Inspiratie

Jong en bruisend Groningen!

Een weekendje weg in eigen land? Breng eens een bezoek aan de grootste stad van het Noorden: Groningen! Dag of nacht, in deze populaire studentenstad valt altijd wel wat te beleven.

Shoppen, een uitje naar het Groninger Museum, een festival bezoeken of eindeloos ronddwalen door de historische binnenstad, in de bruisende binnenstad van Groningen hoef je je nooit te vervelen. Groningen mag zich met een gemiddelde leeftijd van 36,4 jaar namelijk de jongste stad van Nederland noemen en dat merk je.

De binnenstad

In deze voormalige Hanzestad vind je prachtige historische gebouwen, oude pakhuizen en mooie hofjes. Tijdens de middeleeuwen lag Groningen op een zeer strategische plek. Door de goede bereikbaarheid vanaf het water groeide de stad uit tot een welvarend handelscentrum. Vanuit pakhuizen werden graan, wol en huiden vervoerd naar onder meer Engeland, Duitsland en Denemarken, waar de goederen verhandeld werden. Pakhuizen uit deze tijd zijn nog steeds te vinden aan het Hoge der A. 

Op de Grote Markt vind je leuke terrasjes. 

Aan de voet van de eeuwenoude Martinitoren vinden we de Grote Markt, het middelpunt van Groningen. Aan dit plein zit een tal van gezellige terrassen, waar het zelfs in de winter verbazingwekkend druk is. De winkelstraten en bezienswaardigheden bevinden zich allemaal op loopafstand vanaf deze locatie. Tip: breng tijdens je citytrip een bezoekje aan de supermarkt in de Korenbeurs aan de Vismarkt. Je doet waarschijnlijk niet snel weer je boodschappen in zo’n prachtige supermarkt.

Culinair Groningen

Ook als je wilt genieten op culinair gebied ben je in Groningen op de juiste plek. In de hoofdstad zijn maar liefst zeven restaurants te vinden die een plek hebben in Lekker500 editie 2019.

Bellami’s Bar à Manger

In het centrum van Groningen vind je wijnbar en restaurant Bellami’s Bar à Manger. Op de menukaart staan kleine hapjes, delicatessen en echte Franse bistroklassiekers. Niet alleen voor een goed glas wijn zit je hier goed, maar ook het eten is heerlijk.

Bellami’s Bar à Manger in Groningen.

Bistro ‘t Gerecht

Bij Bistro ‘t Gerecht geniet je van lekker eten uit de Frans Mediterrane keuken. Afgelopen jaar vierde dit restaurant zijn 20-jarig jubileum. Na een avondje genieten is het ook mogelijk om in het naastgelegen hotel te overnachten.

De Haan

Een restaurant zonder bediening, waar je zelf je brood snijdt en wijn inschenkt? Dit unieke concept vind je bij restaurant De Haan. De koks serveren de gerechten en de rest doe je zelf!

De Pijp

Aan de rand van de binnenstad van Groningen is restaurant De Pijp gelegen in een oud fabriekspand. Kies verschillende kleine gerechtjes van de kaart of ga voor een drie- of viergangenmenu van chef Mark en zijn team.

Restaurant De Haan in Groningen. 

Restaurant Alacarte

Vanuit Restaurant Alacarte heb je een uniek uitzicht op de monumentale Prinsentuin. Het restaurant is gevestigd in Hotel De Prinsenhof. Voor een klassieke maaltijd met wereldse invloeden ben je hier op de juiste plaats.

Vive la Vie

Bij bisto Vive la Vie heb je keuze uit een menu met vier tot en met zeven gangen. Je geniet hier van de Franse keuken met invloeden van verschillende continenten.

Voilà

Moeite om te kiezen? Bij Voilà hoeft dat niet, er wordt iedere dag een vijfgangenverrassingsmenu geserveerd. Bij de reservering geef je zelf je voorkeuren en/of allergieën aan.

Restaurant Voilà in Groningen. 

4X wat te doen in Groningen

Martinitoren

Tijdens een bezoek aan Groningen kun je de Martinitoren bijna niet missen. D'Olle Grieze, zoals de toren door locals genoemd wordt, bepaalt al meer dan 500 jaar de skyline van Groningen. Met een hoogte van maar liefst 96,8 meter heb je vanaf deze toren een adembenemend uitzicht over de stad.

Grachten Groningen

Amsterdam mag dan bekend staan om zijn grachten, ook de binnenstad van Groningen is omgeven door water. Maak tijdens je uitstapje bijvoorbeeld eens een wandeling langs het Hoge en Lage der A of ontdek de grachten op een van de rondvaartboten die hier te vinden zijn.

Maak een wandeling langs een van de Groningse grachten. 

Eierbal eten

Een typische Groningse snack is de eierbal. De Groninger eierbal, een gekookt ei met een laag kerrie-ragout die afgedekt is met paneermiddel, is sinds 2017 te vinden op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed. De eierbal is zo geliefd dat Groningen zelfs een eigen eierbal festival heeft.

Prinsentuin

Even bijkomen van de drukte in deze studentenstad? Kom tot rust in de Prinsentuin, een renaissancetuin in de binnenstad van Groningen. De tuin werd in 1626 aangelegd in opdracht van stadhouder Willem Frederik en zijn vrouw Albertine Agnes. Bij mooi weer is van 1 april tot en met 1 oktober de theeschenkerij in de tuin geopend.

Blijven slapen?

Na een dag nog niet uitgekeken in Groningen? Blijf een nachtje slapen! In de wintermaanden ligt hotelschip de Mars aangemeerd aan het Hoge der A. Wakker worden met uitzicht op de historische pakhuizen en de grachtenpanden, wie wil dat nou niet? Dankzij de ligging in de bruisende binnenstad, zijn de winkels en bezienswaardigheden om de hoek.

Kunstliefhebbers kunnen prinsheerlijk overnachten in designhotel Het Paleis. In tien verschillende kamers komen onder andere de kunststromen Surrealisme, Arte Povera, Pop Art aan bod. Het is mogelijk om zelf een keuze te maken uit de verschillende kamers, maar je laten verrassen is misschien nog wel leuker!

Redactie Lekker