Kookboeken

Het Oosten eten in het Westen

Marc Declercq en Kris Vlegels brachten een verrukkelijke ode aan de Oosterse keuken, hoe ongrijpbaar die in het Westen ook mag zijn (en blijven).

Oosterse gebruiken zijn ons westerlingen nog steeds vreemd. Zo hangt er in de traditioneel Chinese keukens een afbeelding van een keuken God, wiens mond met Chinees Nieuwjaar met stroop wordt ingesmeerd. Eh… ja. Als je er niet mee opgegroeid bent lijkt het opvallend. Maar uit deze unieke culturen komt wel het lekkerste voedsel ter wereld!

Dit boek verzamelt de beste gerechten en cocktails van China, Japan, Thailand en Vietnam. Geen gemakkelijke taak! Het is een initiatief van het echtpaar achter de Ming-Dynasty restaurants, meermalen bekroond tot de Beste Chinese Restaurants van Nederland. Elk van de vijf hoofdstukken begint met een uitleg over tradities en benodigdheden. Dat is prettig want het is fijn om te weten wat bijvoorbeeld het verschil is tussen alle soorten rijstazijn of sojasauzen.

De gerechten zijn heel divers, maar allemaal erg goed ontwikkeld, zoals het Vietnamese Gekarameliseerde Spek met 5 Aroma’s, of de Japanse Tempura van Groenten. Wat wij erg mooi vonden was ook het hoofdstuk over de Chinese Theeceremonie: Gong Fu Cha. Dit betekent zoveel als "thee maken met expertise". Hier wordt uitgelegd waarom theedrinken zo belangrijk is, met een nadruk op het sociale aspect ervan en de essentie van smaak en aroma. Het hoofdstuk Cocktails is ook een erg fijne toevoeging. Je merkt dat dit boek voortkomt uit ervaring met westerse eters in de Oosterse keuken. Met dit boek ben je in professionele handen.

West Eats East

Marc Declercq, Kris Vlegels

Lannoo

€29,99

ISBN 9789401446433

Bestel West eats East van Marc Declercq en Kris Vlegels via deze link bij Boekhandel Scheltema.

Redactie Lekker