Backstage

Doe mij maar een advocaatje...

Niemand weet precies waarom, maar dat er vooral met Pasen in menig Hollands huishouden een advocaatje, al dan niet met slagroom, weg gelepeld wordt, is een bekend fenomeen. Maar wat is advocaat precies?

Advocaat is, kort gezegd, een mengsel van brandewijn, eieren en suiker. En daar wordt veel op gevarieerd. De meest voorkomende is ‘dikke advocaat’ die met eierdooiers, brandewijn en suiker wordt vervaardigd en met een lepeltje genuttigd. Maar er is ook een dunnere variant die met het hele ei, dus de dooiers en de eiwitten, wordt gemaakt.

Waar komt advocaat eigenlijk vandaan?

Er zijn veel theorieën over de naam advocaat. Een ervan is dat het spul de keel goed zou smeren en dat het advocaten zou helpen als ze voor het spreken een borreltje advocaat zouden nemen. Meer aannemelijk is de versie dat de naam afkomstig is van de vrucht avocado. Op de Antillen mengde men eeuwenlang avocado met alcohol en suiker. Deze drank werd naar het westen geëxporteerd. Bij gebrek aan voldoende verse avocado’s, maar om de gele kleur ervan enigszins te benaderen, is men hier de drank op basis van eieren gaan maken. In Nederlandse geschriften wordt al vanaf de 17de eeuw melding gemaakt van in Nederland geconsumeerde advocaat, op basis van eieren.

Wat gaat er in een advocaatje?
Verse eieren (een klein deel eiwit en een groot deel eigeel) worden overgoten met brandewijn en daarna geklutst.

Hoe wordt het gemaakt?

Er zijn verschillende productiemethodes, maar wij gaan voor een bijzonder recept van Oudhollandse advocaat naar een van de oudste jenever- en likeurenhuizen van Den Haag, opgericht in 1842 aan de Lange Beestenmarkt. Distilleerderij Van Kleef. Hun advocaat wordt gemaakt volgens een ‘koude methode’ waardoor de smaak veel overeenkomsten vertoont met de huisgemaakte advocaat van vroeger. Verse eieren (een klein deel eiwit en een groot deel eigeel) worden overgoten met brandewijn en daarna geklutst. Door toevoeging van agar agar (een natuurlijk bindmiddel gewonnen uit zeewieren) krijgt het mengsel de juiste consistentie. Hierna moet het advocaatmengsel één dag tot rust komen. Daarna wordt de advocaat gebotteld. De productie van Van Kleef advocaat vindt buitenshuis plaats, de etikettering doet de firma zelf. Na aankoop is hun advocaat minstens een jaar houdbaar, na opening in de koelkast bewaard, nog ongeveer zes maanden. Advocaat moet een alcoholgehalte van minimaal 14% hebben. Een variant op advocaat is het sterkere en meer kruidige kandeel, door Van Kleef gemaakt op dezelfde basis als advocaat, maar met meer brandewijn plus een destillaat van getrokken kaneel en kruidnagel. Het resultaat is een dunnere drank die, in tegenstelling tot het oplepelen van dikke advocaat, gedronken kan worden.

Kandeel
Kandeel is kruidiger en kan gedronken kan worden.

Ouderwets lekker of nieuw hip?

Welke hippe dertiger lepelt er nog een borreltje advocaat met slagroom weg? Je zou het niet denken maar de verkoop van advocaat is nog altijd overweldigend hoog. Advocaat wordt dan ook niet alleen door de oudere consument als ‘borreltje’ genuttigd, maar tevens veel gebruikt in gebak, taarten, desserts en de laatste tijd in uberhippe cocktails. Meng bijvoorbeeld 2 eetlepels advocaat met 2 eetlepels rum, 2 eetlepels ongeslagen slagroom en 2 eetlepels sinaasappelsap. Shake dit met wat ijs en schenk de cocktail door een zeefje in een mooi glas. Zet een plak sinaasappel op de rand van het glas en steek er een kleurig riet in. Voilà. Laat het advocaatje maar schuiven.

Zelf maken

Maak voor Pasen je eigen advocaatje met dit overheerlijke recept!

Redactie Lekker