Lekker eropuit

Smul van wonderschoon Maastricht

Glooiende heuvels, een kabbelende rivier, op de hoek van iedere straat een historisch gebouw... Vriendelijke mensen en lekker eten in overvloed. Of je hier een verre reis voor moet maken? Welnee! Je bent er zo.

Maastricht is de ideale bestemming voor geschiedenisliefhebbers. De Limburgse stad is een van de oudste steden van Nederland. Je vindt er historische bouwwerken als de St. Servaas en Helpoort. Ook de kazematten (een netwerk van gangen dat tussen 1575 en 1825 is gebouwd om de vijand ondergronds te benaderen) getuigen van tijden van weleer.

Helpoort Maastricht
Helpoort, ook wel De Twee Torens genoemd, is de voormalige stadspoort van Maastricht.

Tijdens een rondleiding in het gerestaureerde Fort Sint Pieter (1701-1702) op de Sint-Pietersberg leer je alles over hoe de soldaten het vestingwerk in de 18e eeuw verdedigden. Het zal snel duidelijk worden waarom Maastricht vaak aangevallen werd door vijandelijke legers. De enthousiaste gidsen vertellen hoe soldaten vroeger met elkaar communiceerden, ze nemen je mee naar de schietgaten en de kannonengalerij. Vanaf het fort kun je ook het Maasdal zien. Andere gebouwen die de sfeer van vroeger ademen zijn Hoeve Lichtenberg en Hoeve Zonneberg.

Een andere indrukwekkende bestemming is de mergelgroeve, met een gangenstelsel van zo’n 150 kilometer. Je zult versteld staan van de bijzondere ontdekkingen die zijn gedaan tijdens het afgraven van de miljoen jaren oude kalksteen. Tip: trek iets warms aan. Het is daar vrij koel! Nadien drink je een heerlijk bakje koffie bij café Slavante, met prachtig uitzicht over de stad.

Fort Sint Pieter
Waarom Maastricht vaak aangevallen werd door vijandige legers ontdek je in het Fort Sint Pieter.

Verleden

In Maastricht vind je verschillende musea die een bezoekje waard zijn. Het Bonnefantenmuseum voor oude, moderne en hedendaagse kunst, het Drukkunstmuseum met industrieel erfgoed, kunstenaarschap en verhalen van de drukgeschiedenis, Museum aan het Vrijhof (hier zijn creativiteit en ondernemerschap de sleutelbegrippen). In het Natuurhistorisch Museum maak je een reis door de tijd van het steenkolentijdperk. Waan je even in buitenlandse sferen tijdens een natuurwandeling over de Sint-Pietersberg en het bekende Pieterpad, met grandioos uitzicht op de stad. Volg een route door het hellingbos, de bloemrijke graslanden, de oehoevallei en bewonder in de zomer de vele soorten vlinders en bloemen.

Bonnefantenmuseum
Bezoek het Bonnefantenmuseum voor oude, hedendaagse en moderne kunst.

Kaasbar

Sinds een paar jaar is Sjors Weekers trotse eigenaar van de eerste kaasbar van Nederland. Café Nouveau Maastricht serveert in het weekend tot wel tachtig verschillende kaasplanken. De kaart biedt dertig verschillende kazen, naast een twintigtal open wijnen en diverse porto’s en speciaalbieren. Aanvullend kun je genieten van gegratineerde uiensoep, sandwiches en charcuterie.

Kaasplank\
Proef de verschillende kazen en wijnen in Café Nouveau Maastricht. 

Trappen maar!

De leuke achterafsteegjes en de mooiste gebouwen zoals de Helpoort (de oudste stadspoort van Nederland), de Onze Lieve Vrouwebasiliek (met een schatkamer met een groot aantal voorwerpen van kerkelijke kunst en kunstnijverheid), het park en het Stokstraatkwartier vind je makkelijk op de fiets! Verhuurpunten vind je op vvvmaastricht.nl. Het is trouwens sowieso leuk om een bezoekje te brengen aan het VVV-gebouw. Het is gevestigd in het Dinghuis, tot ongeveer 1650 het gerechtshof van Maastricht.

Neercanne
Château Neercanne in Maastricht.

Natuurlijk maaltje

Wist je dat je aan het einde van de middag via het Jerkerdal zo naar Lekker Top-100 restaurant Château Neercanne wandelt (in Lekker500 editie 2019 op plaats 77)? Strijk neer in het restaurant van het enige terrassenkasteel van de Benelux voor een uitmuntende maaltijd van executive chef Hans Snijders.

Must eat

In de nieuwste editie van Lekker500 vind je nog veel meer lekkere restaurants in Maastricht, zoals Beluga Loves You (plaats 13 in de Top-100), Brandsøn en Tout à Fait.

En verder

Coffeelovers: in Maastricht vind je diverse koffiehuizen die de beroemde Maison Blanche Dael koffie serveren in combinatie met heerlijke broodjes. Volgens velen is de mooiste vestiging van Coffeelovers gevestigd in de mooiste boekhandel ter wereld: Boekhandel Dominicanen.

Koestraat: de zijstraat van het Onze Lieve Vrouwe plein. In de zomer, als de terrassen open zijn, ben je echt even in het buitenland. Een ontzetten gezellige en Mediterraanse sfeer met leuke kleine restaurantjes die heerlijke gerechten serveren. De toppers van de Koestraat zijn: Taverne la Vaca, Van de KaartIl y a en Rumors.

Onze Lieve Vrouwe Plein
Van de Kaart, een van de vele barretjes rondom het Onze Lieve Vrouwe plein.

Thiessen Wijnkoope​​​​​​rs: het oudste wijnhuis van Nederland en verkozen tot beste wijnwinkel van Nederland in 2015. Ze hebben historische wijnkelders en een eigen stadswijngaard. In het weekend zijn er proeverijen.

Café Sjiekhét eetcafé van Maastricht waar je het typische Limburgse gerecht ‘Zuurvlees’ kuntproeven. Het is eerder een huiskamer waar je ook gezellig aan de bar kunt eten of buiten op het heerlijke terras tegen het stadspark aan.

Redactie Lekker