Inspiratie

‘Als er nu te veel gevist wordt, dan vissen we straks achter het net’

Bart van Olpen bracht onlangs het kookboek Vis uit Blik 2 uit, het vervolg op Bart Fish Tales. We spraken Bart eerder al over zijn visie op duurzame vis.

Bart is duidelijk over het ‘waarom’ van zijn eerste boek, Bart Fish Tales: “Ik ben, behalve een gepassioneerd visliefhebber, zeer begaan met de natuur. Daarom heb ik al jaren de missie om duurzame visvangst voor het voetlicht brengen. Het is een treurig feit dat een groot deel van onze oceanen zwaar overbevist wordt en het is van groot belang dat we ons realiseren dat daar iets aan gedaan moet worden. De enige manier om onze kinderen en kleinkinderen nog van mooie en lekkere vis te laten genieten, is het besef dat we de natuur moeten respecteren en er voorzichtig mee moeten omgaan. Wat vis betreft betekent dat absoluut het eten van alleen duurzaam gevangen soorten.”

Goede vis

“Kijk, er is een digitale Viswijzer die informatie geeft over vis. Geeft die wijzer de kleur groen aan als je een vissoort intypt, dan is het een goede vis die niet overbevist wordt of zorgvuldig gekweekt is, met minimale schade aan de natuur. ‘Rood’ zegt níet kopen, want de manier van vangst of kweek is te belastend voor de natuur en deze vis wordt overbevist. Maar wat zegt dat de consument nu eigenlijk? Ik wil de consument uitleggen waaróm duurzaam gevangen vis goed is en hoe visserijgemeenschappen van over de hele wereld goed doordachte vismethodes hanteren die het bodemleven zo min mogelijk schade toebrengen en bijvangst (de vangst van vissoorten in netten, waarop niet bedoeld gevist wordt, red.) zo veel mogelijk minimaliseert. Zij vissen met respect voor de natuur en zorgen ervoor dat er voldoende vis blijft zwemmen om zich voort te kunnen planten.” 

Over seizoen en lijn gevangen

“Daarnaast wil ik misverstanden uit de weg ruimen. ‘Eet vis van het seizoen’ is een veelgehoorde kreet. Maar niet alle seizoenvis kun je zonder problemen eten. Kijk naar paling. Ook al is het palingseizoen, je moet voorlopig van ze afblijven. De palingstand is beneden het 0-punt. Dat betekent dat de hoeveelheid te gering is en dat ze met rust gelaten moeten worden zodat ze zich goed kunnen voortplanten. ‘Lijn gevangen’, is er ook zo een. Je ziet het regelmatig op de menukaart van restaurants staan en het wekt de indruk dat je verantwoord zit te eten. Maar veel grote scholen vis kunnen prima in het net geschept worden, zonder veel bijvangst, en zijn dan net zo duurzaam als lijn gevangen vis. Makreel, haring en sardines zijn er voorbeelden van. Er wordt ook gezegd dat duurzame vis duur is, maar dat hoeft niet per se zo te zijn. Schaarste maakt duur, maar duurzame vis die volop verkrijgbaar is door een goede visstand – zoals schol, haring en kabeljauw – zijn prima te betalen.” 

Vis uit Blik 2

Lees hier onze recensie van Bart’s nieuwe boek Vis uit Blik 2, dat net zo smakelijk is als het eerste deel. Ook mochten we een heerlijk gerecht delen: ansjovisdumplings met sojasaus. 

Redactie Lekker