Lekker eropuit

Zalig Rome

Rome heeft al duizenden jaren een onweerstaanbare aantrekkingskracht op pelgrims, handelaren, verliefde stellen en andere toeristen. Niet gek, want dit is een stad met een ziel.

In de oudheid was dit dé metropool van Europa, toen al echt een multiculturele stad. Naast de resten van gebouwen en kunstvoorwerpen uit de oudheid zijn er tal van kerken, straten, steegjes, pleinen en tientallen fonteinen. De terrasjes van cafés en restaurants, de ijssalons, marktjes, winkels en kraampjes geven Rome een heel eigen en gezellige sfeer. Laat je verassen en geniet van deze zalige stad! Voor de authentieke sfeer en gezellige culimomenten blijven we vooral in het antieke centrum van Rome. Dit gebied ligt rondom het Forum Romanum, precies in het midden van de stad, waar iedereen die Rome bezoekt langskomt. Hier vind je een aantal leuke wijken en uitspanningen die beslist de moeite van een bezoek waard zijn.

Il Ghetto

Het Ghetto is de oudste Joodse wijk van Rome, die al in de tijd van de Romeinse Republiek (510-27 v.C.) bestond. In de keizertijd woonden er ook Joden op de Campo Marzio (Marsveld). Beide wijken staan bekend om hun authentieke sfeer en gezelligheid: oude pleintjes, straatjes en steegjes, fonteinen en markten, winkeltjes en ristorantes waar je heerlijk kunt eten. In het Ghetto, vlakbij het Theater van Marcellus, de Synagoge en de Portico d’Ottavia zitten een paar toptentjes dicht bij elkaar: Ba’ del Ghetto (Via Livorno 10) La Taverna del Ghetto (Via del Portico d’Ottavia 8) Giggetto Hostaria dal 1923. Topchefs als Matthew Karp halen hun inspiratie in deze herberg, vooral vanwege de heerlijke gefrituurde artisjokken (Via del Portico d’Ottavia 21).

Piazza della Rotonda (Pantheon)

Rome pantheon
Het Pantheon in Rome.

In de oudheid was dit onderdeel van een tempelcomplex waarvan het tempelgebouw zelf als kerk nagenoeg helemaal bewaard is gebleven: het Pantheon, hier werden de beelden van alle goden die in het Romeinse Rijk werden vereerd bij elkaar gebracht. De oudste bouwfase van deze tempel stamt uit de eerste eeuw n.C. Toen de tempel een kerk was geworden werden er huizen omheen gebouwd en werd het plein een plek om uit te gaan en te eten. Vooral ’s avonds is het er erg knus door de terrasjes en de vele straatmuzikanten. Hier in de buurt vind je genoeg eetadresjes. Aanraders zijn: Pizzarium (Via della Meloria 43) Ristorante Fortunato Al Pantheon (Via del Pantheon 55) Armando Al Pantheon (Salita de’ Crescenzi 31) Giolitti (Via Uffici del Vicario 40), al sinds 1900 één van de meeste geliefde ijssalons in Rome

Piazza Navona

Dit langwerpige plein met zijn kerken en fonteinen was in de oudheid een circus of paardenrenbaan. Door een ondergronds systeem van waterleidingen konden ze de racebaan onder water laten lopen, waardoor het mogelijk was om de beroemde zeeslagen na te bootsen. Vandaar de naam Piazza Navona, afgeleid van navis (schip). Op en rond dit plein, dat vooral ’s avonds erg gezellig is, zit een weelde aan fijne cafés en restaurants. Een paar favorieten: Ai Tre Tartuffi (Piazza Navona 26-27) Caffè Barocco (Piazza Navona77-81) Caffè Domiziano (Piazza Navona 88)

Trastevere

Trastevere is de oudste Romeinse wijk aan de overkant van de Tevere. Het plein bij de kerk en de lieflijke oude straatjes eromheen herbergen een aantal mooie plekken om te bekijken en genoeg restaurants om lekker te eten. De uitbaters zijn trots op hun goede naam en grote clientèle. De meeste verdienen geen Michelinsterren, maar het eten is er goed en de kelners bedienen je met de typische wereldwijze flair waar Trastevere bekend om staat. Je moet wel tegen een beetje Romeinse humor kunnen, die een tikkeltje sarcastisch is, maar in de regel staan vriendelijkheid en kwaliteit voorop. Wij komen graag bij: Osteria Fernanda (Via Ettore Rolli 2) Flavio Al Velavevodetto (Via di Monte Testaccio 97) Trattoria Lo Scopettaro (Lungotevere Testaccio 7)

Piazza di Spagna

Piazza
Piazza di Spagna in Rome.

Bovenaan een enorme trap weer een kerk, Tinità dei Monti, uitkijkend op het plein Piazza di Spagna en de fontein. Het marmeren schip in het midden is een populaire plek (vooral ’s avonds) voor stelletjes, groepen jongeren en toeristen. In deze buurt zitten minstens vier heerlijke adresjes: Barcaccia (Piazza di Spagna 71) Cucina & Vista (Piazza di Spagna 65) Ristorante Trinità dei Monti (Piazza delle Trinità dei Monti 15) IJssalon La Strega Nocciola (Via della Vite 110)

Piazza en Fontana di Trevi

In de wijk tussen het Palazzo Quirinale (waar de Italiaanse regering zetelt) en de Via del Tritone ligt een klein pleintje met een onevenredig grote fontein, de wereldberoemde Fontana di Trevi. Wie deze fontein bezoekt, moet dit absoluut ’s avonds doen voor de mooiste sfeer. Vergeet niet om een muntje over je schouder in het water te gooien, volgens de Romeinse traditie zorgt dat er gegarandeerd voor dat je ooit naar Rome terugkeert. Er zijn veel kleine winkels en cafétjes met uitnodigende terrasjes, ijssalons en restaurants. Twee culinaire aanraders hier zijn: II Chianti (Via delle Lavatore 81) La Fontana di Venere (Viccolo de’ Modelli 56)

Tot zover deze culiroute, vooral bedoeld als een relaxte eerste kennismaking met Rome. Ga vooral zelf op onderzoek uit: in alle wijken van de stad is een enorm aanbod aan cafés, restaurants en winkels, in alle prijsklassen. Wat je ook zoekt, Rome heeft het!

Aanbevolen door topchefs

Benieuwd naar meer bijzondere restaurants in Rome? Verschillende top-chefs deelden tips!

Redactie Lekker

Credits

Tekst: Marieke Halmos, Jacqueline Kuijpers
Beeld: iStock

Tags

Rome, citytrip