Backstage

Verleg culinaire grenzen met Steinbeisser

De Experimental Gastronomy-diners van Steinbeisser bereiken een steeds groter publiek in binnen- én buitenland. Lekker sprak met Martin Kullik, een van de gezichten achter dit bedrijf dat kunst en fine dining feilloos met elkaar weet te combineren.

De chefs die mee doen aan een Experimental Gastronomy event van Steinbeisser (letterlijke betekenis: ‘steenbijter’) worden uitgedaagd om out of the box te denken en plantaardige gerechten te bereiden op unieke kunstvoorwerpen. Alle objecten zijn gemaakt van natuurlijke materialen zoals steen, klei, glas en hout. Door fine dining te combineren met grensverleggende gebruiksvoorwerpen, worden de gasten van een Steinbeisser-event uitgedaagd na te denken over wat ze eten en waar de ingrediënten vandaan komen.

Steinbeisser, amsterdam 2015

Oprichters Martin Kullik (32) en Jouw Wijnsma (36) willen de nadruk leggen op producten van biodynamische landbouw, permacultuur en duurzame teeltmethodes zoals voedselbossen. Bewustwording creëren is tevens een van de hoofdoelen van het Nederlandse bedrijf. Martin Kullik: “We willen stilstaan bij de herkomst van ingrediënten, gebruik maken van de plantaardige keuken en het eetgerei daar een belangrijke rol in laten spelen. Het handgemaakte, kunstzinnige bestek en servies verandert onze eetgewoonten en het verlangzaamt het gedrag van de gasten. Hierdoor ontstaat automatisch bewustwording.” Daarnaast brengen de diners mensen samen. Door geconfronteerd te worden met gebruiksvoorwerpen in gekke vormen, maten en constructies – kortom: compleet anders dan je ooit gezien hebt – worden ze uit hun comfortzone gehaald en moeten ze in sommige gevallen zelfs samenwerken met tafelgenoten om een gerecht überhaupt te kunnen nuttigen.

We hadden zelfs nog nooit van Michelin of The World's 50 Best gehoord

Het eerste Experimental Gastronomy diner werd zes jaar geleden georganiseerd in Amsterdam, de thuisbasis van Martin en Jouw. Inmiddels is het uitgegroeid tot een wereldwijd concept met onder meer Experimental Gastronomy-diners in Zurich, Californië en Berlijn. In de toekomst willen ze ook het licht, geluid én meubilair onderdeel laten uitmaken van deze unieke ervaring.

                  Martin Kullik (foto) organiseert sinds 2012 samen met Jouw Wijnsma Steinbeisser Experimental Gastronomy-diners.

De basis voor de kennis die Martin en Jouw op deden om zo’n groot project te starten, werd onder meer gelegd in hun studies: Martin volgde een opleiding mode- en textieldesign, Jouw studeerde informatiedienstverlening. Hoewel Jouw opgroeide in Friesland, woont Martin pas tien jaar in Nederland. Hij werd geboren in de voormalige DDR (Oost-Duitsland) en groeide op in Portugal. Ondanks dat Steinbeisser in 2012 haar eerste Experimental Gastronomy-diner verzorgde, kwam de nadruk pas twee jaar later op het fine dining aspect te liggen: “We hadden zelfs nog nooit van Michelin of The World’s 50 Best gehoord. Mac van Dinther (culinair journalist, red.) opende onze ogen hiervoor. Dit was het moment waar een oog-in-oog-ontmoeting tussen kunst en eten begon,” aldus Martin.

EXPERIMENTAL GASTRONOMY 2018

Ook dit jaar organiseert Steinbeiser weer twee experimental events in het Lloyd Hotel in Amsterdam. Op 5 en 6 juni zal de Franse chef Alexandere Gauthier (restaurant La Grenouillère**, in Madelaine-sous-Montreuil) een volledig plantaardig diner presenteren op nieuwe gebruiksvoorwerpen die tien kunstenaars voor dit evenement hebben ontwikkeld. Kaarten voor het tastingmenu van zes gangen (inclusief wijn- of sap-arrangement) kosten €150 p.p. De avond start om 19:00 uur. Reserveren kan door een mail te sturen naar: info@steinbeisser.org. Raadpleeg voor meer informatie de website van Steinbeisser via deze link. Van 5 tot 7 oktober verzorgt Steinbeisser een diner special met als thema: ‘Chefs under 30’. Meer informatie over dit evenement is te vinden via deze link.

Steinbeisser, Martin Kullik

STEINBEISSER AT HOME

Wil je graag ervaren hoe het is om te eten met het kunstzinnige bestek en servies van de kunstenaars die samenwerken met Steinbeisser, maar ben je niet in de gelegenheid om bij een van de diners aanwezig te zijn? Geen nood! De one of a kind pieces zijn online te bestellen via jouwstore.com.

PRODUCTEN MET EEN VERHAAL

Martin Kullik is een voorstander van het gebruik van biodynamisch en plantaardig voedsel. De komende weken belicht Lekker verschillende Nederlandse ondernemers met een bijzonder verhaal en een net zo bijzonder product, allen met een warm hart aanbevolen door Martin Kullik.

Femke Tolsma

Tags

Steinbeisser, Jouwstore, Culinair, diner, Experimental gastronomy, Martin Kullik, Jouw Wijnsma