Column Jet van Nieuwkerk

De vrolijke en enthousiaste Jet van Nieuwkerk is dol op koken. ’t Liefst bereidt ze gerechten boordevol goede producten. Op Lekker.nl vertelt ze openhartig en vol humor over haar (culinaire) belevenissen.

Een zomer lang werkte ik in de keuken op de 11de verdieping van Hotel de Paris in Monaco. Restaurant Le Grill zat elke avond vol met sjeiks, plastisch chirurgen, artiesten, kunstenaars, en andere belangrijke mensen. Er kwam zelf wel eens iets Koninklijks langs. Ik heb nog helpen sjouwen bij het binnenhalen van een gigantische, bordeaux rode, met goud ingelegde stoel. Voor onder de (koninklijke) derriere van de koning van Marokko. Dat hij aanzienlijk hoger zat dan zijn tafelgenoten vond hij blijkbaar geen probleem. De koning had ook een koninklijk hondje. Honden zijn verboden in het hotel, maar op hoge uitzondering mocht hij mee. Dús het schattige beest lag naast hem in een mandje, terwijl, en nu komt ‘ie, een tafelgenoot, ik gok een assistent, ván de kaart een gerecht bestelde. Vóór de hond. Een klein stukje vlees, in stukjes gesneden, met gestoomde groenten. Niets is te gek voor Hotel de Paris. Je kunt er, als je uiteraard betaalt, alles voor elkaar krijgen.

Op een andere zomeravond organiseerde de prins van Monaco een groot diner ter ere van de jaarlijkse grandprix formule 1 race. Ik heb nog nooit zoveel zilver bestek en servies gepoetst. Mijn taak van die avond was om iedereen te voorzien van een glaasje champagne bij het entree. Die glazen stonden, gevuld, op een loodzwaar (uiteraard zilver) dienblad. Ik heb twee dagen niets kunnen tillen van de spierpijn.

Ik heb twee dagen niets kunnen tillen van de spierpijn

Nog een verhaal: U2 gaf een concert aan de Cotê d’Azur. Hun optreden duurde tot middernacht. De keuken was normaal gesproken al dicht, maar de band wilde na afloop van het concert komen eten, dus bleef de keuken open. Bono wordt behandeld als een prins. We hingen tegen de pas, gooiden over met tomaten, schrobden alvast de vloer en gleden met onze klompen over het sop. Ik merkte lichte nervositeit onder het personeel over de komst van de superster. Het werd één uur. Het werd twee uur. U2 zou absoluut komen, Bono had persoonlijk geconfirmeerd. Vanuit mijn linker ooghoek zag ik de chef gapen en elke 5 minuten op zijn horloge kijken. Wetend dat om negen uur de start van de mise-place voor de volgende dag weer zou beginnen. En we maakten al zulke lange dagen. De klok sloeg 2 uur, we hadden uitzicht op een doodstille haven. Je zag alleen de nachtlampjes van cruise schepen in de verte. Geen popband te bekennen. De patissier maakte uit spanning en ongeduldigheid havermoutkoekjes waarvan we met z’n allen drie bakplaten leeg aten. Eindelijk, om drie uur stapte de band binnen, met een hele entourage. Ze bestelden allemaal één voorgerecht en vertrokken weer. Maar niet voordat Bono de bediening èn keuken een hand had gegeven. Die nacht doorhalen was de moeite meer dan waard, dat vonden we allemaal.

Volg Jet via: jetvannieuwkerk.nl

Redactie Lekker

Credits

Beeld: Jet van Nieuwkerk

Tags

Column, jet van nieuwkerk, Van Nieuwkerk, Jet, Culi, Inspiratie