Inspiratie

Hoe heeft chef-kok Fred Mustert de verplichte sluiting beleefd?

Hoe kijken restaurateurs terug op de verplichte sluiting? Wat hebben zij het meest gemist en hoe zien zij de toekomst? Lekker interviewde verschillende restaurateurs om daar achter te komen. Eigenaar en chef-kok Fred Mustert doet zijn verhaal.

De coronacrisis heeft een enorme impact op de horeca, met grote gevolgen van dien. Sinds 1 juni mogen restaurants hun gasten weer verwelkomen. Een moment waar restaurants naar uit hebben gekeken en hard naar toe hebben gewerkt. Deze keer vertelt Fred Mustert, van restaurant Fred** (nummer 13 in de Top-100) in Rotterdam, over de effecten van afgelopen periode met de verplichte sluiting van zijn restaurant, zijn samenwerking met Erik van Loo en Jos Grootscholten en de Fred Experience box.

Hoe kijkt u terug op de afgelopen periode? 

"De sluiting is me zwaar gevallen, zeker omdat ik had verwacht dat deze periode niet zo lang zou gaan duren."

Hoe heeft u uzelf beziggehouden de afgelopen 11 weken? 

"We hebben verschillende werkzaamheden in en om het restaurant verricht. We zijn daarnaast een samenwerking aangegaan met Droomparken, in combinatie met Erik van Loo van Parkheuvel** en Jos Grootscholten van Perceel*. Daarbij werd een uniek 5-gangendiner in de villa's van de gasten verzorgd."

Wat miste u het meest?

"Het koken en werken met de mooie producten. De sluiting kwam tijdens het mooiste seizoen op productgebied. Zoals de asperges, rood fruit en andere mooie seizoensproducten."

Welke aanpassingen heeft u in het restaurant moeten doen om het coronaproof te maken?

"Wij hebben tafels uit het restaurant gehaald, om aan de 1,5 meter te kunnen voldoen en op het gebied van hygiëne aanpassingen gemaakt." 

Hoe kijkt u tegen de 1,5 meter binnen de horeca aan?

"Ik vind het lastig, maar we hebben er mee te maken. Vooral omdat gastvrijheid en beleving samengaan met contact maken met de gast." 

Heeft deze periode uw creativiteit ook geprikkeld? Zo ja, hoe dan?

"Het restaurant blijft onze core business en daarin wil ik blijven ontwikkelen. Als dat er dan niet is, ga je kijken wat je nog meer kan doen, maar wel iets dat in het verlengde van het restaurant ligt."

"De samenwerking met Droomparken biedt mogelijkheden voor de toekomst. Daarnaast zijn wij begonnen met de Restaurant Fred Experience box voor thuis. Een kijkje in mijn keuken voor de gasten, zodat zij zelf kunnen ervaren ‘What it takes to be a chef’." 

Hoe kijkt u tegen de heropening van uw restaurant aan?

"We zijn erg blij dat we weer kunnen starten, ook met het beperkte aantal couverts. We kunnen weer werken met de allermooiste producten en dat zorgt voor nieuwe inspiratie." 

Wat kunnen gasten die u gaan bezoeken na heropening verwachten?

"De gasten kunnen de ultieme Restaurant Fred-beleving verwachten. Met nieuwe gerechten van de allermooiste ingrediënten en top gastvrijheid, van een team dat staat te popelen om iedereen in de watten te leggen."

Heeft de afgelopen periode u ook iets goeds gebracht?

"Dat ik de bevestiging voor mezelf heb gekregen dat wat ik doe, koken en de beste smaakcombinaties creëren, nog steeds mijn allergrootste passie is." 

Wat hoopt u dat er zal gaan veranderen in de culinaire wereld?

"Ik hoop dat mensen gaan waarderen wat het betekent om te presteren op dit topniveau, zonder het kenmerk duur eraan te hangen."

Redactie Lekker