Columns

Column Nel Schellekens: Het hoge noorden

‘Kop-tot-kont’-chef Nel Schellekens is een bekend gezicht in culinair Nederland met Lekker deelt ze haar culinaire belevenissen.

'Nel, het thema voor ExtraLekker nummer 11 is Nordic Cuisine,’ staat in een mail van Femke van de redactie. Mijn reactie: ‘Ok, ik ga rode mieren zoeken.’ De Scandinavische keuken is voor velen een bron van inspiratie. Vol overgave begin ik aan de column over Het Hoge Noorden. Maar dan komt er een kinkje in de kabel. Het kinkje is een knobbel eigenlijk, de kabel is mijn arm. En voor ik het weet heb ik heel andere prioriteiten en lig ik onder het mes de chirurg aanwijzingen te geven om in dit geval maar mooi met de draad mee te snijden. Zegt ze: “Wij hebben jouw boek, heeft mijn man voor zijn verjaardag gekregen.” Nou daar word ik echt heel vrolijk van hoor. Die vrolijkheid wordt stukken minder als blijkt dat de uitslag niet oké is en er plots wel heel veel vaart gemaakt moet worden. Testen, kweken, gesprekken, een grote operatie en binnen no time moet ik stilliggen in een nucleaire scanner. Nu is stilliggen niet mijn sterkste punt, stil zijn in het algemeen eigenlijk niet. Ik moet lang liggen en begin een praatje met de verpleegkundige. Ze heet Irma en ze kent me. Het gesprek gaat al rap over  de boerderij waar ze woont, over hoe het houden van varkens steeds moeilijker wordt en hoe lekker Jersey-koeien zijn. Uit dat laatste blijkt dat we onze lekkerliefde voor mannenvlees delen. Hoe leuk is dat! Ik word altijd zo happy van dit soort gesprekken. Ziekenhuis of geen ziekenhuis. Op de een of andere manier gaan gesprekken vaak richting eten; mijn comfort zone. Irma vertelt hoe heerlijk een sexfout-haan is. Ik spring bijna op. Dit is een haan die door een foutje bij het ‘sexen’ als een vrouwtje wordt beoordeeld en daarom bij de hennen komt te lopen. Ze hebben een duidelijk proefbaar lang en gelukkig leven. “Oooooo die zou ik heel graag willen Irma. Kan ik die kopen?” “Beter eerst beter worden,” zegt ze. Bij het weggaan geeft ze me een briefje met haar telefoonnummer. Ik roep: “Tot haan!”  De anesthesist rolt me naar de operatiekamer en vertelt ondertussen hoe lekker hij de geitenbok vond die hij bij ons heeft gegeten. Aha, denk ik. Ik ben in goede handen.  En dan word ik wakker, helemaal gammel. En ik rammel; het laatste wat ik gegeten heb is 20 uur geleden. Als maaltijd vraag ik onder meer Naegelholt, lekkere droge worst en Achterhoeks Deerntje kaas. Het wordt een bruine boterham zoals ik sinds mijn jeugd niet meer gegeten heb, belegd met runderrookvlees. In kleine stukjes gesneden. Zalig is het! Mijn zaalgenoten gaan naar huis met het recept en tips voor het maken van Naegelholt, hahaha.  Het gaat nu weer goed. Als herinnering draag ik een groot litteken. Wel stoer eigenlijk. Alsof ik à la Freek Vonk met een haai heb gevochten.  En nu … de sexfout-hanen ophalen bij Irma! En het gas erop, gas op de lolly. Man, man, wat heb ik daar zin in: koken. Niet alleen over eten praten. Zo blij dat het weer kan. Met dank aan iedereen die aan me gesleuteld heeft, fysiek en mentaal. O en dankzij het Hoge Noorden natuurlijk… In dit puntje Achterhoek weer aan de kook dankzij gas uit Groningen.

Nel Schellekens

‘Kop-tot-kont’-chef Nel Schellekens is een bekend gezicht in culinair Nederland, ze kookte meer dan 25 jaar succesvol in De Gulle Waard te Winterswijk. Eind 2016 sloot ze de deuren van haar restaurant om zich te kunnen concentreren op onder meer haar eigen productlijn. In ExtraLekker vertelt ze over haar culinaire belevenissen op een manier die we van haar gewend zijn: open, eerlijk en vol liefde voor Hollandse producten!

Femke Tolsma