Backstage

Over wijn gesproken: Karina van der Kolk

Lekker neemt je mee in de fascinerende wereld van het sommelierschap. We laten 11 vakmensen aan het woord. Deze keer Karina van der Kolk, vinoloog bij restaurant ’t Raedthuys in Duiven.

Waarom ben jij sommelier geworden?

Karina: “Lang geleden kon ik op voorspraak van Martin Kruithof (SVH Meesterkok van De Lindenhof in Giethoorn, red.) assistent-sommelier worden bij ***Im Schiffchen in Duitsland. Een intensieve leerschool: keihard werken, veel proeverijen en tussentijds mijn diploma aan de Wijnacademie halen.”

Hoe belangrijk is de rol van sommelier ten opzichte van de keuken?

“Ik denk dat het gaat om het samenspel van smaken, dat moet kloppen op een gelijkwaardig niveau. Het is belangrijk dat je elkaars smaken kent en elkaar blijft inspireren tot gebalanceerde combinaties. Dat proef je altijd terug in het resultaat.”

Wat maakt een sommelier tot een goede sommelier?

“Je moet van wijn houden. Plus over heel veel kennis beschikken. Als je daarmee op een inspirerende en overtuigende manier een vertaalslag kunt maken naar de gast, die vervolgens tevreden het restaurant verlaat, dan ben je een goede sommelier. Ik vind overigens dat wijn meer podium verdient. We zien op tv alleen maar kookprogramma’s met koks. Waarom geen serie waarin ook de sommelier aandeel heeft en wijn-spijs combinaties mag toelichten?”

Karina van der Kolk restaurant 't Raedthuys
Karina van der Kolk, vinoloog bij restaurant ’t Raedthuys in Duiven.

Welke wijn onder de 8 euro kun jij voor thuis aanbevelen?

“Ik koop nooit wijn in de supermarkt. Ik zou naar een goede wijnwinkel gaan waar je wijn mag voorproeven. Met een Grüner Veltliner of een wijn uit Oostenrijk zit je voor dat bedrag over het algemeen wel goed.”

Wat is de naam sommelier voor Nederland waard?

“Als je sommelier vertaalt naar goed Nederlands dan betekent het ‘wijnkelner’. En net als bij gewone kelners onderscheiden de goede zich van de slechte. Dat heeft niks met ‘het papiertje’ te maken maar wel alles met de passie die uitgestraald wordt. Kijk, ik ben afgestudeerd aan de Wijnacademie en tegenwoordig zijn er meerdere opleidingen waar je wijnkennis kunt vergaren. Maar ik ben ervan overtuigd dat houden van en interesse in wijn allesbepalend zijn in hoe jij je vak van sommelier uitoefent.”

Meer lezen?

Benieuwd naar meer over Karina van der Kolk? Je kunt Lekker500 editie 2019 bestellen via deze link. Voor deze serie spraken we met Johan Schotanus (De Jouster Tour), Danilo Ruiz (Mos), Johan Spin (Joelia), Lendl Mijnhijmer (Bougainville), Steven van Roemburg (Meliefste), Lolo Zuidema (De Molenaar), Remon van de Kerkhof (De Treeswijkhoeve), Jesse Dean Bruijstens (Da Vinci), Lolo Zuidema (De Molenaar) en Steven van Roemburg (Meliefste).

Redactie Lekker

Credits

Tekst: Mieke van Laarhoven
Beeld: iStock, 't Raedthuys

Tags

sommelier, vinoloog, Karina van der Kolk, 't Raedthuys, Duiven