Backstage

Soenil Bahadoer over De Lindehof en de effecten van de coronacrisis

Hoe kijken restaurateurs terug op de verplichte sluiting? Wat hebben zij het meest gemist en hoe zien zij de toekomst? Lekker interviewde verschillende restaurateurs om daar achter te komen. Deze keer vertelt Soenil Bahadoer zijn verhaal.

De coronacrisis heeft een enorme impact op de horeca, met grote gevolgen van dien. Sinds kort is er weer perspectief en mogen restaurants en terrassen vanaf 1 juni hun gasten weer verwelkomen. Een moment waar restaurants naar uit hebben gekeken en hard naar toe hebben gewerkt. Soenil Bahadoer, van restaurant De Lindehof** (nummer 5 in de Top-100) in Nuenen, deelt zijn verhaal over de effecten van afgelopen periode met de verplichte sluiting van zijn restaurant.  

Hoe kijkt u terug op de afgelopen periode? 

Ja, het was een moeilijke maar leerzame periode. Tuurlijk is het niet fijn als je krijgt te horen dat je moet sluiten, maar we zitten allemaal in hetzelfde schuitje. 

Hoe heeft u uzelf beziggehouden de afgelopen 10 weken?

In het begin moest ik heel erg wennen om thuis te zijn, wist geen raad met mezelf en ik kon niet naar het werk, want daar is niemand. Het heeft even geduurd voordat ik het aanvaardde, maar ik kon de rust vinden… Sporten deed ik al veel en dat doe ik nog steeds. Ik heb daarnaast een nieuwe passie gevonden in mountainbiken. Dat doe ik bijna iedere dag hier in de bossen, het is fijn om in de natuur te zijn. Ook heb ik veel tijd kunnen doorbrengen met mijn dierbaren.

Wat miste u het meest?

De Lindehof, de dagelijkse drive, de hectiek van de zaak en het ontmoeten van mijn gasten…

Welke aanpassingen heeft u in het restaurant moeten doen om het coronaproof te maken?

We hebben een aantal tafels uit het restaurant gehaald, zodat de juiste afstand kan worden bewaard. We gaan constant werken met wegwerphandschoenen, zowel de keuken als de bediening. En natuurlijk gaan we proberen, waar het kan, op 1,5 meter afstand te werken. Op verschillende plekken staan desinfectiemiddelen, zoals in de hal bij binnenkomst, op de toiletten en uiteraard achter de schermen.

Hoe kijkt u tegen de 1,5 meter binnen de horeca aan?  

Ik denk persoonlijk dat dat heel moeilijk is, maar wij gaan ons uiterste best doen om ons aan de regels te houden. Maar gasten komen natuurlijk ook voor de beleving en een stukje service. Dat wordt moeilijk op 1,5 meter afstand.

Heeft deze periode uw creativiteit ook geprikkeld? Zo ja, hoe dan?

Ja zeker, we hebben nieuwe gerechten en menu’s bedacht maar ik denk dat iedereen in de horeca dat heeft gedaan, niet? In het begin van de sluiting hebben we bedacht dat we bij de gasten thuis zouden gaan koken. Er kwamen natuurlijk regels en dat zorgde ervoor dat dit niet meer lukte in de opzet die wij bedachten. Misschien gaan we dat in de toekomst wel doen.

Mijn 25-jarig jubileum viel een beetje in het water, maar ook daar hebben we een leuke actie voor bedacht. Zo heb ik mijn signatuur gerecht Wagyu met kaviaar bezorgd en laten ophalen. En dan samen met de gasten thuis via Instagram gekookt.

Hoe kijkt u tegen de heropening van uw restaurant aan?

Zeer positief, gasten kunnen niet wachten om weer aan tafel te schuiven. Ook ik en het team staan te popelen om weer aan de slag te kunnen, we willen weer terug naar ons ‘normale’ ritme.

Wat kunnen gasten die u gaan bezoeken na heropening verwachten?

We gaan trachten alles volgens de opgelegde regels te doen. Voor de maand juni serveren we enkel menu’s, voor de lunch 4-/5-/6-gangen met eventuele extra’s en voor het diner 6-gangen met eventuele extra’s.

Heeft de afgelopen periode u ook iets goeds gebracht?

Ja zeker, ik heb heel veel nagedacht. Na 35 jaar gasgeven had ik nu even rust en aandacht voor het thuisfront, familie, vrienden en heb ik mijn vriendin heel goed leren kennen. Kortom, echt veel goede dingen. En oh ja, ik heb thuis nog nooit zóveel gekookt. 

Wat hoopt u dat er zal gaan veranderen in de culinaire wereld?  

Dat we snel terug naar het ‘oude’ normaal mogen gaan en dat we ons normale leven in de gastronomie we kunnen oppakken. 

Redactie Lekker