Inspiratie

Blik op vis

Het is een regelrechte hype: vis uit blik. In steden als Barcelona en Lissabon zijn de hippe winkels tot de nok toe gevuld met visconserven. Waar komt die razende populariteit ineens vandaan? Wij zochten het uit.

Vis uit blik. Vooral handig om op voorraad te hebben. Je maakt er snel een lekkere salade mee of een smeuïg smeersel voor bij de borrel. Visconserven kunnen onderdeel uitmaken van een belegde pizza of je stopt ze in hartige taartjes. En wat te denken van een geurige en goedgevulde bouillabaisse met kokkels, vongole of alikruiken uit blik? Of verwerken in zelfgemaakte sushi? De blikjes neem je handig mee op vakantie of een kampeerweekend en je kunt visconserven ook nog eens oneindig lang bewaren. Kortom: een handy product.

Net zo gezond als vers?

De vraag rijst of vis uit blik net zo gezond is als verse vangst. Bij zowel verse vis als vis uit blik blijven de voedingswaarden goed bewaard. Verse vis koop je tussen de 1 en 3 dagen oud bij de vishandel en vis die in blik terecht komt, is binnen 24 uur ingeblikt (of ingevroren) en wordt daarna op hoge temperaturen gekookt waardoor bacteriën kansloos worden. De caloriehoeveelheid kan wisselen. Dat ligt aan het feit of de vis ingeblikt is op water of olie en of er andere ingrediënten aan toegevoegd zijn. Maar dat geldt natuurlijk ook voor verse vis. Een gegrilde moot levert absoluut minder calorieën dan wanneer de vis in roomboter gebakken wordt.

Sardk e
Sardines in blik met kappertjes.

Over smaak gesproken 

Het ene blikje visconserven is het andere niet. Er zijn blikjes vis op de markt met een gortdroge inhoud zonder al te veel smaak door onder meer massale vangsten of conserveringstechnieken. Maar steeds meer blikjes vis bevatten een goede kwaliteit smaakrijke en sappige vis, in de beste periode gevangen. Ze hebben vaak een keurmerk op hun verpakking staan van organisaties als bijvoorbeeld MSC* die controles uitvoert op de vangst, en de consument door dit keurmerk attendeert op het feit dat de inhoud van duurzaam werkende visserijen komt. 

Op water en olie 

Je hebt visconserven met vis ‘op water’ en vis ‘op olie’. Vis op water is wat droger en leent zich daarom het beste voor koud gebruik. Vis op olie (vaak zonnebloem- of olijfolie) daarentegen, kan voor koude en warme bereidingen gebruikt worden. Je kunt de olie waarin de vis geconserveerd is prima gebruiken voor bereiding. Lekkere smaakmakers bij visconserven zijn citroen, peper, tomaat, mayonaise, witte bonen en eieren. Er zijn ook visconserven verkrijgbaar die reeds een bewerking hebben ondergaan. Dan zijn ze bijvoorbeeld gemengd met kruiden, groenten of een saus. 

Blikje gerookte sprot in olie.
Een blikje gerookte sprot in olie.

Veel voorkomende visconserven

Hieronder een rijtje met veel voorkomende visconserven. De meeste soorten zijn goed verkrijgbaar bij de supermarkt. Online zijn vaak de exclusievere soorten visconserven verkrijgbaar.

 - Roze zalm  - Rode zalm  - Tonijn  - Sardines heel  - Sardines filets  - Makreel  - Ansjovis  - Haring  - Krab   - Mosselen   - Garnalen   - Vongole  - Kokkels  - Alikruiken  - Slakken  - Kreeft  - Schelvislever

Verschillende blikjes vis
Verschillende soorten ingeblikt vis.​​​

Een exclusief buitenbeentje

Een buitenbeentje in de serie visconserven vormt het blikje kaviaar, de onbevruchte eitjes van de steurvis en ook wel ‘het zwarte goud’ genoemd. Voor dit delicate en exclusieve product moet je wel wat dieper in de buidel tasten. Voor 30 gram kwalitatief goede kaviaar betaal je al snel zo’n 100 euro.

Vis uit Blik 2

Wil je zelf ook lekkere gerechten maken met vis uit blik? Lees hier onze recensie van Bart van Olphen’s nieuwe boek Vis uit Blik 2, dat net zo smakelijk is als het eerste deel. Ook mochten we een heerlijk gerecht delen uit dit nieuwe boek: ansjovisdumplings met sojasaus.

Redactie Lekker

Credits

Tekst: Mieke van Laarhoven
Beeld: iStock (curtoicurto, Kuvona, Pronina Marina, photosiber)

Tags

vis uit blik, vis, blik