Kookboeken

Top-5 beste kookboeken

Scheltema houdt van koken! Elke maand geeft de Boekhandel haar Top-5 kookboeken van dit moment die je niet mag missen. Alvast veel kookplezier gewenst.

1. VET LEKKER – NEDERLANDSE STREET FOOD CULTUUR – DE GESCHIEDENIS EN RECEPTEN – Danny Jansen

VET LEKKER – NEDERLANDSE STREET FOOD CULTUUR – DE GESCHIEDENIS EN RECEPTEN – Danny Jansen

Hollandse Glorie ten top! Dit boek is zo grappig voor iedereen die stiekem wel eens langs de snackbar gaat. De herkenning is honderd procent (‘Dit aten we altijd op de camping!’) De insteek is om de Hollandse bekende snacks (frikandellen, kroketten en alle aanverwante zaken) serieus te bekijken. En het is natuurlijk ook een ambacht om een hoogwaardige kroket in elkaar te zetten. Wie heeft er nou wel eens zelf een kipknots gemaakt? Of beter; een huisgemaakte Cornetto! Als je daar mee aankomt zal iedereen toch wel even opkijken! Danny Jansen is de beste man om dit in elkaar te zetten, hij ondervroeg andere bekende namen zoals Sergio Herman en Cees Holtkamp over hun insteek van Haute Friture. En hij heeft een heuse geschiedenis opgesteld van de Nederlandse Snack, de zogenaamde Fry-line. Dus je merkt, de insteek is geinig, maar de inhoud van de recepten is professioneel aangepakt. Er is gezocht naar de beste versie van elk van de guilty pleasures, en de samenstelling van de recepten is goed doordacht. Alle bekende en minder bekende zaken staan vermeld, wie weet de Kika/Sitostick nog? En de Viandel? Het Lihanboutje? Wat gaat er precies in een Patatje Kapsalon, en waarom heet het zo? Humoristisch en informatief, dit boek doet je verlangen naar de FEBO.

Je vindt Vet Lekker op de website van Scheltema.

2. KOKEN MET ZEEWIER EN ZILTE GROENTE – Toine Wilke

KOKEN MET ZEEWIER EN ZILTE GROENTE – Toine Wilke

Zeegroenten zijn exotisch en vreemd. We eten het alleen maar bij de japanner en in luxe restaurants. En dit is jammer, want de toepassingen zijn legio! Toine Wilke is een specialist, en dan niet alleen in lekkere recepten verzinnen met zeewier en wakame en nori en lamsoor en zeekraal en ga zo maar door. Hij is ook een wetenschapper die zich verdiept heeft in de duurzaamheid, en daarmee de toekomst van zeegroenten. Mits op grote schaal toegepast zou het een oplossing zijn voor de verzilting van de landbouwgrond (ook in NL een groot probleem) en een goede boost voor de economie (het is goedkoop te verbouwen) en het is donders gezond! Nu is dat allemaal wel goed en wel, maar is het ook lekker? Gelukkig is het grootste deel van Toine’s boek gevuld met de meest overheerlijke recepten. De recepten zijn een persoonlijke selectie van de kok, want je kunt werkelijk ALLE kanten op met zeegroenten als basis. Van overheerlijke aardappeltotillas met wakame, en pittige pompoensoep met dulse, tot pasta carbonara met zeespaghetti en de verrassende tompouce met dulseragout. We kennen zijn werk wellicht al zonder het te weten, want zijn zeewierburgers liggen al bij de Appie in het vega-vak. Dit boek maakt een zeer overtuigend pleidooi, en wij zijn om! Zeewier is de toekomst!

Je vindt Koken met Zeewier op de website van Scheltema.

3. FIRESTARTERS OF FOOD, ART & MUSIC – Monica Abdoel

FIRESTARTERS OF FOOD, ART & MUSIC – Monica Abdoel

Kijk, dit is even wat anders. Monica Abdoel reisde de wereld over en ontmoette kunstenaars, chefs, musici en alles wat daartussen zat. Dit gaf haar inspiratie. En dat is dit boek geworden. ‘Firestarters’ is een verzameling interviews, foto’s en recepten die allemaal gaan over wat ons drijft in het leven; passie! Ze ging uit eten met kunstenaars, luisterde naar muziek met koks, en maakte kunst met musici. En het werkt! Zoveel levensvreugd werkt aanstekelijk, en maakt dat wij ook iets nieuws willen creëren. (En dan het liefst in de keuken) De recepten zijn zo divers als de ondervraagde artistiekelingen. Wij liepen zeker warm voor de Cocosballs van Madame Cocos, en de Cashewsoep Met Cassave van Bakblik. Ook The Not So Much Pulled ‘Pork’ van Puzzles Foodtruck en als toetje de Chocolate Mud Cake van Metropolitan Mobile Pastry kon ons erg bekoren. Onder de geïnterviewden vinden we inspirerende namen zoals Henk Schiffmacher, Laser 3.14, en vele bekende en onbekende chefs. De recepten zijn veelal van Foodtrucks uit diverse landen, en daarmee gegarandeerd van originaliteit, want dit is een dog-eat-dog wereldje; als je foodtruck niet onmiddellijk in het oog springt ben je nergens. En deze recepten springen zeker in het oog! Origineel en vermakelijk en inspirerend. Dit is zo veel meer dan een kookboek, dit is een manifest!

Je vindt Firestarters of Food, Art & Music op de website van Scheltema.

4. CUBA THE COOKBOOK – Madelaine  Vázquez Gálvez, Imogene Tondre

CUBA THE COOKBOOK – Madelaine Vázquez Gálvez, Imogene Tondre

Cuba is kleurrijk, en een melting pot, en communistisch, en doordenkt met rum en de zwoele geur van zoete sigaren. Dat zijn de clichébeelden als je denkt aan Cuba. En ergens klopt dit wel. De recepten in ‘Cuba The Cookbook’ zijn dan ook verzadigd met de kleur en verzengende warmte en multi-culti van Cuba.De schrijvers van het boek beschrijven het ook in hun introductie; Cuba en de gerechten afkomstig uit deze regio zijn van een wijdverbreide origine. Ze vergelijken het land zelf met de samenstelling van een Ajiaco. Dit is een stoofpot, van verschillende soorten vlees en diverse groenten, alemaal van verschillende oorsprong, op smaak gemaakt met de Cubaanse peper aji. Dit specifieke gerecht (Ajiaco de Puerto Principe) is dan ook afkomstig van de Afrikaanse slaven die moesten werken op de Cubaanse suikerplantages. En dit is met veel gerechten uit dit boek, je proeft als het ware de geschiedenis erin terug. De vormgeving is als de klassieke kookboeken van wereldkeukens; veel basisrecepten met degelijke instructies voor de wat ingewikkeldere gerechten. Sommige zijn dan ook van het tijdrovende soort; een flink aantal uren in de keuken staan is niet vreemd. Maar dat past natuurlijk ook bij deze cultuur, de hele dag draait om eten, om gezelschap, om samenkomen in de keuken, om familie, vriendschap en vermaak. Met dit boek haal je wat van deze hartelijke warmte in huis.

Je vindt Cuba, The Cookbook op de website van Scheltema.

5. !BUENOS NACHOS! - Gina Hamadey

!BUENOS NACHOS! - Gina Hamadey

Een kookboek over Nachos? Echt? Ja! Nachos verdienen het om een kookboek te krijgen. Het is tijd om deze studentensnack te verheffen tot zijn ware potentieel. En dat doet dit boek. De gekke / vernieuwende / traditionele / culinaire / bizar ingewikkelde / extreem pittige of juist zoete (!) / alcoholische of gewoon bizarre nacho recepten alhier bewijzen het. Gina Hamaday verzamelde een vijftigtal uiteenlopende koks wat resulteerde in 75+ nieuwe recepten. De meeste zijn van Mexicaanse of Amerikaanse aard. Maar allen hebben iets speciaals. Van gezonde nacho’s (Nacho’s met bonen en groenten) en de fusionkeuken (Creoolse rivierkreeft nacho’s) tot chefkok-waardig (Nacho’s met eendenconfit) en omstreden (Koortsdroomnacho’s). Deze laatste maakt gebruik van stinkende gefermenteerde sojabonen, maar countered dit met een kruiden-artisjoklikeur, waarmee zelfs de gekkere creaties toch echt wel interessant zijn om je eens aan te wagen. Dit is een vrolijk kookboek dat zichzelf niet te serieus neemt, en daarmee wint aan originaliteit. Je vindt hier echt unieke combinaties en vondsten, en dit werkt inspirerend. Onze nacho-smaakpapillen kriebelen ongeduldig! Een ding is zeker; Nacho’s maken een feestje. En met dit boek wordt je feestje een vette PARTY.

Je vindt ¡Buenos Nachos! op de website van Scheltema.

BESTEL NU

Bestel de kookboeken via deze link bij Boekhandel Scheltema.

Redactie Lekker