Inspiratie

Dit is de juiste plek voor olijfolie in de keuken

Olijfolie is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de keuken en een handig hulpmiddel tijdens bakken, braden of het maken van saus of dressing. Alleen wat is de beste plek voor olijfolie in de keuken waardoor je hem altijd binnen handbereik hebt?

Kijk uit voor hitte

Hoe handig het ook lijkt om olijfolie naast het fornuis of op het aanrecht te bewaren, is dit helemaal geen handige plek. Hoewel je de fles snel binnen handbereik hebt, doet de hitte het niet veel goeds. Wanneer je de fles bijvoorbeeld naast het fornuis zet of op een plek waar de zon schijnt, kan olijfolie snel gaan oxideren. En dit gaat ten koste van de smaak en kwaliteit. 

De juiste plek

De juiste plek om een fles olijfolie te bewaren is op een koele en donkere plek. Hierdoor blijft de kwaliteit goed en kun je het langer gebruiken. Let alleen wel dat er bij te lage temperaturen het gevaar voor condensatie bestaat. Bewaar de fles olijfolie dus niet in de koelkast, want dan wordt de olie erg dun. Zet hem daarom in een keukenkastje, waar het donker, droog en op keukentemperatuur is, 

De houdbaarheid van olijfolie

Je kunt olijfolie enkele maanden bewaren nadat je het hebt geopend. Natuurlijk wel onder de ideale omstandigheden, in een keukenkastje bijvoorbeeld. Er zit ook een verschil in de houdbaarheid per product. Olijfolie met een hoge kwaliteit kun je ongeveer 18 maanden bewaren. De ‘standaard’ olijfolie die je vaak in de supermarkt koopt gaat zo’n 12 maanden mee. Daarnaast bestaat er nog altijd de gouden tip als je twijfelt over de houdbaarheid van je olijfolie, namelijk door te kijken, te ruiken en te proeven.

Redactie Lekker