Backstage

Nieuw lid Les Patrons Cuisiniers: Chef-kok Thomas van Santvoort

Een bijzonder moment voor eigenaar en chef-kok Thomas van Santvoort van restaurant Flicka* in Kerkdriel. Maandag 14 december werd hij in zijn restaurant geïnaugureerd als lid van Les Patrons Cuisiniers. 

Het was een feestelijke toetreding waarbij Willem Kool van De Telegraaf, Kees Bruins van STRRN Restaurant, Martin Kruithof, Menno Post, Soenil Bahadoer en het bestuur van Les Patrons Cuisiniers aanwezig waren. Thomas van Santvoort is met zijn toetreding lid geworden van een prachtig culinair netwerk, bestaande uit 22 chefs die staan voor vernieuwing en de missie hebben het culinaire niveau in Nederland naar een hoger niveau te tillen. 

Van Santvoort geeft aan trots en vereerd te zijn geweest bij het ontvangen van de uitnodiging om lid te worden van Les Patrons Cuisiniers: “Dit voelt voor mij net als de dag dat wij onze eerste Michelinster kregen. Een zaal vol chefs waar ik altijd tegenop keek, applaudisseerde voor ons succes, zij heetten ons welkom in hun midden. Alle Patrons Cuisiniers zijn chefs waar ik altijd tegenop heb gekeken. Dan is het heel bijzonder als je bij die grote namen mag horen.”

Thomas van Santvoort startte ooit met een bijbaantje in de spoelkeuken en werkte zichzelf uiteindelijk omhoog en leerde het vak, waar hij door werd gefascineerd, onder andere bij restaurants als Parkheuvel, Boreas en Beluga. In oktober 2017 opende hij zijn eigen restaurant, Flicka*, in Kerkdriel. Hiermee werd zijn droom werkelijkheid. Restaurant Flicka staat sinds 2019 met mooie vermeldingen in Lekker500. 

“Als chef en ondernemer geef je alles voor je zaak. Die gedrevenheid en liefde zijn eigenschappen die wij allemaal delen. Dat is ook het mooie aan Les Patrons Cuisiniers. Iedereen hier heeft die passie om altijd verder te gaan, dieper te duiken en beter te worden. Ik kijk er naar uit om met al de Patrons Cuisiniers van gedachten te wisselen, van elkaar te leren en natuurlijk om waardevolle ontmoetingen en ervaringen op te doen”, aldus Van Santvoort. 

Les Patrons Cuisiniers

Op 14 oktober 1991 richtten Toine Hermsen, Henk Savelberg, John Halvemaan, Cees Helder, Constant Fonk, Maartje Boudeling, John Kern, Emmanuel Mertens en Paul Fagel Les Patrons Cuisiniers op. Deze negen founders wilden de culinaire creativiteit en de kwaliteit van gastronomie in Nederland naar een hoger niveau brengen door zich te verenigen. Mede dankzij hun inspanningen is Nederlandse gastronomie volwassen geworden. Ook vanuit het buitenland is de erkenning en belangstelling voor ‘Dutch Cuisine’ groter dan ooit.

Redactie Lekker