St. JOHN Het Kookboek

25 jaar geleden besloot Fergus Henderson het roer om te gooien en maakte van zijn hobby koken, zijn vak. Zijn kop-tot-staart principe ofwel alles gebruiken en niks verloren laten gaan brengt een nieuwe beweging in de gastronomie op gang.

Auteur Fergus Henderson & Trevor Gulliver
Prijs €35,00
Mieke van Laarhoven
Samenvatting

In een voormalige rokerij in Londen opende 25 jaar geleden Fergus Henderson samen met Trevor Gulliver restaurant St. JOHN, dat uitgroeide tot een van de meest spraakmakende restaurants ter wereld. Henderson kookt een eenvoudige pure keuken, volgens het principe from nose tot tail en gebruikt alle onderdelen van vlees, vis, groente, brood en fruit. In 2009 ontvangt hij een Michelinster. Zijn eerste kookboek Nose to Tail Eating verschijnt in 1999 en is meteen een doorslaand succes. 

Nu is daar St. JOHN Het Kookboek, vuistdik, met meer dan 250 recepten op de Engelse leest geschoeid. Van eenvoudig tot meer geraffineerd en alles vertegenwoordigend waar restaurant St. JOHN door de jaren heen beroemd mee geworden is. Zoals gegrild runderhart met biet en gepekelde walnoten en geroosterde mergpijpjes met peterseliesalade. Maar ook pavlova met bramen vind je erin terug net als bread and butterpudding. De recepten hebben Nederlandse namen, in het register staan zij in het Engels opgetekend. 

Redactie bakt een naturel botercake met karwijzaad, waar Ferguson een glas madera bij aanraadt. Om in te soppen. Dat is niet tegen dovemans oren gezegd. 

Wel bijzonder dat het een ‘traditioneel elfuurtje’ in de ochtend genoemd wordt. De madera hakt er goed in!


Kenmerken

Kenmerken van: St. JOHN Het Kookboek

Titel
St. JOHN Het Kookboek

ISBN
9789059569867

Prijs
35,00

Auteur
Fergus Henderson & Trevor Gulliver

Uitgeverij
Uitgeverij Fontaine Uitgevers