingrediënten. En zij geeft lekker veel praktische informatie over ingrediënten en keukengereedschappen. Ook handig: wijnschrijver Esmee Langereis serveert er fijne wijnen bij. En ja. Laat het dan verder maar aan topfotograaf Remko Kraaijeveld over, om de recepten van Vanja zó lekker in beeld te vangen, dat je subiet alles wilt maken.

Redactie bond het schort voor en ging aan de slag met ayam kalio met kerisik. Ofwel: pulled ‘rendang’ (de trend van dit moment) van kippendij met gebrande kokos en kankung terasi. Lees voor je begint met koken de recepten goed door, want regelmatig wordt verwezen naar een basisbereiding (bijvoorbeeld van bumbu) die op een andere pagina te vinden is. Als je niet aan kankung (waterspinazie) kunt komen, is wilde spinazie uit het schap van Ap een prima alternatief. Ik hoef verder niet uit te leggen dat de pan voor vier personen hier thuis met twee tot aan de boden toe leeg geschraapt werd…


Kenmerken

Kenmerken van: INDOROCK

Titel
INDOROCK

ISBN
9789038806761

Prijs
34,99

Auteur
Vanja van der Leeden/ fotografie Remko Kraaijeveld

Uitgeverij
Nijgh & Van Ditmar