top 5 kookboeken
Kookboeken

Top-5 beste kookboeken

Scheltema houdt van koken! Elke maand geeft de Boekhandel zijn Top-5 kookboeken van dit moment die je niet mag missen. Alvast veel kookplezier gewenst.

1. KOOKBOEK VAN DE GOUDEN EEUW – Manon Henzen

Even wat anders. Recepten uit een periode van voor de hipsterfoodtruck en vega-lacto-ovo-friendly en health-obsessed recepten. Waarschuwing: deze recepten bevatten waarschijnlijk gluten! Gerechten uit een tijd dat kruiden en specerijen nog vrij nieuw waren, en de wereld voor het eerst recepten uit verschillende landen ging uitwisselen door de VOC (een leuke bijverdienste naast de slavenhandel van onze voorouders).  De lage landen in de 17de eeuw kregen een heftige cultuurshock toen de renaissance-keuken uit Italië en Frankrijk zijn intrede deed. Het eten werd opeens kruidig! Groenten waar men nog nooit van gedroomd had werden normaal. Asperges! Artisjokken! Bloemkool! Pastinaak! Men zag het allemaal voor het eerst! Dit boekje geeft een enorm leuk tijdsbeeld aan de hand van verbazend lekkere en goed -uitgebalanceerde gerechten. Bijvoorbeeld een frisse citroen-granaatappelsalade, of de verrassende rijst-kaastaart, of guilty-pleasure artisjokken-beignets. Lekker rijk en romig, want in die tijd deed men niet aan de lijn natuurlijk. De vormgeving van dit kleine, goedkope (want een tientje) boekje is prachtig. In plaats van glossy foto’s van voedsel op een leisteentje, zijn er authentieke schilderijen uit de 17e eeuw afgebeeld. De voedselstillevens en markante koppen van de mensen uit die tijd maken het enorm grappig! Probeer vooral ook de authentieke dranken zoals Wijn van de Goden (met citroen en een goudrenet) of Kandeel (een kruidige drank met oa eierdooiers!) vreemd, maar heerlijk!

Je vindt Kookboek van de Gouden Eeuw op de website van Scheltema.

2. THE INDIAN VEGETARIAN COOKBOOK – Pushpesh Pant

Zo af en toe proberen we weleens wat Indiaas te koken. Het lijkt altijd zo lekker, maar je hebt zoveel kruiden nodig! En dat is wel waar. Je moet even investeren in een extra kruidenrekje, maar zodra deze binnen handbereik is wil je niets anders meer! Wij zijn niet meer te stoppen met de Lotus Root Curry, de Roasted Moong Dal With Galangal, of de Lentil Cakes with Cilantro & Potatoes! Dit boek is een goudmijn! En niet alleen voor de Hollandse kok. We hebben de moeder van een Indiase kennis dit boek geleend en zij was dermate onder de indruk dat ze toegaf dat dit boek ‘efficiënt’ is. En dat staat gelijk aan een vijf-sterren recensie wat ons betreft! De prachtige foto’s (toch wel de helft van het succes van een modern kookboek) doen ons watertanden. Phaidon geeft wel meer klassiekers uit, maar dit is er een van de bovenste plank, en er zijn natuurlijk meer recepten in de wereld, maar de belangrijkste staan in dit boek. De omschrijvingen zijn prettig informatief, maar niet teveel. Dus als je gewoon lekker aan de slag wil kun je die stukjes overslaan. En de recepten zijn niet moeilijk. Naast de lijst aan kruiden zijn het doorgaans ingrediënten die echt wel te vinden zijn, dus geen gezoek langs obscure marktjes of toko’tjes. Gewoon handig. En daar houden we van. 

Je vindt The Indian Vegetarian Cookbook op de website van Scheltema.

3. THE GREAT OUTDOORS – Markus Sammer

Niet iedereen houdt van kamperen. Wij hebben zelf best een hekel aan lekke luchtbedden en lekke tenten en lekke reisbekers. Gelukkig heeft Markus Sammer al deze gruwelijkheden doorstaan om voor ons dit boek te creëren. Vanuit onze luie stoel / hangmat is het heerlijk bladeren in dit heerlijk ruige boek. Niet alleen de foto’s van de natuur en ruggid camping zijn lekker puur, ook de recepten zijn zo. Eerlijk voedsel, simpel en vullend, want als je veel hiked kun je wel wat brandstof gebruiken nietwaar. Goeie wildlife tips maken ons ook nieuwsgierig hoe dat buitenleven dan echt zou voelen. How To Fillet A Fish is een van de interessantste hulphoofdstukken die we gelezen hebben. (Gelukkig zijn de foto’s smaakvol) Alle recepten zijn zo opgesteld dat ze in je pannetje balancerend op je wankele gaspitje ook echt te doen zijn, maar dit onttrekt niets aan de originaliteit. De Spinach And Cheese Dumplings, en de Big Kahuna Burger en de Cod Fillets With Oat Crust zijn werkelijk super. Ook de luxe toetjes zijn easy. (Want ook al zijn we in de diepe duistere wildernis, we kunnen niet zonder toetje naar bed) De Campground Tiramisu en de Imperial Pancakes maken ons zeer content. Een zeer origineel boek, erg mooi vormgegeven en dus prima te doen voor zowel de thuisblijver als de persoon die echt zo gek is om met een slaapzak bovenop dennennaalden te gaan liggen. 

Je vindt The Great Outdoors op de website van Scheltema.

4. VEGGIE & VEGAN HAMBURGERS – Jonathan Hade

Dit is een meer recht-toe recht-aan kookboek. Geen poespas met lifestyle of modeadvies, gewoon burgers zonder vlees. En daar slaagt dit boek wonderwel in. De burger is natuurlijk ook wel een heel dankbaar concept, je kunt er erg veel kanten mee op als je afstapt van de simpele keus tussen rund of een ander dier. Volgens dit boek lijkt het alsof je overal een burger van kan maken, en dat stemt ons hoopvol. Er is nog veel te verzinnen voor een dagje geen vlees! De opzet van het boek is overzichtelijk, er zijn hoofdstukken over Buns (Potatobuns!), Vega-burgers, Bijgerechten (Sweet Potato Fries!), Vegan-burgers, Salades (Sunomonosalade!), en over Sauzen & Dips. Nu willen we eigenlijk alle verschillende burgers even noemen, want werkelijk, ze hebben allen iets speciaals. Maar we zullen ons beperken. De highlights zijn zeker de NYC Ramenburger, waarbij de bun dus van noedels is gemaakt en de burger zelf een overheerlijke paddestoelenpatty is. Ook de Hokkaidoburger wist ons te verrassen, waarbij de burger van Hokkaidopompoen is gefabriceerd. OntZETtend lekker. Maar echt. Van de Vegan-burgers vonden we Rode Aarde er zeker uit springen, dit is een rodebietenpatty met mierikswortelmayonaise. Oh, en De Frits. Een Duitse burger met een zuurkool-tofoepatty en mosterdsaus. En dan als laatste (want het stukje wordt te lang) toch vooral ook de Sushi Slider, bestaande uit een rijst-sesambun en knapperige groenten. Een frisse burger! Sjeminee wat een cool boek.

Je vindt Veggie & Vegan Hamburgers op de website van Scheltema.

5. BLIK OP KOKEN – 40 RECEPTENKAARTJES IN EEN BLIK

Dit lijkt wellicht meer een gimmick dan een serieus kookboek, en dat is het ook wel, maar het is toch de moeite waard. Deze serie blikjes met elk 40 receptenkaartjes zien er grappig uit en zijn typisch zo’n ding dat je weggeeft op een verjaardag maar niet voor jezelf zou kopen. Maar dat zou je misschien toch moeten doen. Wij hebben een drietal blikjes geprobeerd (te weten ALLES IN EEN BOWL, TAPAS, en SLOW COOKING) en we werden niet teleurgesteld. Het voordeel van losse kaartjes is natuurlijk dat je er razendsnel even die ene lekkere tussenuit pikt. En je favorieten kun je los in de la bewaren. Dus niet meer eindeloos zoeken in de index ‘Oh nee, hij stond toch in dat andere boek’. Ook het volgen van het recept wordt easy. De omschrijvingen zijn goed geschreven ondanks dat we er niet achter kwamen wie de schrijvers zijn (en dat voelde wat raar). Maar gelukkig maakt het niet uit want het is helder en goed te volgen. De recepten zelf zijn ook leuk, bij de SLOW-COOKING  kaartjes zaten er vooral klassiekers bij, met her en der wat speciaals. Bijvoorbeeld de Soep Van Geroosterde Butternut Squash. Bij ALLES IN EEN BOWL vielen vooral de ontbijtkaartjes op (Power-Ontbijt met Kiwi, Spinazie en Munt) maar onze favo was toch wel het TAPAS blikje. (Montadito Met Pompoen en Tuinkers! Hummuspincho Met Kappertjes! Jum!) Hier kwam het concept met de kaartjes het meest tot zijn recht. Kleine gerechtjes, kleine kaartjes. Ideaal!

Je vindt de blikjes op de website van Scheltema.

BESTEL NU

Bestel de kookboeken via deze link bij Boekhandel Scheltema.

Redactie Lekker

Tags

kookboek, scheltema, top-5, boekhandel, manon henzen, pushpesh pant, markus sammer, jonathan hade