Backstage

32x Lekker uit eten in Noord-Holland

In Lekker500 vind je dit jaar maar liefst 97 nieuwe restaurants. Van deze restaurants zijn 32 te vinden in de provincie Noord-Holland. Genoeg nieuws nog om te ontdekken dus! Lekker zet deze Noord-Hollandse nieuwkomers voor jou op een rij.

212, Amsterdam

Restaurant 212 in Amsterdam is dit jaar binnengekomen op plek 57 in de Lekker Top-100. Dit is het eerste tafel-loze restaurant in Nederland. Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot koken voor hun gasten aan hun bar.

Ace, Amsterdam

Restaurant ACE bevindt zich hartje centrum Amsterdam. De menukaart is gebaseerd op de klassiek-Franse keuken, maar ook geïnspireerd door de aanwezige culturen in de hoofdstad.

Bodon, Amsterdam

In Hotel Apollo vinden we Bodon. Dit restaurant ligt op een kruispunt van vijf waterstromen: Amstel, Boerenwetering, Noorder en Zuider Amstelkanaal en De Kom. Lekker plaatste in de nieuwe gids ook een artikel over Executive Chef Inan Sahin en zijn visie op goed eten.

Restaurant Bodon in Amsterdam.

Bougainville, Amsterdam

Dit restaurant is onderdeel van Hotel TwentySeven. In Bougainville kom je een prachtige brede wijnkast, schitterende boeketten en een meer dan levensgrote foto van David Bowie tegen.

Café Caron, Amsterdam

David en Tom Caron zijn de eigenaren van Café Caron in Amsterdam. Zij zijn de zonen van de bekende chef en tv-kok Alain Caron en koken in Café Caron de Franse keuken op de moderne leest geschoeid.

Café Cliché, Amsterdam

SVH Meesterkok Sidney Schutte heeft zijn naam verbonden aan dit Amsterdamse eethuis. Er is geen mogelijkheid om te reserveren, dus het kan goed voorkomen dat je even moet wachten in de ‘wachtkamer’.

Café Jakarta, Amsterdam

Midden in het IJ is op het Java-eiland Café Jakarta gevestigd. Er wordt hier gekookt onder het motto ‘Two Worlds Connected’: Westerse ingrediënten worden gecombineerd met Oosterse smaken en specerijen.

Café Jakarta in Amsterdam.

CIRCL, Amsterdam

Midden op de Amsterdamse Zuidas is restaurant CIRCL te vinden. Als je van Nederlandse gerechten en biologische streekproducten houdt, dan is dit echt een aanrader.

De Plantage, Amsterdam

Aan de rand van dierentuin ARTIS vind je café-restaurant De Plantage. Er is hier plek genoeg, want er passen ongeveer 240 mensen in de 19de-eeuwse serre.

Entrepot, Amsterdam

Dit restaurant is gevestigd in een voormalig pakhuis, wat eerder dienst deed als discotheek. Ook als vegetariër ben je hier op de juiste plek: wordt bij Entrepot veel aandacht besteed aan vegetarische gerechten.

French Connection, Amsterdam

Zoals de naam al verklapt is dit een restaurant waar de Franse keuken de basis vormt. Je vindt French Connection in rijksmonument Odeon, waar ooit een bioscoop gevestigd was.

French Connection in Amsterdam.

Graphite, Amsterdam

Achter geblindeerde deuren, die alleen geopend kunnen worden met een QR-code, is Graphite gevestigd. Dit is het eerste speak easy restaurant van Nederland, waar slechts 20 gasten tegelijk terecht kunnen.

Hoofdstad Brasserie, Amsterdam

Een hotspot in het centrum van Amsterdam gelegen aan de Amstel en de Munt: Hoofdstad Brasserie. Op de kaart vind je niet alleen Europese, maar ook internationale gerechten.

Jansz, Amsterdam

In de Negen Straatjes is Janzs gevestigd. Je komt binnen in een oude apotheek, met oude apothekersflesjes. De rest van het restaurant bestaat uit meerdere 17de-eeuwse grachtenpanden.

Jean & Marie, Amsterdam

Deze typische, maar wel moderne Franse Bistro ligt in de populaire wijk De Pijp. De zaak is vernoemt naar de twee eigenaren: Jan Grijspeere en Marije Bremer.

John Dory, Amsterdam

De naam van dit restaurant betekent in het Nederland zonnevis, en dat is ook wat in dit restaurant centraal staat: je vindt op de kaart voornamelijk vis.

John Dory in Amsterdam.

Kaagman & Kortekaas, Amsterdam

Tussen de Dam en het Centraal Station is Kaagman & Kortekaas gelegen. De vrienden Giel Kaagman en Bram Kortekaas werkten samen bij Bordewijk, in 2015 openden ze samen dit restaurant.

Maris Piper, Amsterdam

Ook midden in De Pijp vind je Maris Piper. Het bekende horeca trio Freek van Noortwijk, Guillaume de Beer en Johanneke van Iwaarden openden dit restaurant.

MOER, Amsterdam

Een aantal eigenaren van verschillende duurzame hotels in Amsterdam hebben MOER opgericht. Er wordt hier gekookt met lokale, biologische seizoensproducten.  

Scheepskameel, Amsterdam

In de keuken van Scheepskameel worden de gerechten op klassieke Europese wijze bereid. Op de wijnkaart vind je ongeveer 150 verschillende Duitse wijnen.

The Lobby, Amsterdam

Dit Amsterdamse restaurant maakt deel uit van Hotel V. Hier kun je goed terecht voor privé gelegenheden: hier kan een ruimte afgehuurd worden voor 8 tot 65 personen.

The Lobby in Amsterdam.

Het Kerkje, Andijk

Het Kerkje is gevestigd in de oude kerk van Andijk. Vanuit dit restaurant heb je een prachtig uitzicht op de grenzende schapen op de IJsselmeerdijk.

DjaDjan, Bergen

Dit Indonesische restaurant maakt onderdeel uit van Brasserie Nero in Bergen. In de serre aan de voorzijde kun je terecht voor koffie en gebak. Binnen vind je een Frans georiënteerde brasserie en ook restaurant DjaDjan.

De Zeeuw, Haarlem

Restaurant De Zeeuw ademt de sfeer van een zaakje in het Parijse Saint-Germain. In december 2017 opende patron-cuisinier Jeroen de Zeeuw deze zaak in het hart van Haarlem. 

Olivijn, Haarlem

Eerder dit jaar opende ook SVH Meesterkok Menno Post zijn eigen zaak in Haarlem. De chef presenteert het menu zelf aan tafel.

Olivijn in Haarlem. 

To Amuse, Haarlem

De keuken van dit Haarlemse restaurant is internationaal georiënteerd, met vooral mediterrane gerechten. Het driegangen menu van To Amuse wisselt dagelijks.

Landgoed Groenendaal, Heemstede

Landgoed Groenendaal dateert uit 1634 en was ooit een prachtige buitenplaats voor rijke Haarlemse en Amsterdamse kooplieden.

Red Orchids, Heemstede

In Red Orchids in Heemstede worden heerlijke Aziatische gerechten bereid, van sushi tot de klassieke szechuankeuken, keuze genoeg.

Eten bij Sidney, Hilversum

Midden in het centrum van Hilversum vind je het romantische restaurant Eten by Sidney. Sidney Heinze kookt naar eigen zeggen de ‘cuisine traditionelle’.

Eten bij Sidney in Hilversum.

AIM, Loosdrecht

Vanuit dit restaurant heb je een panoramisch uitzicht over de Loosdrechtse plassen. Het menu van AIM wisselt elke twee weken.

Rebecca, De Waal (Texel)

Restaurant Rebecca bevindt zich in het pittoreske dorp De Waal op Texel. De Franse keuken vormt de basis, maar ook het wad is van invloed op de gerechten die uit de keuken komen.

Redactie Lekker