Backstage

Over wijn gesproken: Remon van de Kerkhof

Lekker neemt je mee in de fascinerende wereld van het sommelierschap. We laten 11 vakmensen aan het woord. Deze keer Remon van de Kerkhof (42), Maître en SVH-Wijnmeester bij restaurant De Treeswijkhoeve in Waalre.

Wat maakt een sommelier goed?

“Theoretische kennis is een vereiste. Je moet weten waarover je praat. Daarnaast ben je kundig in wijn proeven en wijn-spijscombinaties. En heel belangrijk: een goede sommelier is ook een goede gastheer. Weet de juiste vragen te stellen, vind uit waar de voorkeur van de gast naar uitgaat en anticipeer daar op. En doe veel ervaring op. Ik heb een tijd in Australië gewerkt en zó veel kennis opgedaan in het vak. Dat heeft mij veel gebracht. En ik leer nog steeds, elke dag weer.”

Wat is tot nu toe je mooiste wijn-spijs combinatie geweest?

“Ik heb een keer bij op de huid gebakken zeebaars met laurier en dropjus een licht gekoelde Gigondas van Domaine Santa Duc geschonken. Dat klopte zó intens goed, het was gewoon foutloos. En daarvoor doe je het.”

Van welke sommelier ben jij onder de indruk?

“Van Peter Bruins (maître-sommelier bij De Bokkedoorns, red.) en Roy Pelgrim (maître-sommelier bij Tribeca red.). Ik vind ik hen tot de allergrootste sommeliers van Nederland behoren. Allebei bezitten zij de combinatie van kennis en charisma, dé eigenschappen voor een ideale sommelier.”

Welke wijn wordt je laatste slok?

“Dat wordt champagne van Jacques Selosse! Daar zit terroir, kracht en leven in. En zo veel energie en spanning. Een champagne waarvan je in vervoering raakt. Deze champagne staat altijd op mijn wijnkaart, waar ik ook werk.”

Remon van de Kerkhof

Wat is de naam sommelier voor Nederland waard?

“Ik denk dat de naam heel veel waard is en ook steeds meer wordt naarmate onze internationale clientèle groeit en onze wijndrinkers steeds meer van wijn afweten. Je ziet dat een sommelier met kennis van zaken steeds belangrijker wordt voor elk restaurant dat zichzelf serieus neemt. Kijk, het mes snijdt aan twee kanten. Iedereen moet ergens beginnen. Als jij in een klein restaurant werkt waar tien tot twintig wijnen op de kaart staan, dan kan ik me heel goed voorstellen dat je het sommelierschap erbij neemt. Als je maar liefde voor het product hebt. En er zijn genoeg sommeliers die er niet voor gestudeerd hebben maar wel gemotiveerd zijn en veel praktijkervaring hebben. Daar kan ik als ervaren sommelier heel goed mee leven. Sterker nog: ik juich zo veel enthousiasme en passie alleen maar toe.”

Hoe belangrijk is de rol van sommelier ten opzichte van de keuken?

“De sommelier is de verbinding van de keuken naar de gast. De chef en ik proeven de gerechten altijd samen voor en streven naar perfectie. We respecteren elkaars werk en gaan daar zorgvuldig mee om. We delen onze kennis en proberen elk op ons eigen terrein het beste voor de gast te bewerkstelligen. En dat doe je niet alleen, daar heb je elkaar voor nodig.”

Verder lezen?

Benieuwd naar meer over Remon van de Kerkhof? Je kunt Lekker500 editie 2019 bestellen via deze link. Voor deze serie spraken we met Lendl Mijnhijmer (Bougainville), Johan Schotanus (De Jouster Tour), Cynthia Busscher (De keuken van Arragon), Danilo Ruiz (Mos), Johan Spin (Joelia), Karina van der Kolk (’t Raedthuys), Lolo Zuidema (De Molenaar), Remon van de Kerkhof (De Treeswijkhoeve), Jesse Dean Bruijstens (Da Vinci), Lolo Zuidema (De Molenaar) en Steven van Roemburg (Meliefste).

Redactie Lekker