Olie, azijn, zout & zuur

Toegegeven, de titel doet je misschien niet meteen naar de winkel spurten, maar echt, wat een fijn kookboek is dit. Johan Björkma neemt je op een aanstekelijke manier mee in de wereld van drogen, inmaken, fermenteren en infuseren.

Auteur Johan Björkma
Prijs €20,95
Mieke van Laarhoven
Samenvatting

“Het leuke van koken is experimenteren” aldus Johan Björkma, auteur van het kookboek Olie, azijn, zout & zuur. Hij werkt als chef-kok het liefst met verse en lokale ingrediënten, maar die zijn in de Zweedse streek waar hij woont in het winterseizoen niet altijd goed verkrijgbaar. Om toch zo veel als mogelijk met de pure smaak van lokale producten te kunnen werken maakt Björkma veel gebruik van verschillende bereidingstechnieken als drogen, inmaken, fermenteren, en ontwikkelt hij traditionele conserveringstechnieken om zijn “moderne voorraadkast” invulling te geven. Van sparrenscheuten bijvoorbeeld maakt hij olie die aan grassige olijfolie doet denken, maar hij legt de scheuten ook in met zout en azijn, als alternatief voor kappertjes. Of maakt ze in met honing waardoor de scheuten geschikt zijn om te gebruiken bij desserts. Het eerste deel van het kookboek bevat recepten voor het drogen, fermenteren en inmaken van ingrediënten naast het maken van olie, azijn en zout. In het tweede deel ga je aan de slag met het bereiden van snacks tot hele maaltijden.    Het is verbazingwekkend wat je allemaal kunt drogen, fermenteren, inmaken en zouten. Van boerenkoolchips, tot doperwtenpoeder en van eekhoorntjesbroodolie tot barbecueazijn van geroosterde groente. Nieuwsgierig als de redactie is, maakte ze het recept van ingemaakte groene tomaten, die nog aan de struik in de redactietuin hingen en nooit meer rood zouden worden einde september. En nu maar wachten op het resultaat, want ze moeten drie weken koel en donker staan voor ze geproefd mogen worden. Spannend!


Kenmerken

Kenmerken van: Olie, azijn, zout & zuur

Titel
Olie, azijn, zout & zuur

ISBN
9789461432193

Prijs
20,95

Auteur
Johan Björkma

Uitgeverij
Uitgeverij Good Cook