Inspiratie

Barcelona: een stad om van te houden!

Barcelona. De stad staat voor zon, energie en inspiratie. Je kunt er relaxen op het strand, spoorzoeken naar Picasso, Gaudí en Dalí, en de talloze markten bezoeken. Maar waar niemand aan ontkomt, of wil ontkomen, is het onvergetelijk lekkere eten!

Dat Barcelona een fantastische stad is, hoeven we nauwelijks uit te leggen. Ingebed tussen bergen, rivieren, groen en zee biedt ze een keur aan kunst en cultuur. De Barcelonezen hechten zeer aan hun Catalaanse status en spreken bij voorkeur Catalaans. De stad zindert van de creatieve energie en werkt als een magneet op jonge kunstenaars en muzikanten; ze komen echt overal vandaan. Veelkleurig, leuk maf, op het excentrieke af zelfs. En de sprankelende en levendige sfeer wordt verhoogd door het heerlijke zonnige klimaat.

Madre mia, wat fijn allemaal. Plus alle culinaire hotspots al dan niet vergezeld gaand van een mooi glas cava. Je zou hier met gemak een jaar lang kunnen ‘rondrestauranten’, twee keer per dag, steeds in een andere gelegenheid. Konden we maar zolang blijven! Maar ach, een weekend maakt ook al bij. Dat wordt wel plannen en keuzes maken. Wat wil je zien, proeven, beleven? Lekker helpt je graag op weg.

3x Barrr 

Omdat het bar moeilijk kiezen is uit de honderden cafeetjes die de stad rijk is, is bcnnoches.com een uitkomst. Drie topadressen: Madame Jasmine, Rambla del Raval 22; El Born, Passeig del Born 26 en Bar Arnau, Hotel España, Carrer de Sant Pau 9. Op dit adres is trouwens ook restaurant Fonda España van de Baskische topchef Martín Berasategui te vinden (lunchen kan hier van 13 tot 16 uur). Benieuwd naar restauranttips in Barcelona van bekende Nederlandse top-chefs? Je vindt ze hier.

4x De markt op

Een leuke manier om lokale sfeer te proeven is slenteren over de markt. Buiten de bekende markt La Boquería aan de Ramblas, zijn Mercat de l’Abaceria Central in Vila de Gràcia, Mercat Santa Caterina in El Born en Mercat de la Barceloneta, vlakbij het strand, aanraders.

5x Best budget bite

  • Bij Caravelle kun je uitermate lekker brunchen. Verse en originele gerechten, ook ‘s avonds. C. Pintor Fortuny 31 Raval.
  • Rosa del Raval voor echt Mexicaans & cocktails. Prima driegangen lunch van 13 tot 16.30 uur. Carrer dels Ángels 6, rosanegrarestaurantes.com
  • Teresa Carles is een chef met een missie: ‘Heel lekker, heel gezond eten maakt de mensen blij!’ Ongetwijfeld de beste vegetariër van de stad. Calle Jovellanos 2, teresacarles.com
  • Juist wél trek in een goed stuk vlees? Vlak bij zee, in Barceloneta, zit La Malandrina, een klein maar fijn steak- house. Het is soms even wachten op een tafeltje, want aan reserveren doen ze hier niet. Almirall Cervera 5.
  • In een zijstraat tussen Plaça Reial en Carrer Ferran vind je bistro La Crema Canela. Uitgebreide kaart: fusion Mediterraan-Oosters. Passatge Madoz 6, Barri Gotíc.

Goed, Beter, Barcelona

De provincie Barcelona maak deel uit van de regio Catalonië, en haar beroemde gelijknamige hoofdstad is gebouwd op vele heuvels. De Montjuïc (173 meter hoog) ligt in het zuidoosten aan de zee en kijkt over de stad uit. Vroeger werd deze heuvel gebruikt als fort, nu vind je er musea en restaurants, het beroemde stadion Camp Nou van FC Barcelona en het zwembad van de Olympische Zomerspelen van 1992. De stranden en boulevards zijn toen pas aangelegd, daarvoor waren de haven en de zee moeilijk bereikbaar vanuit de stad.

De Catalanen zijn in het verleden zo vaak onderdrukt geweest (Romeinen, Moren, Franco) dat ze daaraan een duidelijk anarchistisch trekje hebben overgehouden. Dat zie je terug in de Catalaanse kunst en het Barcelonese uitgaansleven: kleurrijk, levendig op het wilde af, bruisend, extravagant. Het kan zomaar gebeuren dat je in een Sardana-dansende kring stedelingen belandt, want hoe modern ook, ze houden hun folklore in ere. Bijvoorbeeld op 23 april, Diada de Sant Jordi, al sinds 1456 een nationale feestdag. Bijna alle 5 miljoen Barcelonezen kopen dan rode rozen en boeken voor hun geliefden, tot grote vreugde ook van de plaatselijke middenstand.

Barcelona kent lange zomers en milde winters, met af en toe een hoosbui die snel weer plaatsmaakt voor de zon. Dit aantrekkelijk klimaat trekt flinke aantallen immigranten aan uit alle windstreken, met de laatste jaren opvallend veel Engelsen en Duitsers. Dat zie je terug in de gastronomie: buitenlandse chefs nemen graag een kijkje in de keuken van hun collega’s in Barcelona. Al die inspirerende ontmoetingen zorgen voor fantastische nieuwe ontwikkelingen. Aarzel dus niet, pak je plunje en ga mee!

Redactie Lekker