Inspiratie

5 tips voor het inrichten van een horecakeuken

De laatste jaren is het aantal horecavestigingen in Nederland flink gestegen, zelfs ondanks de pandemie waarin de horeca regelmatig de deuren moest sluiten. Dat blijkt uit redelijk recente cijfers van het CBS.

Ben je zelf net begonnen met het opzetten van een restaurant of staat jouw horecavestiging nog volledig in de spreekwoordelijke steigers?

In dat laatste geval is het goed om te weten waar je zoal op moet letten bij het inrichten van een horecakeuken. Om lekker en goed eten te kunnen aanbieden, moet je immers over een goed ingerichte keuken met horeca apparatuur beschikken. In dit artikel vertellen we je er meer over. 

1. Investeer in écht goede horeca apparatuur 

Voordat je begint met het inrichten van de ruimte is het goed om te weten dat het een must is om over professionele keukenapparatuur te beschikken. Dergelijke horeca apparatuur is te koop bij groothandels en is dé basis van jouw restaurant of lunchroom. Zonder kwalitatieve apparaten is het immers onmogelijk om een lekkere maaltijd of een smakelijke lunch klaar te maken. 

Dat betekent dat je aan het begin al moet investeren in dergelijke horeca apparatuur. Dat kun je doen met spaargeld of met geleend geld dat je voor je bedrijf via een lening hebt ontvangen. Apparaten waar je zoal aan moet denken, zijn onder andere een horeca vaatwasser, meerdere grote koelkasten, professionele espressomachines, koelwerkbanken, fornuizen en grote ovens waar je de lekkerste recepten in kunt bereiden. 

2. Zorg voor voldoende loopruimte in de keuken 

Wanneer je professionele horeca apparatuur aanschaft, is het aan te raden om een plattegrond te maken. Op die plattegrond teken je precies uit wat waar moet komen en hoeveel ruimte ieder apparaat inneemt. Dit doe je zodat je vooraf weet of alles gaat passen. Daarbij kun je direct kijken of er nog ruimte is voor extra handige apparaten of handige snufjes. 

Wat eveneens prettig is aan zo’n plattegrond is dat je kunt zien hoeveel ruimte je over gaat houden. Het is belangrijk om genoeg loopruimte en überhaupt ruimte te hebben in een horecakeuken. Daarmee voorkom je ongevallen op de werkvloer. Veel keukens in Nederlandse horecagelegenheden zijn zo klein dat er maar één of twee personen in passen. Dat is niet handig. 

3. Ga altijd voor een goede afzuigkap 

Om de veiligheid van je medewerkers te bewaken, is er nog iets waar je in moet investeren: een goede afzuigkap. Het is hartstikke fijn wanneer je over (chef)koks beschikt die hun kookkunsten in de (open) keuken kunnen laten zien. Beschik je niet over een professionele afzuigkap dan kun je door de dampen en rook niets meer zien. Dergelijke dampen kunnen ook nog eens gevaarlijk zijn. 

Investeer dus in een goede afzuigkap met voldoende zuigkracht. Dat houdt in: een grote kap, maar ook een afzuigkap die een sterke capaciteit heeft. Daarmee kunnen alle dampen die door het koken ontstaan op een snelle en efficiënte manier worden weggezogen. Ook wanneer je geen open keuken hebt, is dit een must. Dat werkt voor de koks veel fijner. 

4. Voldoende opslagruimte in de keuken is een must 

Als er iets is waar je ook zeker aan moet denken dan is het wel opslagruimte. Het is afhankelijk van hoe groot je restaurant of lunchroom is hoeveel opbergruimte je nodig hebt. Maar: je moet weten dat je met meerdere soorten opberging te maken krijgt in de keuken van een restaurant. Zo hebben alle pannen, snijplanken, messen en kleinere keukenapparatuur een handige opbergplek nodig. 

Ook moet je alle ingrediënten en (houdbaar) voedsel op een nette en hygiënische manier kunnen opbergen. Het is hierbij aan te raden om vaste plekken te maken voor dergelijke producten zodat iedereen weet wat waar ligt. Kies voor afsluitbare kastjes en/of rekken, grote lades, hangkasten en natuurlijk ook voldoende koelmogelijkheden voor de producten die in de koeling moeten. 

5. Let altijd op hygiëne in je horecakeuken 

Tot slot nog een belangrijk onderdeel waar je te allen tijde op moet letten in een horecakeuken: hygiëne. Hygiëne moet op verschillende vlakken worden nagestreefd om er zo voor te zorgen dat je gasten altijd veilig kunnen eten en drinken. Denk bijvoorbeeld aan de keuken en de horeca apparatuur dat er staat; pak je keuken nooit te vol, zodat het geheel op een efficiënte manier kan worden schoongemaakt. 

Ook moet je letten op andere zaken die met hygiëne te maken hebben, zoals het weren van insecten, muizen en ander ongedierte. Door je keuken dagelijks volledig te reinigen en te ontsmetten met professionele schoonmaakmiddelen geef je ongedierte geen kans. Er zijn daarbij nog zogeheten HACCP-regels omtrent de hygiëne van je etenswaren. In dit artikel over voedselveiligheid lees je meer over die regels. 

Dit artikel is in samenwerking met een commerciële partner tot stand gekomen.

Redactie Lekker

Credits

Beeld: Pexels

Tags

keuken, horeca, tips, inrichting

Gerelateerde artikelen