Kookboeken

Écht wel vet!

Vet is de titel van het nieuwe kookboek van culinair journalist Bas Robben (27). Eerder schreef hij Zuur dat bekroond werd met de Gouden Garde Publieksprijs bij de Kookboek van het Jaar-verkiezing in 2016.

Zijn interesse voor vet sluimerde al een tijdje, maar toen Bas aan de oostkust van Taiwan, in Hualien, een geurige en zeer intens smakende kom bouillon dronk, getrokken van gefrituurde spareribs wist hij het zeker: een kookboek met vet in de hoofdrol moest er komen! Niet in de laatste plaats omdat het iets wezenlijks zou toevoegen aan het bestaande assortiment kookboeken. Het resultaat? Vet: een smakelijk uitziend, zeer interessant en ruim 200 pagina’s tellend kookboek, boordevol informatie over, en recepten met vet.

Vet verdient volgens Bas een eigen plek in de culinaire wereld. ‘Het conserveert, glijdt, verrijkt, maakt ingrediënten krokant en is een smaakdrager die lang in de mond blijft hangen.’ Bas heeft zijn kookboek ingedeeld op verschillende bereidingsmethodes waarbij vet de hoofdrol speelt. Conserveren, frituren, konfijten, infusies en emulsies, bakken en ijs zijn de technieken die aan bod komen. Bas: ‘Ik wil de consument inspireren om met vet in de keuken aan de slag te gaan. Want vet verrijkt smaken en kan op allerlei manieren gebruikt worden.’ Voorafgaand aan deze hoofdstukken met veel inspirerende en spannende recepturen waarbij hij zijn Aziatische smaakvoorkeur niet onder stoelen of banken steekt, geeft Bas uitgebreid uitleg over plantaardige en dierlijke vetten. De functie en smaak en de gezondheidsaspecten.

Over smaak valt niet te twisten, maar vaak zijn dierlijke vetten lekkerder dan plantaardige. Terwijl de laatste doorgaans beter zijn voor de gezondheid. Robben staat voor om verstandig met vet om te gaan, maar wil het gebruik van dierlijke vetten niet uitsluiten omdat smaak een belangrijk onderdeel van het voedingspatroon uitmaakt.

Bas: ‘Wat in mijn recepten voorop staat, is dat de lezer ze thuis goed kan maken. Kijk, niet alle recepten zijn voor de hand liggend en niet iedereen zal meteen beginnen met burrata met tonka-meringue, karnemelkgranité en geroosterde perensap. Maar ik vind het wel belangrijk dat je gaandeweg tot de ontdekking komt, dat het allemaal niet zo ingewikkeld is. Konfijten bijvoorbeeld lijkt zo moeilijk, maar als je stap voor stap te werk gaat is het eigenlijk heel erg simpel. En alle recepten uit mijn kookboek zijn uitvoerig getest. Als ik je een van mijn lievelingsrecepten mag aanraden, maak dan een keer de geroosterde rodekoolsteaks met Thaise basilicumbearnaise en kruidkoekkruimels.’

Recept

De redactie van Lekker neemt natuurlijk onmiddellijk de proef op de som en kan na het proeven ervan weer een heerlijk vegetarisch hoofdgerecht aan de best-off lijst toevoegen. We geven jou het recept om thuis te maken

Bas gaat regelmatig uit eten om inspiratie op te doen en geeft twee van zijn lievelingsadressen prijs:

Wijnbar Centraal in Amsterdam West

Zij schenken natuurwijnen en voeren een kleine kaart met 10 gerechtjes, waaronder altijd een burrata. En hoewel ik geen kaasliefhebber ben maak ik hiervoor graag een uitzondering. Voor de variant met schezuan/chili-olie aangezuurd met zwarte wijnazijn kun je me ’s nachts wakker maken.

Full Moon City in Den Haag China Town

De dim sum hier zijn by far de allerlekkerste die ik ooit gegeten heb. Ze maken alles zelf. Je blijft eten van ha kau (Chinese garnalenpasteitjes), gestoomde radijscake, gevulde balletjes met custard of siu mai (open dim sum met gemalen vlees en/of vis).

Bas Robben

VET

€24,95

ISBN 9789461431837

Uitgeverij Good Cook

Redactie Lekker