Backstage

Over wijn gesproken: Jesse Dean Bruijstens

Lekker neemt je mee in de fascinerende wereld van het sommelierschap. We laten 11 vakmensen aan het woord. Deze keer Jesse Dean Bruijstens (28), sommelier bij restaurant Da Vinci in Maasbracht.

Van welke sommelier ben jij onder de indruk?

“Dat zijn er twee. Iete Braeken vind ik een van de beste maître-sommeliers van Nederland. Maar van wie ik ook onder de indruk ben is Remon van de Kerkhof. Ik heb bewondering voor zijn kwalitatieve proefvaardigheden, onmetelijke theoriekennis én het begrijpelijk uitleggen van wijnen aan de gasten. Daarnaast is Remon een hele goede gastheer.”

Wat is je mooiste wijn-spijscombi?

“Dat was bij Tribeca. Jan had een gerecht van harderfilet, ingelegd met coulis van de bloesem van Oost-Indische kers. Ik schonk daar (Jesse Dean werkte eerder in dit restaurant, red.) een Elisabetta Foradori Manzoni bianco bij. Dat bleek een uiterst boeiende combinatie.”

Wat is de naam sommelier voor Nederland waard?

“Ik denk wel steeds meer. Wij spelen een belangrijke rol in de beleving van de gast. Maar dan moet de verhouding tussen gastheerschap en sommelierschap in evenwicht zijn. Niet iedere goede sommelier is een goed gastheer. En andersom. Het vereist ervaring, mensenkennis en veel vakmanschap om de gast te verwennen, het persoonlijk te maken en hen een perfecte avond te laten beleven. Delen is vermenigvuldigen.”

Jesse Dean

Hoe belangrijk is de rol van sommelier ten opzichte van de keuken?

“Heel belangrijk. Het samenspel tussen keuken en bediening moet optimaal zijn. Er moet chemie zijn. Alleen dan kom je tot het beste resultaat.”

Verder lezen?

Voor deze serie spraken we ook Lendl Mijnhijmer (Bougainville), Johan Schotanus (De Jouster Tour), Cynthia Busscher (De keuken van Arragon), Danilo Ruiz (Mos), Johan Spin (Joelia), Karina van der Kolk (’t Raedthuys), Lolo Zuidema (De Molenaar), Remon van de Kerkhof (De Treeswijkhoeve), Sabas Joosten (De Librije) en Steven van Roemburg (Meliefste). Je kunt Lekker500 editie 2019 bestellen via deze link.

Redactie Lekker

Credits

Tekst: Mieke van Laarhoven
Beeld: iStock & Da Vinci

Tags

Jesse Dean Bruijstens, Bruijstens, Over wijn gesproken, sommelier, interview