Lekker eropuit

Berlijn: een bron van inspiratie

Als er één stad is die zichzelf keer op keer opnieuw uitvindt, is het wel Berlijn. Er gebeurt zoveel bijzonders in het Berlijn van nu dat het bijna niet bij te benen valt. Maar dat hoeft ook niet. ‘Lass mal gehen, einfach geniessen’ is het motto.

De geschiedenis heeft haar sporen achtergelaten in de Duitse hoofdstad. Zowel in de harten van de Berlijners als in het stadsgezicht. Maar de stad heeft zich door de jaren heen herpakt en bruist als nooit tevoren. Felgekleurde monumenten voor de vrijheid zetten de positieve sfeer luister bij. Wij gingen op onderzoek uit en selecteerden een aantal leuke adressen voor je om zeker te bezoeken tijdens je verblijf in deze prachtige stad.

4x Markt & meer

Markthalle 9; Een enorm levendige en gezelige Halle für alle aan de Eisenbahnstraße 42 in Kreuzberg, sinds 1891. Op nr 43 zit het populaire Cafe 9. Zondag overdag Naschmarkt (zondigen is hier officieel toegestaan) en Street Food Thursday (van 17:00 tot 22:00 uur). Regelrechte aanraders voor smullers aller landen. 

Boxi Flohmarkt Kramen; Met curiosa, vintage boeken en platen, eetstalletjes en biertenten. Dit maakt van elke zondag een feestdag. Van 10:00 tot 18:00 uur, Boxhagener Plats, Friedrichshain.

Neue Heimat; Een verlaten spoorhal in de wijk Friedrichshain wordt elk weekend omgetoverd tot een gezellige eet- en drinkplek. Je kunt je hier tot diep in de nacht vermaken met live muziek van dj’s of jamsessies. 

Streetfood; Streetfood is populair in Berlijn. Zoals de Bite Club Berlin die bij film- en muziekfestivals oppopt. Hellogoodpie en tientallen andere kleine ondernemers krijgen zo de kans om hun lekkerste creaties te promoten.

4x Prenzlauer Berg

Naast Mitte, Friedrichshain en Kreuzberg biedt ook deze trendy wijk volop vertier:

1. Les Valseusses; Wij niet alleen, ook Franse expats houden van deze fijne bistro met relaxte sfeer. Chef Mathis Gondol leerde het vak in Parijs van Inaki Aizpitarte (Le Chateaubriand). Eberswalder Straße 28.

2. Mauerpark; Kruising tussen Woodstock en Vondelpark, met beroemde rommelmarkt op zondag. Bij Osmans Töchter eet je geen döner, maar verfijnde gerechten uit de moderne keuken van Istanbul. Reserveren is aan te raden. Pappelallee 15.

3. Kücük Kanarya; Een knus cafeetje aan de Rhinower Strasse waar regelmatig exposities zijn. De koffie en het gebak smaken fantastisch en er wordt bijzondere muziek gedraaid. 

4. Gugelhof; Voor ambachtelijk bereide Elzasser specialiteiten kun je prima terecht bij Gugelhof. De Flammkuchen uit de houtgestookte oven is goed knapperig en er staat altijd wel een stoofschotel te pruttelen. Knaackstraße 37, hoek Kollwitzplatz.

3x Topshops

1. Bless; Kopje thee, relaxen in de hangmat… Voor iedereen met een zwak voor mode en design is daar gelukkig bless.  Oderbergerstraße 60, Mitte.

2. Buchbox; Deze plezierige boekwinkel ligt aan een mooi, groen pleintje in het hart van Prenzlauer Berg. Enorme stapels (kook)boeken voor alle leeftijden hebben ze hier, plus een fair trade cultuurcafé met allerlei lekkers. Veel beroemde auteurs, waaronder Jonathan Safran Foer, waren hier al te gast. Lettestraße 5.

3. Claudia Schoemig Porzellan; Hier ga je heen voor tijdloze elegantie in de vorm van servies. Op vijf minuten lopen van Buchbox. Raumerstraße 35.

Aanbevolen door topchefs

Benieuwd naar bijzondere restaurants in Berlijn? Verschillende top-chefs deelden tips!

Redactie Lekker

Credits

Tekst: Marieke Halmos
Beeld: iStock

Tags

Berlijn, citytrip, inspiratie, eropuit, culinair reizen