Lekker eropuit

Trots & elegant Dresden

Op een uurtje vliegen vanuit Nederland ligt deze culturele en culinaire parel te schitteren langs de Elbe. Wie in de hoofdstad van Saksen neerstrijkt, kan rekenen op een warm welkom en een elegante mix van oud en nieuw.

Deze bijzonder mooie, historische uithoek van Duitsland heeft een stevige band met Nederland; ons Koningshuis heeft een directe lijn met de streek rond Meissen – zie wijndomein Schloss Proschwitz – en Rotterdam is sinds 1988 een zusterstad van Dresden; het ene bombardement was indertijd het gruwelijke antwoord op het andere... 

Wat is hier in Dresden de afgelopen 25 jaar hard gewerkt! Toen in 1988/89 de opstand uitbrak, lagen in de groentewinkels – onder de optimistische naam Vitaminquelle – vaak niet meer dan een paar verlepte witte kolen en een harde citroen. De stad bestond uit honderden tinten grauw. De mensen waren pips en de sfeer bedrukt, zelfs in de zomer. Alleen de drankwinkels waren vrolijk verlicht en de flessen fonkelden je er tegemoet. Hier stonden wat je nu lounge-sets zou noemen, waar je gratis mocht proeven van de overvloed aan alcoholische versnaperingen. Opium voor het murwe volk, heel triest eigenlijk. Maar de Dresdeners lieten zich duidelijk niet kisten, kwamen voor zichzelf en hun verwoeste stad op. Ze beschermden meteen vanaf 1945 de ruïne van de Frauenkirche aan de Neumarkt, zodat die een halve eeuw jaar later met zijn eigen oude stenen kon worden herbouwd. Het is nu alsof hij er al eeuwen ongeschonden bij staat, wonderbaarlijk om te zien. Je hebt er prachtig uitzicht over de stad vanaf het 67 meter hoge platform buiten de koepel, dit is de klim méér dan waard.

Frauenkirche
De Frauenkirche werd na 1945 mer zijn eigen stenen herbouwd.

Praktisch naast de kerk zit een fantastisch viersterrenhotel: Vienna House QF Dresden, met een superdeluxe – op het gênante af, zo uitgebreid – ontbijtbuffet en een gezellige bar. Ernaast zit een prima sushitentje! ​​​​​​

Toprestaurants in Dresden Altstadt

Dresden en Meissen samen zijn goed voor heel wat vermeldingen in de Guide Michelin. Absolute aanrader in de oude stad is internationaal restaurant Alte Meister in de Gemäldegalerie, vlakbij de Semperoper.

William – trendy chique loungebar en restaurant – in het Staatsspielhaus biedt een eenvoudige en heerlijke traditionele keuken, alles op je bord is vers uit de streek.

Voor wie het leuk vindt om een tijdreis te maken naar het Dresden van Toen, is de Sophienkeller een aanrader, met heerlijke, traditionele gerechten uit Saksen en Bohemen. Er worden hier doorlopend varkens geroosterd aan het spit. Je kunt ervoor kiezen om aan een grote tafel aan te schuiven, of aan een privé koningsdis op een verhoging, zodat je letterlijk neer kunt kijken op het schranzende voetvolk. Ook leuk: maak voordat je deze bijzondere uitspanning verlaat vooral een wandeling met gids door de doolhof aan vertrekken van ’t Taschenbergpalais tegenover het barokke Zwinger kunstpaleis.

Het barokke Zwinger kunstpaleis.
Het hof van het barokke Zwinger kunstpaleis. 

Cultuurtempel Kraftwerk Mitte

Deze voormalige energiecentrale uit 1899 is omgetoverd tot een groot nieuw theater met diverse zalen. Vaste gebruikers van Kraftwerk Mitte zijn onder meer de Staatsoperette Dresden en het Junge Generation Theater. Ook huist hier een hippe club onder dezelfde naam, met internationaal bekende dj's. Dit bijzondere designcomplex ligt in het centrum, op tien minuten lopen van Semperoper en Zwinger.

Dresden Neustadt

Nadat hun ouders en grootouders in de grauwigheid achter dat ijzeren gordijn en die betonnen muur zijn opgegroeid, proberen de jongste generaties wat kleur terug te brengen. De wijken Neustadt en äussere Neustadt zijn inmiddels een kleurrijke mix geworden van tientallen eettenten, café's en ateliers. Het is een soort vrijstaatje binnen de stad, met een heel plezierige, relaxte sfeer en zelfs onderling een eigen geldsysteem.

Een paar van de leukste en lekkerste adressen: in de Louisenstrasse vind je brunchcafé Tanteleuk, hip en licht, met toch de gezelligheid van oma's keuken. In de Alaunstrasse zit de oergezellige holebi-club Boys – girls zijn er ook van harte welkom. De Kunsthofpassage is een kunstwerk op zich, met vlakbij de drukbezochte Lebowski Bar.

Het Hof der Elemente in de Kunsthofpassage is een kunstwerk op zich.

Moois van Meissen

Dit sprookjesachtige oude stadje, op 37 treinminuten van Dresden Hauptbahnhof, is wereldvermaard vanwege het (nu nog net zoals 300 jaar geleden) handbeschilderde aardewerk en porselein. De werkplaatsen zijn leuk om te bezoeken, er is een chique winkel én een outlet bij – naast een werkelijk uitstekend restaurant. Tip: het Zeitreise-menu, met bijpassende wijnen, een vorstelijke en tegelijk delicate warme lunch in een inspirerende, verheffende omgeving.

Ook de Meissener Dom is adembenemend, Goethe schijnt deze kathedraal de mooiste van de wereld te hebben genoemd – en waarom zouden we aan zijn tijdloze woorden twijfelen? In het ruimer opgezette deel van Meissen, aan de overkant van de rivier, ligt het aangename Welcome Parkhotel, waar het uitzicht vanuit het restaurant op de stad echt fenomenaal is. Het is hier heerlijk ontbijten én dineren overigens, met (zoals bijna spreekwoordelijk in dit land) een mooie verhouding tussen prijs en kwaliteit. 

Vorstelijk onthaal

Mocht je slechts tijd hebben om één wijndomein te bezoeken in de omgeving Meissen, kies dan onverwijld voor Schloss Proschwitz, van Prinz Georg en Prinzessin Alexandra zur Lippe. Warmhartelijke ontvangst, fantastisch uitgebreide wijnproeverij met niet alleen wat stukjes brood tussendoor, maar een nog warme, door de prinses zelf gebakken quiche Lorraine. Met heerlijke Franse én Hollandse kaas erbij, een knipoog naar hun familie in Wassenaar. Royaal allemaal, en berengezellig bovendien...

Dit private wijngoed, het oudste in de deelstaat Saksen, legt de lat van kwaliteit voor deze mooie wijnregio bijzonder hoog. In iets meer dan 25 jaar tijd heeft het prinselijk paar alles vanaf de grond herbouwd, gemoderniseerd en waar mogelijk in oude luister hersteld. Met een klasseteam van medewerkers, weten ze de internationale wijnliefhebber te bekoren. En ze maken meer: uit de Prinz zur Lippe-stokerij vloeien de zachtste vruchtenjenevers, er is een heerlijke versterkte wijn verkrijgbaar onder de naam Dunkle Versuchung en wie de prinselijke balsamicazijn proeft heeft geen salade meer nodig, zo lekker. Wat ook reuzefijn is: er zijn op de Proschwitzer wijnberg gastenkamers en een paar appartementen, om lekker vakantie te vieren en te genieten van de rust, met in de verte het fraaie silhouet van Meissen.

Wackerbarth
Weingut Schloss Wackerbarth is gespecialiseerd in Sekt.

Niet ver daarvandaan ligt Weingut Schloss Wackerbarth, dat zich in de loop der jaren steeds meer heeft gespecialiseerd in het maken van Sekt, om zich te onderscheiden van de anderen. En dat is goed gelukt, je kunt hier heerlijke champenoise proeven. Leuk voor fietsers: dit landgoed ligt pal aan de Elbe-Radweg, uitgestrekt over 1260 km langs deze Duitse rivier. 

Redactie Lekker

Credits

Tekst: Marieke Halmos
Beeld: iStock

Tags

Dresden, Duitsland, Saksen

Gerelateerde artikelen