Inspiratie

Eropuit in hartje Nederland: Utrecht

'Utereg m’n stadsie daar gebeurt van alle hand, het bruist aan alle kant in het hartsie van het land.' De bekendste ode aan de Domstad is geen woord aan gelogen. Anno 2019 bruist Utrecht als nooit tevoren.

De 112 meter hoge Domtoren is het boegbeeld van Utrecht. Tijdens een bezoek aan Utrecht is het beklimmen van de 465 traptreden van de toren dan ook een absolute must. Het uitzicht is spectaculair en biedt een mooi zicht op het historische centrum van Utrecht, waar de Oudegracht als een lint doorheen kronkelt. De rondleiders vertellen je de bijzondere geschiedenis van de Domtoren, die onder meer een tornado in 1674 overleefde. Dat gold niet voor het middenschip van de Domkerk, dat tijdens de zware storm in elkaar stortte. Op de plek waar de eens zo indrukwekkende kerk stond vind je nu het Domplein. Bij DOMunder daal je af onder het plein voor een ontdekkingstocht vol spannende verhalen en archeologische schatten tot wel 2000 jaar oud. domtoren.nl, domunder.nl.

Domtoren
De 112 meter hoge Domtoren is het boegbeeld van Utrecht.

In Utrecht vind je veel tuinen, hofjes en parken waar je te midden van de hectiek van de stad even tot rust kunt komen. Eén van de mooiste groene plekken in hartje stad is De Pandhof: de kloostertuin van de Domkerk. Deze verborgen binnentuin is dagelijks geopend en vrij te bezoeken. Geniet van de romantische kloostertuin met middeleeuwse stijlelementen en bloeiende sierplanten en kruiden. Achter de Domkerk, een vrij onbekende historische plek, vind je Carla’s Conditorie. In de stijlvolle voorkamer serveert Carla’s huisgebakken koek en taart met een Scandinavisch tintje. carlassmaak.nl.

Waterpret

Het bijzondere en gezellige karakter van de Utrechtse binnenstad wordt voor een groot deel bepaald door de Oudegracht. De gracht en haar werven, een ingenieus systeem dat werd bedacht in de Middeleeuwen, zijn uniek in de wereld. Met de vele barretjes en restaurants langs het water is de Oudegracht het bruisende middelpunt van Utrecht. Er zijn talloze mogelijkheden om de stad vanaf het water te verkennen. Stap in een rondvaartboot, waterfiets of kano en ontdek Utrecht vanaf een heel andere kant. 

 Brug Utrecht
De gracht en haar werven, een ingenieus systeem dat werd bedacht in de Middeleeuwen, zijn uniek in de wereld.

Museumkwartier

Volg je de Oudegracht in zuidelijke richting, dan kom je uit in het Utrechtse Museumkwartier. Hier vind je de bekendste musea van de stad. Een aanrader is het Nijntje Museum (nijntjemuseum.nl). Peuters en kleuters ontdekken hier spelenderwijs de wereld van Nijntje en haar vriendjes. Tegenover het Nijntje Museum ligt het Centraal Museum. Hier kun je onder meer het voormalig atelier van Dick Bruna, de geestelijk vader van Nijntje, bezoeken. De vaste collectie van het museum bevat topstukken uit de rijke Utrechtse kunstgeschiedenis, met kunstenaars als Jan van Scorel, Gerrit Rietveld en Marlene Dumas. Ook zijn er wisselende tentoonstellingen. centraalmuseum.nl.

Ook een bezoek aan het Universiteitsmuseum is de moeite waard. In dit interactieve museum kruip je in de huid van wetenschappers van vroeger en nu. Maar het beste onderdeel is de tuin. De Oude Hortus is één van die unieke verborgen plekken in de stad. In deze historische tuin kun je heerlijk wandelen en veel bijzondere planten- en bomensoorten ontdekken. Zo staat hier een Ginkgo Biloba, een Japanse notenboom, van maar liefst 250 jaar oud. De Oude Hortus is ook de perfecte plek om in alle rust te genieten van een kop koffie of lunch. De tuin is te bezoeken in combinatie met een kaartje voor het Universiteitsmuseum maar kan ook los van het museum worden bezocht. universiteitsmuseum.nl.

Schroder huis
Het Rietveld Schröderhuis, sinds 2000 UNESCO Werelderfgoed. 

Smakelijk winkelen

Voor winkels, culinaire speciaalzaken, bars en restaurants in het Museumkwartier ga je naar de sfeervolle Twijnstraat. Deze oudste winkelstraat van Utrecht is vandaag de dag een absolute hotspot.

Je vindt er luxe speciaalzaken als Kazerij Stalenhoef (kazerij.nl), maar ook hippe bars zoals Stael (stael.nl) dat is gevestigd in een voormalige smederij. Een aantal toppers van de menukaart van Stael, zoals de macarons en verschillende verse broden, koop je bij het naastgelegen Sector 3 (sector-3.nl). Vijf keer per jaar wordt in de Twijnstraat een streekmarkt georganiseerd waarvan de kerstmarkt in december inmiddels een begrip is in Utrecht. De straat eindigt (of begint) bij het Ledig Erf. Dit levendige plein wordt omringd door terrassen en biedt onderdak aan het Louis Hartlooper Complex, het bekendste filmhuis in de stad.

Het mooiste park van Utrecht is zonder twijfel het Wilhelminapark. Je vindt er het prachtig gelegen Restaurant Wilhelminapark dat ook is opgenomen in Lekker500 editie 2019.

Ook leuk is EXbunker, een expositieruimte in een monumentale WOII bunker met iedere maand nieuwe spraakmakende kunst. De EXbunker is op zaterdag en zondag van 13:00 tot 18:00 uur geopend en gratis te bezoeken (exbunker.nl). Van het Wilhelminapark is het een paar minuten lopen naar het gezellige winkelgebied Maliekwartier, dat bestaat uit de Nachtegaalstraat en de Burgemeester Reigerstraat, met de historische Maliebaan centraal in het midden. Je kunt in het Maliekwartier terecht voor mooie speciaalzaken en boetieks. Een tip is ZININ, een winkel waar alles draait om de eettafel (zininshop.nl).

Populair

De Utrechtse wijk Lombok, gelegen aan de westkant van het station, groeit al jaren in populariteit. Het hart van de multiculturele buurt is de drukke Kanaalstraat. De straat is een mix van culturen met Marokkaanse bakkers en groentewinkels, Turkse theehuizen en Aziatische toko’s. Lombok wordt ook steeds meer opgesierd met hippe koffietentjes en restaurants.

karel_v
Restaurant Karel 5 staat al jaren in restaurantgids Lekker500.

Lekker eten

Naast Restaurant Wilhelminapark vind je in Utrecht nog een aantal heerlijke adressen, allen opgenomen in Lekker500 editie 2019. Dit jaar nieuw in de gids: Concours, El Qatarijne, Ketelhuis en The Green House Restaurant. Verder zijn de restaurants Karel 5, Simple, Vis & Meer en WT Urban Kitchen absoluut een bezoekje waard.

Redactie Lekker

Credits

Tekst: Anne-Meike van den Berg
Beeld: iStock, sara_winter, VLIET, Olena_Znak, petrenkod, JJFarquitectos

Tags

utrecht, stad, eropuit