Backstage

Restaurant 212: nieuw in Top-100 Lekker500

Restaurant 212 in Amsterdam is nieuw in Lekker500 én de Lekker Top-100. In dit artikel lees je meer over dit restaurant.

Restaurant 212 is begin dit jaar geopend door Chefs Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot. Zij verlieten restaurant Bord’Eau in Amsterdam en openden in januari 2018 in dezelfde stad een nieuwe zaak. Restaurant 212 komt binnen in Lekker500 editie 2019 op plaats 57.

In de recensie: 'De keuken staat hier letterlijk centraal. Er kunnen maximaal 24 gasten aan de bar rond de keuken plaatsnemen en dat genereert een geweldige interactie. Elke zitplaats heeft een eigen besteklade. Hier geen regels en etiquette, geen chefsmenu of wijnarrangementen; je gaat voor een keuzemenu van vijf tot acht gangen. De uiterst vakkundige sommelier Daphne Oudshoorn adviseert bij de wijnkeuze.'

Restaurant 212
Bij restaurant 212 in Amsterdam eet je aan een bar rond de keuken.

En verder: 'Richard en Thomas experimenteren volop met kleine gerechten. De amuse van krokante kippenhuid met een bolletje van shiso dat in de mond kapot knapt, en wat sauce royale blaast ons al omver. Ook tartaar van koud gerookte zeebaars met tijgermelk en een crème van plankton is verrukkelijk. We kiezen voor vijf gangen en vangen aan met noordzeekrab met XO-saus, luchtige krokantjes van kippenhuid en een schuimige saus van zwezerik. Een heerlijk licht gerecht met een uitgebalanceerd smaakpalet. Daarna mooie, grote langoustines gekon jt in eendenvet met albufera van dashi, kof e en katsuobushi (gedroogde tonijnvlokken). In het glas een sancerre uit 2014 van Alphonse Mellot Le Manoir die perfect aansluit. Pièce is zeeduivel gelakt met gerookte kno ook, garam masala en een bouillon van mosselen. En zonder in superlatieven te willen vervallen, dit 192 lekker 2019 gerecht is fenomenaal goed. Evenals het formidabel gebakken stukje reerug met lardo di colonnata, een jus van peper en olijf, gevriesdroogde olijvenpitten en een olijf gevuld met puttanesca. Begeleid door een uitstekende rode azienda agricola Tua Rita 2016 uit Toscane. En ja, het kan bijna niet anders: ook het dessert is ronduit subliem. Sorbet van smokey bourbon met een bommetje van amarena kersen. Komt nieuw binnen in de Top-100 op plaats 57.'

Meer dan 300 pagina's leesplezier

Meer lezen? Lekker500 editie 2019 ligt sinds deze week in de winkels, maar is ook online te bestellen via deze link.

Redactie Lekker