Backstage

In de keuken met Guus & Dick

Guus Meeuwis en Dick Middelweerd zijn terug met hun tweede kookboek: 'Het jaar van Guus en Dick'. Eerder sprak Lekker ze over hun vriendschap, culinaire dromen, elkaar en vooral: lekker eten. Lees hier het interview uit Lekker500 2017.

Zanger Guus Meeuwis is voor zijn werk veel op reis en eet weinig thuis, maar wanneer het kan, staat hij graag in de keuken. Dick Middelweerd is eigenaar en chef-kok van restaurant de Treeswijkhoeve** in Waalre. In wielrennen, muziek, eten en het Belgische kustplaatsje Knokke vonden ze elkaar.

Hoe gaat dat samen in de keuken staan om een boek te maken?

Dick: “Mensen vroegen mij weleens: dat heb jij zeker allemaal gemaakt. Maar echt niet. Guus is ervan voor tot achter bij geweest en wilde zijn gerechten voor het boek ook echt zelf maken. Hij heeft gevoel voor koken.”

Guus: “Ik vind het gewoon heel erg leuk om met z’n tweeën in de keuken te staan. Dan is het gedeelde smart. Het over gerechten hebben, boven de pannen hangen…. Ruiken. Dick staat mijlenver boven mij, maar denkt mee en staat voor mij open. Ik sta op onbekend terrein en voel me als een kleine jongen in een snoepwinkel. Ik wil flink mijn best doen en het beste van mezelf laten zien, proberen het niveau aan te raken. Ik ben scherp op dingen die gebeuren, maar technisch gezien in het natuurlijk PSV tegen een amateurclub.”

Wat vinden jullie elkaars kracht in de keuken?

Dick: “Guus duikt in de materie, hij wil weten hoe smaken in elkaar steken. Hij is geraffineerd. Ik zie hem denken: wat mist dit gerecht. Hij vindt het ook ontzettend leuk om te doen en is heel geconcentreerd, daar ben ik wel jaloers op. Hem ontgaat niks.”

Guus: “Ik vind het knap van Dick dat hij laat zien dat je met wat meer tijd en aandacht, al heel snel tot een nog groter resultaat kunt komen. Hij weet veel over smaakcombinaties en het basiskoken. Sinds ik met hem in de keuken heb gestaan, ben ik een stuk vooruit gegaan in efficiëntie en het bereiden van eten.”

Vertel eens over de beruchte stamppot van Guus.

Dick: “Ik vergeet de stamppot met speklapjes van Guus nooit weer… We proefden ervan en zeiden: ‘shit dit is lekker!’. Het is nu een van de favoriete personeelsmaaltijden bij de Treeswijkhoeve.”

Wat maakt koken zo leuk?

Dick: “Als kok zijnde: ik vind niets leuker dan mensen als blije aardbeien de deur uit te zien gaan. Het is zo fijn om te zien dat mensen gelukkig zijn. Dat geeft mij ontzettend veel voldoening. Dat haal ik ook uit het team waar we mee werken.”

Guus: “Het samenzijn met mensen. Dat was het vroeger bij mijn ouders al en dat is het nu ook. Gewoon even tijd met elkaar. Het is niet zo erg om een uur of anderhalf met elkaar aan tafel te zitten en te praten over hoe de dag verlopen is.”

Smaakt eten beter wanneer het mooi gepresenteerd wordt?

Dick: “Ja…. Het is koks eigen dat je wilt dat het er mooi uit ziet. Zelf ben ik ook erg beïnvloedbaar door de borden waarop het geserveerd wordt. Als wij nieuwe gerechten hebben, zijn wij ook wel zoekende naar welke nieuwe borden we erbij kunnen doen.”

Guus: “Zeker. Het oog wil ook wat.”

Guilty pleasures?

Dick: “Bastognekoeken - daar kan ik wel een pak van leegeten, vers gedraaid roomijs en goed gebakken friet.”

Guus: “Heb je even? Een bezoek aan een ouderwetse, goede frituur vind ik een groot genot. Gewoon een frietje met.”

Guus en Dick

Het jaar van Guus en Dick

Het jaar van Guus en Dick ligt sinds 30 oktober 2018 in de winkels. Meer lezen over dit nieuwe boek? Klik hier om naar de recensie te gaan. Ook mocht Lekker een heerlijk recept delen uit hun boek. Die vind je hier.

Redactie Lekker

Credits

Beeld: Het jaar van Guus en Dick

Tags

Guus Meeuwis, Dick Middelweerd, kookboek, Het jaar van Guus en Dick