Backstage

Over wijn gesproken: Cynthia Busscher

Lekker neemt je mee in de fascinerende wereld van het sommelierschap. We laten 11 vakmensen aan het woord. Deze keer Cynthia Busscher, gastvrouw en sommelier bij restaurant De Keuken van Arragon in Fluitenberg.

Waarom ben je sommelier geworden?

Cynthia: “Dat is er eigenlijk een beetje ingeslopen. Ik ben een horeca-vrouw in hart en nieren. Toen ik jaren geleden bij Kaatje (bij de Sluis, red.) werkte, proefde ik al regelmatig wijnen. Daar heb ik zo veel van geleerd. Nadat Herco en ik samen De Herberg startten, verdiepte ik mij verder in wijn.”

Wat is tot nu toe je mooiste wijn-spijs combinatie geweest?

“Een gerechtje van Herco is rog dat geserveerd wordt op rendang, een beetje oosters gekruid stoofvlees, waarbij een saus van appel met kerrie en daar schenk ik een mooie volle viognier bij van Domaine Yves Cuilleron. Echt in één woord: top!”

Wat is de naam sommelier voor Nederland waard?

“Sommelier is een functienaam waar geen diploma voor bestaat en dat vind ik heel jammer. Als jongeren nu voor het wijnvak willen studeren, dan moeten ze meteen de redelijk pittige vinologenopleiding gaan doen. Terwijl het voor veel jonge mensen zo fijn zou zijn als ze in eerste instantie iets lager kunnen instromen. Ik hoop heel erg dat de toekomst een passende sommeliers opleiding in petto heeft. Dat zou ik erg toejuichen. Ik ben er voorstander van om het vak sommelier te borgen.”

Cynthia Busscher van De Keuken van Arragon
Sommelier en gastvrouw Cynthia Busscher van restaurant De Keuken van Arragon.

Hoe belangrijk is de rol van sommelier ten opzichte van de keuken?

“Heel belangrijk want je moet het samen doen. Dat betekent voor mij in de praktijk dat als gasten een fles wijn kiezen, ik er een heel klein slokje van proef en met die smaakbevinding de keuken inlicht. Wij werken namelijk met verrassingsmenu’s en dan kan Herco koken naar de wijn. Het kan ook zijn dat gasten zich willen laten verrassen met wijn en dan kies ik er een waarvan ik weet dat deze perfect aansluit bij de gerechten van Herco. Wij koken graag op maat.”

Verder Lezen

Benieuwd naar meer over Cynthia Busscher? Je kunt Lekker500 editie 2019 bestellen via deze link. Voor deze serie spraken we met Johan Schotanus (De Jouster Tour), Danilo Ruiz (Mos), Johan Spin (Joelia), Lendl Mijnhijmer (Bougainville), Karina van der Kolk (’t Raedthuys), Lolo Zuidema (De Molenaar), Remon van de Kerkhof (De Treeswijkhoeve), Jesse Dean Bruijstens (Da Vinci), Lolo Zuidema (De Molenaar) en Steven van Roemburg (Meliefste).

Redactie Lekker

Credits

Tekst: Mieke van Laarhoven
Beeld: iStock, Kim Stellingwerf

Tags

sommelier, over wijn gesproken, Cynthia Busscher, De Keuken van Arragon, Gastvrouw