Backstage

Over wijn gesproken: Lendl Mijnhijmer

Lekker neemt je mee in de fascinerende wereld van het sommelierschap. We laten 11 vakmensen aan het woord. Deze keer Lendl Mijnhijmer (33), sommelier bij restaurant Bougainville in Amsterdam.

Wat maakt een sommelier goed?

“Ontwikkel een eigen visie en stijl. Blijf dicht bij jezelf, beheers je vaardigheden. Dan maak je jouw sommelierschap inhoudelijk uniek. En, heel belangrijk, laat je wijnkaart aansluiten op de beleving van de gasten die jouw restaurant bezoeken. Tot slot: het is niet moeilijk om peperdure wijnen op de kaart te zetten, maar versta de kunst om juweeltjes op de kop te tikken die ook nog eens goed betaalbaar zijn.” 

Wat wordt je laatste slok?

“Een champagne uit 85. Maakt niet uit van welk huis. Want 1985 was een subliem jaar. Met veel complexiteit en verfijning. Elke slok is een feestje.” 

Wat is de naam sommelier voor Nederland waard?

“Ik denk dat we de waarde ervan onderschatten. De naam sommelier wordt nog steeds niet goed benut. Wel is het beroep groeiende en het vak krijgt steeds meer erkenning. Ik en veel van mijn collega’s studeren ook internationaal en doen individueel mee aan wedstrijden. Er zijn veel toppers in Nederland maar we zijn niet verbonden met elkaar. We zouden, net als bijvoorbeeld in Duitsland of Scandinavië een trainingsinstituut moeten hebben. Eens in de maand kom je dan bij elkaar, je traint en spart samen, en doet daardoor veel kennis en vakmanschap op. Elke maand doe je een wijntest en als je deze niet haalt dan knal je er eenvoudigweg uit. Hard, maar dat houdt het niveau wel hoog. En dan zou je ook kunnen participeren in internationale wedstrijden, waar we nu nog geen speler zijn. Zo jammer, want er loopt in Nederland veel toptalent rond. Voorlopig nog niet, maar op termijn zou ik me daar best hard voor willen gaan maken.”

Van welke sommelier ben jij onder de indruk?

“Dat is er een aantal, maar ik noem Roy Pelgrim (restaurant Tribeca, red.). Vanwege zijn extreme kennis. Zijn masterclasses die ik regelmatig bijwoon zijn buitengewoon interessant en intensief. En hij heeft zó veel sommeliers opgeleid die inmiddels allemaal tot de top van Nederland behoren. Hulde voor die man."

Sommelier Lendl Mijnhijmer

Hoe belangrijk is momenteel de rol van sommelier ten opzichte van de keuken?

“Heel belangrijk. Het is de kunst een mooie liaison aan te gaan met de keuken. Ik zie nog te vaak blokkades tussen keuken en bediening, terwijl je elkaar zo nodig hebt om het beste resultaat voor de gast te bewerkstelligen. Als sommelier kun je een verbindende rol op je nemen, ook door praktische handelingen. Denk aan wijn- en spijs-tastings waarbij je de hele groep samen brengt. Bovendien is het belangrijk dat je de keuken waarmee jij als sommelier werkt heel goed begrijpt, om daar je wijnen optimaal op te kunnen afstemmen.” 

Verder lezen?

Benieuwd naar meer over Lendl Mijnhijmer? Je kunt Lekker500 editie 2019 bestellen via deze link. Voor deze serie spraken we met Johan Schotanus (De Jouster Tour), Cynthia Busscher (De keuken van Arragon), Danilo Ruiz (Mos), Johan Spin (Joelia), Lendl Mijnhijmer (Bougainville), Karina van der Kolk (’t Raedthuys), Lolo Zuidema (De Molenaar), Remon van de Kerkhof (De Treeswijkhoeve), Jesse Dean Bruijstens (Da Vinci), Lolo Zuidema (De Molenaar) en Steven van Roemburg (Meliefste).

Redactie Lekker

Credits

Tekst: Mieke van Laarhoven
Beeld: iStock & Lendl Mijnhijmer

Tags

wijnkenner, wijn, sommelier, Lendl Mijnhijmer, Over wijn gesproken