Backstage

Chef-kok Edwin Vinke: "Koks werden klussers en de bediening werd schilder."

Hoe kijken restaurateurs terug op de verplichte sluiting? Wat hebben zij het meest gemist en hoe zien zij de toekomst? Lekker interviewde verschillende restaurateurs om daar achter te komen. Edwin Vinke van De Kromme Watergang vertelt zijn verhaal.

De coronacrisis heeft een enorme impact op de horeca, met grote gevolgen van dien. Sinds kort is er weer perspectief en mogen restaurants en terrassen vanaf 1 juni hun gasten weer verwelkomen. Een moment waar restaurants naar uit hebben gekeken en hard naar toe hebben gewerkt. Deze keer vertelt Edwin Vinke, van De Kromme Watergang** (nummer 19 in de Top-100) in Hoofdplaat, over de effecten van afgelopen periode met de verplichte sluiting van zijn restaurant, zijn YouTube-filmpjes en een nieuw concept. 

Hoe kijkt u terug op de afgelopen periode? 

“Met gemengde gevoelens. Een periode vol vraagtekens en zorgen over de voortgang van ons bedrijf. Met aan de andere kant een periode met enorme kansen en boordevol nieuwe ideeën en creativiteit.”

Hoe heeft u uzelf beziggehouden de afgelopen 10 weken?

“Het gehele restaurant is weer eens goed opgeruimd en opgeknapt binnen en buiten. Koks werden klussers en de bediening werd schilder. Zelf ben ik volle bak aan de gang gegaan met YouTube-filmpjes met dagelijks vers en gezond koken. We hebben er zo’n 50 gemaakt en dat sloeg in als een bom, geweldige respons waarmee we een enorme goodwill hebben gekweekt.”

Wat miste u het meest?

“De omgang met de gasten en het koken zelf natuurlijk.” 

Welke aanpassingen heeft u in het restaurant moeten doen om het coronaproof te maken?

“Er moest in principe niets want we hebben ruimte genoeg, maar we hebben het restaurant wel aangepast met op tafel draaiplateaus net zoals bij de chinees, superleuk. En glazen schermen tussen de tafels zodat alle tafels een soort private rooms zijn geworden.”

Hoe kijkt u tegen de 1,5 meter binnen de horeca aan?

“Heel eenvoudig. We passen ons gewoon aan. Het is af en toe wel storend dat het iedere keer wordt veranderd en soms niet helemaal duidelijk is wat nou wel en wat nou niet mag.”   

Heeft deze periode uw creativiteit ook geprikkeld? Zo ja, hoe dan?

“Enorm. We hebben honderden ideeën voorbij laten komen en die 1 voor 1 onder de loep genomen. We waren sowieso al van plan dingen te veranderen, nog voor de crisis, en die gaan we nu allemaal uitvoeren.”

Hoe kijkt u tegen de heropening van uw restaurant aan?

“Met heel erg veel plezier.”

Wat kunnen gasten die u gaan bezoeken na heropening verwachten?

“We hebben het idee verder uitgewerkt wat er al lag voor de crisis. We worden een soort kooktheater met heel veel live cooking. Ieder gang wordt een belevenis. We hebben een BBQ-plein gebouwd in de tuin. Middenin het terras waar we gaan roosteren, grillen, roken, pizzabrood bakken, pannenkoeken bakken… Dit brengen we in de wintermaanden naar binnen met geluidopnames en artiesten.”

“Verder hebben we in de groentetuin aan de voorkant van het restaurant een bar gebouwd waar we pincho’s en tapas gaan doen met cocktails, champagne, wijn en dergelijke. Er komt een beautycenter bij de suites. We willen meer dan ooit de mensen laten thuiskomen en ze het gevoel geven dat ze bij ons op visite zijn.”

“Vanaf juni serveren wij 1 vast menu, hoofdzakelijk gebaseerd lokale vis-, schaal- en schelpdieren, groenten uit de ‘Zilte Hof’ en scharrelvlees van de boerderij. De gerechten wisselen naargelang het seizoen en hetgeen onze leveranciers ons dagelijks aanvoeren. Alles is geïnspireerd op, en getrokken uit, het Zeeuwse landschap. Gasten kunnen verrast worden door alles wat wij hebben gevonden de laatste jaren hier in en rondom De Kromme Watergang."

Wat hoopt u dat er zal gaan veranderen in de culinaire wereld?

Wij denken dat mensen steeds meer beleving willen een leuke aangename ongedwongen avond willen hebben in een leuke sfeer met topkwaliteit eten. En dat kan nog veel sterker als wij iedere dag lekker kunnen jammen in de keuken en het allerbeste wat we die dag hebben kunnen gebruiken en daar onze creativiteit op los kunnen laten.”

Redactie Lekker