Inspiratie

Culinaire verrekijkers

Waar gaan we naartoe met de horeca? Hoe ziet ons menu er over pakweg vijf tot tien jaar uit? Eten we nog entrecotes of zitten we massaal aan de sprinkhaan met algen? Lekker zocht het uit en ging in gesprek met drie trendwatchers!

Voor Lekker500 editie 2019 sprak de redactie met drie vooraanstaande trendwatcher over culinaire trends: Adjiedj Bakas, Mariëlle Bordewijk en Hans Steenbergen. We stelden de drie kenners onder andere de vraag: wat is er over vijf jaar anders dan nu?

Bakas: “Ik zie dat er overal food-nationalisme optreedt, ingegeven door importheffingen. Dat noem ik de polisering van food. Ingrediënten die wij nu heel normaal vinden, kunnen we straks misschien niet meer krijgen of worden onbetaalbaar. En dat overkomt niet alleen Nederland, dat wordt een mondiaal probleem. We gaan dus nog meer terugvallen op lokale en regionale producten.”

Bordewijk: “Ik zie een gezonde, plantaardige keuken opkomen. Er is een sterke motivatie aan het ontstaan om minder vlees te eten. Dat kan een health-reden hebbe, maar het is ook een duurzame keuze.”

Steenbergen: “De consument, met name de millennial, gaat meer dan ooit uit eten. Deze laatsten hebben veel kennis van zaken op het gebied van eten en drinken. Mede te danken aan internet, waar ze alles op kunnen zoeken.”

Trendwatchers

Het hele artikel lees je in Lekker500 editie 2019. De gids ligt sinds 30 oktober 2018 in de winkels, maar is ook online te bestellen via deze link.

Redactie Lekker

Credits

Tekst: Mieke van Laarhoven
Beeld: iStock

Tags

Culinair, trends, trendwatchers, Hans Steenbergen, Adjiedj Bakas, Mariëlle Bordewijk