Backstage

Over wijn gesproken: Johan Spin

Lekker neemt je mee in de fascinerende wereld van het sommelierschap. We laten 11 vakmensen aan het woord. Deze keer Johan Spin (61), sommelier bij restaurant Joelia in Rotterdam.

Waarom ben jij sommelier geworden?

“Wijnschrijver Hubrecht Duijker is de oorzaak geweest dat ik sommelier ben geworden. Hij schreef over Bordeaux en deed dat zo aanstekelijk. Ik kocht halfjes Bordeaux waarover hij schreef en proefde ervan in de weekenden. Mijn smaak werd geprikkeld. Zo belandde ik op de Wijnacademie en werd ik vinoloog.”

Wat is de naam sommelier voor Nederland waard?

“Ik vind dat een sommelier een belangrijke functie binnen het bedrijf heeft. Zijn of haar vakkennis is beslist van grote waarde. Kijk, een vinoloog heeft wel een opleiding gevolgd en dat is bij sommeliers niet altijd het geval. Maar als jij veel interesse in wijn hebt kun je ook in de praktijk enorm veel kennis opdoen. Daar hoef je niet per se een opleiding voor te volgen. En nee, ik voel me niet meer of anders met een diploma op zak. Het gaat om de passie, de nieuwsgierigheid en de gedrevenheid waarmee het vak van sommelier beoefend wordt.”

Welke wijn ga jij nooit meer vergeten?

“Ik heb ooit een Château Angélus St. Emilion 1995 gedronken en die was lekkerder dan alle Pétrus en Cheval Blancs die ik tot dan toe geproefd had. Qua prijs is deze wijn 1/10 van die laatste dure jongens en het was het juiste moment met de juiste ontwikkeling in de fles. Terwijl het niet eens een absoluut topjaar was. Maar die intens mooie smaak zal me altijd bij blijven.”

Johan Spin

Hoe belangrijk is de rol van sommelier ten opzichte van de keuken?

“De sommelier heeft een spilfunctie. Wij hebben een open keuken dus er is sowieso onderling veel contact. Ik vind wijnen proeven samen met de keuken heel belangrijk. Mijn chef heeft een uitstekend ontwikkeld smaakgevoel en ik vind zijn mening heel waardevol. Als hij een gerecht heeft gecomponeerd dan zet ik daar een paar wijnen tegenover en dan gaan we in overleg. Die communicatie is van het grootste belang. Je doet het samen.”

Welke wijn komt er bij jou niet in?

“Ik heb eens een hele vakantie gepland om wijnen in de Jura te leren kennen, maar het is me niet gelukt om één lekkere te vinden. Dus het imago van deze wijnen is bij mij niet overweldigend.”

Verder lezen?

Benieuwd naar meer over Johan Spin? Je kunt Lekker500 editie 2019 bestellen via deze link. Voor deze serie spraken we met Lendl Mijnhijmer (Bougainville), Johan Schotanus (De Jouster Tour), Cynthia Busscher (De keuken van Arragon), Danilo Ruiz (Mos), Johan Spin (Joelia), Karina van der Kolk (’t Raedthuys), Lolo Zuidema (De Molenaar), Remon van de Kerkhof (De Treeswijkhoeve), Jesse Dean Bruijstens (Da Vinci), Lolo Zuidema (De Molenaar) en Steven van Roemburg (Meliefste).

Redactie Lekker

Credits

Tekst: Mieke van Laarhoven
Beeld: iStock & Joelia

Tags

sommelier, Johan Spin, wijn, wijnkenner, Over wijn gesproken