Hotspots

Ruimtelijk en modern: Le Mortier

In Hotspot licht de redactie van Lekker500 elke keer een bijzonder restaurant uit. Dit keer: Le Mortier in Haarlem.

Le Mortier van chef-kok Philippe Favié bevindt zich in de binnenstad van Haarlem. Het restaurant opende in het voorjaar van 2016 en heeft een strakke, gezellige inrichting.

De kaart van Le Mortier is in de basis modern Frans, met verfrissende elementen waardoor de gerechten niet te zwaar worden. “Een mooi voorbeeld is de zalm die we begin dit jaar op de kaart hadden staan,” vertelt Favié. “Klassiek gebakken op de huid maar met een saus van snijbonen, waardoor het vette van de zalm wordt gecompenseerd door de frisse tonen van de bonen.” 

Restaurant Le Mortier in Haarlem
Restaurant Le Mortier heeft een moderne inrichting.

Favié werkt nauw samen met Bas Averdijk (gastheer) en Martin Favié (wijnkenner). “Bas heb ik zeven jaar geleden leren kennen toen we allebei bij de Vrienden van Jacob in Santpoort werkten. We hebben dezelfde ideeën over hoe we een restaurant voor ons zien en toen de kans zich voordeed dit in de praktijk te brengen, hebben we die met beide handen aangegrepen. Martin, mijn vader, is al meer dan 25 jaar vinoloog en helpt ons met de import van wijnen uit het Loiregebied.” 

Het pand waarin Le Mortier zich bevindt had voorheen geen horecabestemming. Hierdoor had het team van het restaurant de vrije hand bij de inrichting: “We wilden een open ruimte creëren met zicht op de keuken. Niet alleen vanuit het restaurant maar ook aan de straatkant. Bij ons zit je minstens zo lekker als thuis en hoef je niet mee te luisteren met elk gesprek van de tafel naast je.”

Femke Tolsma

Credits

Beeld: Le Mortier

Tags

Le Mortier, Restaurant, Lekker500, Lekker500-restaurant, Philippe Favié, Bas Averdijk, Martin Favié, culi, culinair, uiteten, Haarlem