Lekker eropuit

12 restauranttips voor augustus

Met dit mooie weer is het heerlijk om eropuit te trekken naar de lekkerste restaurants van 't land. Lekker zet de beste restaurants uit de 12 provincies uit Lekker500 2019 voor jou op een rij. Eet smakelijk!

1. Piloersemaborg, Den Ham (Groningen)

Piloersemaborg is gevestigd in een 17de-eeuwse borg in het Groninger land. Dit restaurant heeft uitzicht op de uitgestrekte landerijen en beschikt over een eigen moestuin, fruitbomen en kippen. Uit de recensie in Lekker500 editie 2019: ‘Het dessert: rijsttaart met ijs van hazelnoot en sabayon van marsala. En bij de koffie Italiaanse koekjes en pompoenmousse met bitterkoekjes en gevulde soesjes met bietenmousse. Lekker! Het team van de Piloersemaborg is op stoom.’

2. De Heeren van Harinxma, Beetsterzwaag (Friesland)

In het Friese dorp Beetsterzwaag vinden we De Heeren van Harinxma op landgoed Lauswolt, dat na 64 jaar weer in Friese handen is. Er wordt door dit restaurant veel met lokale leveranciers gewerkt en de gerechten zijn geïnspireerd door producten uit het seizoen. Uit de recensie in Lekker500 editie 2019: ‘Uit de keuken van Arjan Bisschop ontvangen we bakjes gemarineerde zilveruien, zoute stengeltjes en hummus gevolgd door een kroketje met hummus. De tartaar daarna, van Fries rund met bonbons van gerookte makreel, is uitstekend.’

3. HFSLG, Bosch en Duin (Utrecht)

In de bosrijke omgeving van Bosch en Duin vind je Restaurant HFSLG. Tijdens een bezoek aan dit restaurant kun je de enthousiast brigade aan het werk zien in de open keuken. Uit de recensie in Lekker500 editie 2019: ‘De Hoefslag van Rob en Marco Peek heeft haar naam veranderd in het hippe HFSLG en is verhuisd naar de begane grond van de stijlvolle bosvilla. Het restaurant telt een bescheiden aantal tafels en serveert geen lunch meer.’

 

4. De Librije, Zwolle (Overijssel)

Ook zeker een bezoek waard: De Librije. De nummer twee van Lekker500 dit jaar is gevestigd in de voormalige vrouwengevangenis in Zwolle. In dit drie sterren restaurant serveert patron-cuisinier Jonnie Boer zelf de gerechten uit en stuurt echtgenote Thérèse de bediening aan. Uit de recensie in Lekker500 editie 2019: ‘Dit vermaarde restaurant heeft zijn 25-jarige jubileum gevierd en dat is een felicitatie waard. Het heeft nog steeds iets magisch om SVH Meesterkok Jonnie en SVH Wijnmeester en -Meestergastvrouw Thérèse Boer en hun swingende staf ‘live’ te zien.’

5. De Boet, Urk (Flevoland)

Op de Urker haven vind je Restaurant de Boet in een oud monumentaal pand. Het restaurant heeft een robuuste uitstraling door het gebruik van metaal en hout. De menukaart wisselt vaak, omdat er in dit restaurant uitsluitend gewerkt wordt met seizoensproducten. Elk seizoen eet je hier dus wat anders. Uit de recensie in Lekker500 editie 2019: ‘Chef Cees deinst niet terug voor wat experimentjes, zoals rogfilet met krokant gebakken buikspek en als dessert een ‘snicker surprise’ (een goudkleurige snicker met onder meer karamelmousse, karamelroomijs en krokante, zoute pinda’s).’

6. De Leest, Vaassen (Gelderland)

Aan de rand van natuurgebied de Veluwe vinden we in een oude omgebouwde schoenmakerij restaurant De Leest van Jacob Jan Boerma en Kim Veldman. De omgeving vormt de inspiratie voor de gerechten die geserveerd worden in dit restaurant. Voor een voortreffelijk diner ben je hier zeker aan het goede adres, want De Leest steeg dit jaar naar een derde plek. Uit de recensie in Lekker500 editie 2019: ‘Verrukkelijk is makreeltartaar op zachte eendenlever, met ijskoude appelparels en vinaigrette van witte ponzu en dille. Gastvrouw en kundig maître-sommelier Kim Veldman schenkt daar lichtfruitige Van Volxem riesling Schieffer uit 2015 bij.'

7. De Groene Lantaarn, Staphorst (Overijssel)

Sinds eind mei 2019 is De Groene Lantaarn gevestigd in Staphorst. Uit de recensie in Lekker500 editie 2019: ‘Op het oude adres laten wij ons nog een keer overdonderen door amuse-combinaties als drop met ganzenlever en passievrucht, inktvis met olijf en jalapeño, ham met kaas, makreel met paprika, varken met komkommer. Geweldige smaken, een fantastisch begin van het diner.’

8. Ciel Bleu, Amsterdam (Noord-Holland)

Dit restaurant is te vinden in onze hoofdstad. Bij Ciel Bleu kun je dineren op de 23e verdieping van het Okura Hotel. Als je hier een tafeltje boekt, geniet je niet alleen van een heerlijke maaltijd, maar heb je ook nog eens een grandioos uitzicht over de stad. Uit de recensie in Lekker500 editie 2019: ‘De chefs SVH Meesterkok Onno Kokmeijer en Arjan Speelman koken fantastisch en de bedieningsbrigade onder leiding van SVH Meestergastheer Pasquinel Kolk staat op een hoog professioneel niveau: kundig, sociaal vaardig en geestig.’

9. FG Restaurant, Rotterdam (Zuid-Holland)

Sinds 2014 draagt dit restaurant van François Geurds twee Michelinsterren. Uit de recensie in Lekker500 editie 2019: ‘Wat een smaken, wat een combinaties en wat een texturen. De uitschieter van de avond is een gerechtje van savooiekool, portobello en truffel. Een verbluffende aardse schoonheid.’

10. Inter Scaldes, Kruiningen (Zeeland)

In het Zeeuwse Kruiningen vinden we de nummer 1 van dit jaar: Inter Scaldes. Dit restaurant van Claudia en Jannis Brevet is gevestigd in een prachtige villa en wordt omgeven door een weelderige tuin. Uit de recensie in Lekker500 editie 2019: ‘Een onberispelijke keuken, hartelijke bediening, prachtige wijnen, geweldige locatie: het is geen wonder dat dit beroemde Bevelandse restaurant al jaren in de Top-10 van Lekker staat en dat het onlangs een derde Michelinster kreeg.’

11. Tribeca, Heeze (Noord-Brabant)

Patron-cuisinier Jan Sobecki nam dit restaurant over van Nico Boreas. De Franse keuken vormt hier de basis, maar wordt aangevuld met internationale accenten. Ook bij dit restaurant wordt er veel gekookt met groenten, planten en kruiden uit eigen moestuin. Uit de recensie in Lekker500 editie 2019: ‘De sympathieke zaak van Jan en Claudia Sobecki is inmiddels een ‘keukenkamer’ rijker. We slaan er de gedisciplineerde verrichtingen van de koks gade. Hun tiengangen dagmenu is van begin tot einde overrompelend goed.’

12. Da Vinci, Maasbracht (Limburg)

In Da Vinci kookt Margo Reuten, de sterren van de hemel. Het Limburgse restaurant bestaat dit jaar 25 jaar en dat jubileum werd onlang op een bijzondere manier gevierd. Uit de recensie in Lekker500 editie 2019: ‘Smaakbesef, creativiteit, doorzettings-vermogen, charme en durf hebben SVH Meesterkok Margo Reuten gemaakt tot wie ze is: een superchef. Zij weet zich gesteund door partner en SVH Meestergastheer en vinoloog Petro Kools.’

Redactie Lekker