Inspiratie

Mag het ietsje meer zijn?

Niks is lekkerder dan het laatste restje saus van je bord opdeppen met een stuk brood of een overgebleven aardappeltje. Tenminste: als de saus is zoals ie smaken moet.

Pakjes en zakjes zijn echt verleden tijd als je eenmaal een zelfbereide saus hebt geproefd. Met het juiste recept en een beetje beleid maak je ze makkelijk zelf. Zoals hollandaisesaus. Dit is een regelrechte klassieker, maar misstaat nog steeds niet in de moderne keuken. Deze rijke saus smaakt verrukkelijk bij asperges, maar ook bij gestoomde vis, schaal- en schelpdieren als kreeft en coquilles of gegrilde kip. We geven er meteen het recept van eggs benedict bij, waarvoor deze saus wordt gebruikt.

Kruidige hollandaise

Bieslook, dille en dragon zijn kruidige smaakmakers die de saus een eigen karakter geven. Hollandaise met bieslook smaakt verrukkelijk bij een moot zalm, hollandaise met dille doet het goed bij schaal- en schelpdieren en verrijkt met dragon is de saus een absolute smaakmaker bij kip- en eiergerechten.

Met de Franse slag

Je zou denken dat hollandaisesaus een typisch Nederlandse saus is, maar niks daarvan. Deze saus (ook wel Hollandse of botersaus) genoemd, is van oorsprong Frans en het verhaal gaat dat in Frankrijk tijdens de Eerste Wereldoorlog de boterproductie stagneerde waardoor boter uit Nederland werd geïmporteerd en zo de naam hollandaise ontstond. Waar of niet waar: het is inmiddels internationaal vermaard en gek is dat niet. Deze fluwelen saus doet het perfect bij tal van gerechten.

Het recept voor heerlijke hollandaisesaus vind je hier.

Redactie Lekker

Credits

Tekst: Mieke van Laarhoven
Beeld: iStock

Tags

Hollandaisesaus, Asperges