Inspiratie

Hoe heeft chef-kok Erik van Loo de verplichte sluiting beleefd?

Hoe kijken restaurateurs terug op de verplichte sluiting? Hoe is de heropening gegaan en wat was de grootste uitdaging? Lekker interviewde verschillende restaurateurs om daar achter te komen. Erik van Loo vertelt zijn verhaal.

De coronacrisis heeft een enorme impact op de horeca, met grote gevolgen van dien. Sinds 1 juni mogen restaurants hun gasten weer verwelkomen. Een moment waar restaurants naar uit hebben gekeken en hard naar toe hebben gewerkt. Erik van Loo, van Parkheuvel** (nummer 17 in de Top-100 van Lekker500) in Rotterdam, vertelt over de 1,5 meter in zijn restaurant, wat hij het meest heeft gemist en hoe de heropening is verlopen. 

Hoe kijkt u terug op de afgelopen periode?

"Het was niet de meest bijzondere periode van afgelopen 15 jaar Parkheuvel, maar eigenlijk ook wel bijzonder op twee verschillende manieren. We zijn nog nooit zo lang dicht geweest. Daarnaast is het ook bijzonder om te zien hoeveel initiatieven zich hebben ontplooid in de afgelopen maanden."

Hoe heeft u uzelf beziggehouden de afgelopen weken?

"Ik ben voornamelijk bezig geweest met het zoeken naar mogelijkheden om te ondernemen."

Wat miste u het meest?

"Eigenlijk mis je het meest de dagelijkse sleur en het contact met medewerkers en gasten."

Welke aanpassingen heeft u in het restaurant moeten doen om het coronaproof te maken?

"We hebben niet zo heel veel aanpassingen hoeven doen. We hebben een paar tafels weggehaald en desinfecterende maatregelen genomen. Het gehele restaurant is namelijk gedesinfecteerd met een N nr. gecertificeerd CTGB-desinfectie apparaat. Dit zal periodiek door Pro-Disin worden uitgevoerd."

Hoe kijkt u tegen de 1,5 meter binnen de horeca aan?

"Het is niet te handhaven. Hoe wil je mensen na een fles wijn nog wijs maken dat ze niet in de polonaise mogen lopen?"

Heeft deze periode uw creativiteit ook geprikkeld? Zo ja, hoe dan?

"Nee helemaal niet wat betreft koken. Ik was alleen maar ongerust over hoe alles gefinancierd moest worden. Als ondernemer vind je mogelijkheden om toch bij gasten te kunnen komen, zoals het in room dinner in Suite Hotel Pincoffs, de sterrenbox van Cook Like a Chef en de samenwerking met Droomparken in combinatie met Fred Mustert van Fred** en Jos Grootscholten van Perceel*."

Hoe is de heropening en de eerste week gegaan?  

"Het voelde als een feestdag, eindelijk licht aan het einde van de tunnel! Het was boven verwachting. Er waren alleen maar blije gasten, het bestedingspatroon was hoog en het weer was prachtig. De grootste uitdaging was wel om het logistiek gezien allemaal op 1,5 meter afstand te krijgen."

Wat kunnen gasten die u gaan bezoeken na heropening verwachten?

"De alom bekende twee sterren kwaliteit, een fantastisch mooi terras op de mooiste plek van Rotterdam. Kortom, het product Parkheuvel."

Heeft de afgelopen periode u ook iets goeds gebracht?

"Veel vrije tijd."

Wat hoopt u dat er zal gaan veranderen in de culinaire wereld?

"Ik hoop dat alle acties een keer worden aangepast aan de huidige standaard."

Redactie Lekker