De Aytems van Inspiratie
Backstage

‘Ik sla een brug tussen oost en west’

Sommige kookboeken zijn de aanschaf alleen al waard door de adembenemend mooie fotografie (Vicky Keulen) en schitterende vormgeving (Wout de Vringer). Het luxe uitgevoerde kookboek ‘De Aytems van Inspiratie’ is er zo een.

Daar zouden we de inhoud echter mee tekort doen. Want auteur Ayt Erdogan, eigenaar en chef-kok van restaurant El Qatarijne in Utrecht, heeft zeer inspirerend werk geleverd en zijn gedrevenheid voor het vak en zijn creaties op het bord spatten van de pagina’s af. Ayt staat de Ottomaanse stijl van koken voor en vreemd is dat niet. Zijn ouders zijn afkomstig uit Turkije en zijn moeder heeft hem de liefde voor de oorspronkelijke keuken met de paplepel ingegoten. Ze gaf Ayt mee, dat als hij kok wilde worden, er voor de volle 100% voor moest gaan, veel liefde in het eten te stoppen en vooral niet te braaf te koken. Zijn keukenstijl omschrijft zich als ‘een spannende cross-over tussen Oost en West met een glansrol voor de Ottomaans-Mesopotanische keuken en een subtiel gebruik van oosterse ingrediënten’. Dat mondt in het kookboek uit tot 40 spannende en eigentijdse gerechten, gelardeerd met lieve en ontroerende familieportretten en aandacht voor Ayt Erdogans woonplaats Utrecht én een andere belangrijke stad voor hem: Istanbul. De teksten zijn geschreven door Annelies Hess-Bosch. De redactie van Lekker waagde zich aan het recept van wilde zeebaars en witte tijgergarnalen met harira. En maakt volgende keer meteen een dubbele hoeveelheid. Wij zeggen: iyi yemek! (Eet lekker.)

Ayt Erdogan

De Aytems van Inspiratie €57

Uitgeverij KOMMA (Steven Hond)

Redactie Lekker

Credits

Tekst: Mieke van Laarhoven

Tags

De Aytems van Inspiratie, Ayt Erdogan, Kookboek