Backstage

Frisse tonen, zuren en specerijen

In Hotspot licht de redactie van Lekker500 elke keer een bijzonder restaurant uit. Dit keer: The White Room in Amsterdam waar Chef de Cuisine Arturo Dalhuisen het restaurant recentelijk een ster kookte.

The White Room, by Jacob Jan Boerma is nog maar anderhalf jaar geopend. Lekker500 bezocht het restaurant vlak na de opening in 2016 en was razend enthousiast. Ook in editie 2018 - die eind oktober werd gelanceerd - werd The White Room opgenomen. Het kwam zelfs binnen in de Top-100 op plaats 62. In de recensie over het restaurant: "Dit vorig jaar met veel omhaal gelanceerde restaurant is met zijn fin de sièclezwier (tableaus, torso's, kolommen en klatergoud) al een curiositeit op zich. Toch voegde hotelketen NH er nog een flinke portie modern raffinement aan toe: de muntgroene zaal werd gewit, het plafond verlaagd, de centrale zuilen gestuukt, kroonluchters gemonteerd en op visgraatparket kwamen sikkelvormige banken, kuipstoeltjes en tafels met linnen en fonkelend serives." Het team van The White Room werd afgelopen maand nogmaals verrast toen het zijn eerste Michelinster in ontvangst mocht nemen.

Arturo Dalhuisen The White Room Amsterdam
Chef de Cuisine Art uro Dalhuisen, Maître Richard Eerhardt en Sommelier Isabel van Bueren.

The White Room, by Jacob Jan Boerma werd april 2016 geopend. De ruimte waarin het indrukwekkende restaurant zich bevindt, is een geregistreerd monument en onderdeel van NH Collection Grand Hotel Krasnapolsky. De naam van het restaurant, The White Room, is afgeleid van ‘De Witte Zaal’, zoals het restaurant na de opening in 1885 heette.  Eerder dit jaar, in maart, sprak Lekker Chef de Cuisine Arturo Dalhuisen over het groeiende succes van het restaurant.

We ontvangen veel buitenlandse gasten. Ik wil ze laten zien hoe mooi onze producten zijn.

Arturo Dalhuisen is afkomstig van De Leest en protegé van Boerma. Dalhuisen is samen met Maître Richard Eerhardt (voormalig maître bij onder meer Bord’Eau en The Dylan) aangesteld om het concept tot een succes te maken. Dalhuisen probeert in de gerechten zoveel mogelijk Nederlandse producten te gebruiken. “Amsterdam wordt steeds meer een wereldstad en we ontvangen veel buitenlandse gasten. Ik wil ze laten zien hoe mooi onze producten zijn,” verklaart hij. De vis komt bijvoorbeeld veelal uit de Noordzee en het vlees van de Veluwe, waar restaurant De Leest van Jacob Jan Boerma is gevestigd. Dalhuisen: “We hebben een keuken met friszure smaken en citrustonen. Ook maken we veel gebruik van specerijen.” Een gerecht dat nooit van de kaart zal verdwijnen is langoustine: “Al verschilt het garnituur natuurlijk per seizoen. Ik sta 100% achter dit product. We bestellen ze levend en bereiden ze kakelvers.”

Wat The White Room zo bijzonder maakt? Dalhuisen hoeft er niet lang over na te denken: “De ambiance, toegankelijkheid, prijs-kwaliteitverhouding en de locatie: hartje Amsterdam. En daarnaast biedt The White Room Valet Parking.”

Femke Tolsma

Credits

Beeld: The White Room

Tags

The White Room, Restaurant, Amsterdam, Culinair, by Jacob Jan Boerma, NH Collection Grand Hotel Krasnapolsky, De Witte aal, Arturo Dalhuisen