Backstage

Na sluitingstijd met: Dennis Huwaë

Wie zijn de personen achter de schermen die elke keer weer een topprestatie leveren en onze avondjes uit nóg leuker maken? Deze week maken we kennis met chef-kok Dennis Huwaë van restaurant Daalder in Amsterdam.

Dat culinair Nederland hoge prestaties levert is geen geheim. Toch weten we weinig over diegenen die deze hoge prestaties leveren. De redactie van Lekker duikt daarom regelmatig bij een chef-kok de keuken in om ze in een kort vragenvuur beter te leren kennen. Deze week is dat chef-kok Dennis Huwaë die een groot aandeel heeft in het succes van restaurant Daalder. 

De chef-kok en mede-eigenaar van restaurant Daalder heeft al een indrukwekkende carrière in de culinaire wereld opgebouwd. Zo ging hij al vroeg in de leer bij de culinaire zwaargewichten van Ciel Bleu (nummer zes in de Lekker Top-10) waar hij zich al snel als souschef profileerde. Hij heeft daarnaast een werkstage in London bij ‘The Fat Duck’ afgerond, en na zijn terugkeer kreeg Moshik Roth het talent in het vizier. Na een nauwe samenwerking van acht jaar met Roth slaat Huwaë een nieuwe richting in, namelijk het mede-eigenaarschap van Daalder. Met restaurant Daalder staat hij dan ook op de drempel van Lekker500 editie 2020. Daarnaast heeft Huwaë recentelijk aangekondigd zich in een nieuw avontuur te storten, met de opening van het nieuwe restaurant Edel by Dennis. 

Wie inspireert jou?

‘Ik raak het meest geïnspireerd door de mensen om me heen, de mensen waar ik mee werk.’

Waar zie je jezelf over 5 jaar?

‘Over vijf jaar heb ik een klein restaurant met maar 24 stoelen ergens in het centrum van Amsterdam.’   

Wat is het jouw absolute culinaire hoogtepunt tot nu toe?

‘Dat is toch nog altijd het heerlijke Indische eten van mijn oma. Die geur die ’s morgens opsteeg uit de keuken als ik bij haar logeerde… Dat vergeet ik nooit meer!’   

Favoriete quote: 

Als je mijn stilte niet begrijpt dan snap je mijn woorden niet  

Wat staat nog op jouw bucketlist?

‘Een reis naar de Molukken.’    

Waar kunnen we jou ‘s nachts voor wakker maken?

‘Een bordje nasi’ 

Ben je van plan om ooit zelf een kookboek te schrijven?  

‘Ik heb nu absoluut geen tijd om daar mee bezig te zijn of zelfs maar over te dromen.’  

Ik eet op een dag…

Ontbijt:                        

‘brinta met melk’

Lunch:                         

‘broodje kaas’

Tussendoortje:             

‘fruit’

Avondeten:                  

‘rijst’

Late night snack:          

‘bami soep’

Zijn er nog nieuwtjes of leuke verhalen die je graag zou willen delen?

‘4 maanden geleden heb ik met mijn zakelijke partner in Daalder een nieuw restaurant geopend: Edel by Dennis. Ik wilde een restaurant waar iedereen zich thuis voelt; alle Amsterdammers. Het moest dus een toegankelijke zaak worden, dus street art van New Yorkse kunstenaar Elle en een relaxte sfeer met goede muziek. En straks een heel tof terras. We noemen het: ‘t kleine broertje van Daalder, maar het is vele malen groter dan Daalder! We hebben er een mooie kleine à la carte kaart gemaakt, maar ook een Daalder style Menu Innovatief voor de fine dining liefhebbers. De gerechten zijn toegankelijker en minder complex, maar wel Daalderkwaliteit. Mijn goede vriend Nigel Eccles, die al jaren mijn rechterhand is bij alles wat ik doe, runt de keuken bij Edel. En dat doet hij fantastisch. De gasten zijn heel enthousiast!’

Redactie Lekker