Backstage

Na sluitingstijd met: Laurent Smallegange

Wie zijn de personen achter de schermen die elke keer weer een topprestatie leveren en onze avondjes uit nóg leuker maken? Deze week maken we kennis met chef-kok Laurent Smallegange van restaurant Spetters in Breskens.

Dat culinair Nederland hoge prestaties levert is geen geheim. Toch weten we weinig over diegenen die deze hoge prestaties leveren. De redactie van Lekker duikt daarom regelmatig bij een chef-kok de keuken in om ze in een kort vragenvuur beter te leren kennen. Deze week is dat chef-kok Laurent Smallegange die een groot aandeel heeft in het succes van restaurant Spetters. Dit restaurant staat in Lekker500 editie 2020 op de drempel van de Top-100.  

Ben je van plan om ooit zelf een kookboek te schrijven? Zo ja, waar zal de focus dan op liggen?  

‘Er zijn al zo veel boeken! Het probleem met deze boeken is dat het één keer gelezen wordt en dan op de plank blijft liggen. Als we dit doen dan moet het dus een boek zijn waar je in wilt terugbladeren, en moeten er recepten in staan waar je iets aan hebt. Gerechten die je in je dagelijkse leven ook wilt bereiden.’ 

Wat is jouw absolute culinaire hoogtepunt tot nu toe? 

‘Op 25-jarige leeftijd kregen we een Michelinster. Dat is een mooie erkenning. Naar mate je ouder wordt, ga je over bepaalde dingen anders denken. Je ontwikkelt je, en je vindt rust en stabiliteit in je dagelijkse werkzaamheden. Vergeet niet: een hoogtepunt kent op een bepaald moment altijd een dieptepunt, daarom is het zo mooi om stabiliteit te vinden.’ 

Wat is jouw guilty pleasure? 

‘Frietje stoofvlees!’

Favoriete quote: 

Hoge bomen vangen veel wind

Wie inspireert jou? 

‘Je bedoelt vast niet wie, maar wat! Dagelijks zie ik de zee, het strand en alles daaromheen… Elke dag rijd ik in 15 minuten naar het werk, dat is een moment van bezinning, inspiratie en rust voor mij.’ 

Met wie zou je graag een keertje willen eten? 

‘Als we dan toch met een vreemde aan tafel moeten zitten, iemand waarmee je een goed gesprek kan voeren en van goede wijn houdt!’ 

Welk gerecht betekent iets voor je? 

‘Ivy’s Chocolate, dit is een chocolade dessert, als ode aan mijn dochtertje’

Ik eet op een dag…

Ontbijt

‘2 sneetjes zuurdesem met een plakje kaas en een plakje ham, of ik ga in de vroege ochtend naar de bakkerij van mijn vrouw en eet een heerlijke Belgische pistolet met verse americain’

Lunch

‘Snoeperijtjes uit de keuken’ 

Tussendoortje             

‘Een reep Nakd pecan pie'

Avondeten                  

‘Wat de pot schaft. De ene keer is dat een lekkere nasi of pasta. Op mijn vrije dag gaan we vaak uiteten’ 

Late night snack           

‘Dat is een stukje oude kaas’ 

Zijn er nog nieuwtjes die je graag zou willen delen?

Begin maart openen wij onze Suite Seabreeze. Dit zal een plek zijn om te overnachten in sfeer, met uitzicht over de Westerschelde.’ 

Redactie Lekker