Lekker eropuit

Heerlijk romantisch Delft

Zelfs in de miezer is Delft pittoresk. Of de Oude Jan met zijn scheve torentje nu een gat in de mist maakt of goud afsteekt tegen het blauwste uitspansel... Delft heeft iets magisch, is elke dag anders maar altijd weer prachtig.

De Delftse binnenstad heeft een tijdloze, gemoedelijke sfeer, mede door de autoluwte. Als etser moet je wel goed oppassen voor wandelaars die zich vergapen aan de grachten, steegjes en geveltjes en soms midden op straat stoppen om het perfecte plaatje te schieten. De Delftenaren zijn er inmiddels helemaal aan gewend, blijven er monter onder, stappen zelfs af om niet dwars door het beeld te rijden. Ze zijn trots op hun stadje, en terecht! Al die bewonderende blikken, daar kun je ook alleen maar blij van worden. En ze krijgen op een willekeurige werkdag zomaar een vakantiegevoel, door al die vakantievierende mensen van over de hele wereld. Wat het ook moge zijn dat al die bezoekers naar ons landje trekt, Delft heeft het! Laten we eens lekker een rondje stad doen...

Lekker uiteten in Delft

Je kunt heerlijk uiteten in Delft. Bijvoorbeeld bij het wereldberoemde Café de Oude JanStadskoffyhuis (Oude Delft) en Kobus Kuch, (hoekje Burgwal en Beestenmarkt). En met recht: een huiselijke sfeer, groot terras en uitstekende bediening en de leukste lunchkaart van Delft, die leest als een wandelkaart langs bijzondere plekken in de stad: er is een opvouwbare versie van, om mee te nemen. Elke dag open van 12:00 uur tot diep in de nacht... Kortom, dé ideale stamkroeg.

Delft

De merkwaardigste kerk van Delft, die goede Oude Jan, staat al sinds de bouw (800 jaar geleden) zo scheef als maar kan. Aan zijn zonnigste kant ligt het Heiligegeestkerkhof – het alleroudste stukje Delft. Hier vind je restaurant Le Vieux Jean dat ook in Lekker500 2018 staat. Hét adres in hartje stad voor levensgenieters en gourmands aller landen. Vele vaste gasten reizen speciaal af naar dit intieme restaurant, zelfs uit Frankrijk en België, om te genieten van de verrukkelijke en spannende gerechten.

Restaurant De Waag
À la carte-restaurant De Waag bevindt zich op de eerste etage, direct boven het grand café.

Boven in De Waag, ook al jaren in onze Lekker500- lijst, is het plezierig dineren in stijl. Voor een relaxte (warme) lunch kun je op de begane grond terecht, in het gezellige Grand Café De Waag. Hier op het terras, pal achter het stadhuis, is het altijd genieten geblazen. En doordat hier steevast een briesje staat, is dit dé plek om te terrassen op de allerheetste dagen.

Het verrassend goede Delftse restaurant Les Copains is een eigentijdse ontmoetingsplaats

Nieuw in Lekker500 2018 is het verrassend goede restaurant Les Copains van Eric en Debbie Ketel. Een eigentijdse ontmoetingsplaats voor gastronomen, passanten en studenten(ouders). Les Copains bevindt zich in een huiskamerachtige setting met witgedekte tafels en muurbanken.

Delftsblauw

Wereldberoemd, nog steeds, is het handgemaakte en -beschilderde Delfts blauwe aardewerk. Door de eeuwen heen waren er verschillende trends in aardewerk zichtbaar. In 1550 was majolica uit Italië en Spanje helemaal in. Veel plateelbakkers in Antwerpen maakten het gewilde aardewerk na, totdat zij in 1585 de stad moesten ontvluchten voor de Spaanse inquisitie. De bakkers vestigden zich in Delft, waar zij zich vanaf 1602 toelegden op het reproduceren van de laatste trend: Chinees porselein. Tot 1800 behoorde Delft tot de belangrijkste aardewerkproducenten van Europa. Het Delfts Blauwe aardewerk was immens populair en werd door rijke families over de hele wereld verzameld. Helaas voor de 33 plateelbakkers in Delft, raakte ook Delfts Blauw uit de mode en moest de een na de ander de deuren sluiten. De Delftse Pauw en de Koninklijke Porceleyne Fles produceren tot op de dag van vandaag nog op traditionele wijze Delfts Blauw. Info over workshops en rondleidingen door de ateliers van De Delftse Pauw: delftpottery.com

Shoppen in Delft

In een sfeervol grachtenpandje in de oude binnenstad huist “Het Pauwtje”. Deze inspirerende kookwinkel biedt van alles qua koken en tafelen – van theelepel tot fornuis, van pepermolen tot espressomachine. En meer accessoires, veelal van bekende ontwerpers, want die blijken niet alleen keukens en pannen te ontwerpen maar ook sieraden, tassen en horloges... Ook echt Delfts design vind je hier, zoals de stormvaste paraplu Senz en kookwekker Piepei.

Redactie Lekker