Inspiratie

Eerste hulp bij moeilijke recepten: zo pak je dat aan

In de keuken gaan we graag aan de slag met het blancheren van groenten, au bain-marie smelten van chocolade en het smoren van vlees. Hoewel we onze weg in de keuken blind vinden, blijven recepten soms lastig om te volgen. Daarom een paar handige tips

1. Hulp is in de buurt

Je pan pruttelt op het vuur, maar jij weet ineens niet meer weet wat je moet doen. Paniek! Gelukkig betekent dit niet meteen dat je gerecht verpest is, want hulp is nabij. Zo vind je in kookboeken vaak achterin een uitleg over hoe je een bepaalde techniek het beste kunt uitvoeren. Ook op je telefoon kun je je wegwijs maken bij moeilijke termen. Onze tip voor je telefoon in de keuken: met stevige smartphonehoesjes weet je zeker dat je smartphone goed beschermd wordt tegen invloeden van buitenaf. Zo kun je zorgeloos je telefoon op het aanrecht laten zonder dat hij kapot kan gaan.

2. Maak het jezelf makkelijk

Een recept kan op voorhand heel makkelijk lijken, maar dat kan in de praktijk heel anders zijn. Lees daarom eerst het recept goed door voordat je begint zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Met een telefoon houder kun je heel makkelijk je telefoon in de buurt houden, zodat je ook bij paniekmomenten kunt spieken. Ook helpt het om smaakmakers zoals zout en peper bij de hand te hebben, zodat je daar op ieder moment naar kunt grijpen. En vergeet de deksel niet. De juiste voorbereiding voorkomt een hoop chaos, en dan hoef jij je alleen maar te focussen op de smaak.

3. Uit de losse pols

Wanneer het recept gedoemd lijkt te mislukken, kan je altijd nog je eigen pad kiezen. Door uit de losse pols te koken, bijvoorbeeld. Kookboekenauteur Samin Nosrat vertelde aan NU.nl over de vier principes waar ieder gerecht aan moet voldoen: zout, vet, zuur en hitte. Een makkelijke checklist waarmee je gerecht altijd goed smaakt. Als je dit eenmaal in de vingers hebt, lukt ieder gerecht gegarandeerd.

4. Blijf proeven

Pannen die overlopen, een spatel die op de grond valt of kruiden die ineens kwijt zijn. In de chaos van de keuken is het soms moeilijk om overzicht te houden. Blijf daarom je gerecht ondertussen proeven. Zo weet je zeker of de smaken goed bij elkaar passen en of het nog meer zout of vet nodig heeft. Vergeet ook niet te proeven voordat je het gaat serveren. Daarna is het genieten geblazen!

Redactie Lekker